Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A légzőrendszer. Energiatermelés - gázcsere Energiatermelés – Oxigénigényes folyamat – CO 2 keletkezik Gázok f elvétele, leadása a GÁZCSERE A gázcserét.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A légzőrendszer. Energiatermelés - gázcsere Energiatermelés – Oxigénigényes folyamat – CO 2 keletkezik Gázok f elvétele, leadása a GÁZCSERE A gázcserét."— Előadás másolata:

1 A légzőrendszer

2 Energiatermelés - gázcsere Energiatermelés – Oxigénigényes folyamat – CO 2 keletkezik Gázok f elvétele, leadása a GÁZCSERE A gázcserét a légzőrendszer (légzés szervrendszere) bonyolítja le

3 Gége Szöveg

4 vissza

5 A levegő útja OrrüreglégutakOrrüreg (orrnyílás) a légutak kezdete –Üregrendszert borító csillós hám és a szőrszálak szűrik, tisztítják –A levegőt az hajszálerekben gazdag nyálkahártya felmelegíti, mirigyek párával telítik szájüreg –A levegő felvétele történhet szájüregen keresztül. GaratGarat GégeGége: porcos váz –Gégefő v. gégefedő: megakadályozza a falat légcsőbe jutását nyeléskor –Hangszalagok (2 db), közöttük hangrés Hangadáskor a hangszalagok ritmikusan megfeszülnek, elernyednek, így a hangrésen kiáramló levegő rezgésbe jön A hangképzésben a gége feletti szervek is résztveszenek (nyelv, fogak, szájpad stb.) LégcsőLégcső: –C-alakú porcokból áll –Nyálkahártyája csillós FőhörgőkFőhörgők: Légcső 2 ága. Egyik a jobb a másik a bal tüdőfélbe vezet

6 CO 2 O2O2

7 A tüdőben HörgőkHörgők: egyre kisebb keresztmetszetű hörgőkre bomlik HörgőcskékHörgőcskék: legfinomabb hörgőágak léghólyagokHörgőcskék végén léghólyagok –Gázcsere –Gázcsere helye : a léghólyag levegőjében a o2-nek, a vérben a CO 2 nyomása nagyobb. Ezért az O 2 a vérbe, a CO 2 a léghólyag levegőjébe áramlik.


Letölteni ppt "A légzőrendszer. Energiatermelés - gázcsere Energiatermelés – Oxigénigényes folyamat – CO 2 keletkezik Gázok f elvétele, leadása a GÁZCSERE A gázcserét."

Hasonló előadás


Google Hirdetések