Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 Ingerlékenység:  Ingerlékenység: a változó környezet hatásainak felfogása. Lehetővé teszi az azokhoz történő alkalmazkodást.  Inger:  Inger: a környezet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " Ingerlékenység:  Ingerlékenység: a változó környezet hatásainak felfogása. Lehetővé teszi az azokhoz történő alkalmazkodást.  Inger:  Inger: a környezet."— Előadás másolata:

1

2  Ingerlékenység:  Ingerlékenység: a változó környezet hatásainak felfogása. Lehetővé teszi az azokhoz történő alkalmazkodást.  Inger:  Inger: a környezet hatásai, állapotváltozásai  Ingerület: inger hatására létrejövő anyagcsere változás a szervezetben.  Szabályozó rendszer:  Szabályozó rendszer: Inger felvételére, ingerület vezetésére és feldolgozására specializálódott sejtek, szövetek, szervek.  Idegrendszer:  Idegrendszer: a szabályozó rendszer egyik szervrendszere

3  Az idegrendszer legkisebb egysége sejttest Rövid nyúlványok tengelyfonal velőshüvely idegrost idegvégződés Idegrost: Idegrost: Velőshüvellyel borított tengelyfonál (axon)

4  Idegsejt sejthártyája sajátos felépítésű. A kationok (+) és az anionok (-) koncentrációja a hártya két oldalán nem azonos  Nyugalmi állapotban: ◦ Sejten belüli térben: anion (- )>kation (+) ◦ Sejten kívüli térben: anion (- ) { "@context": "http://schema.org", "@type": "ImageObject", "contentUrl": "http://images.slideplayer.hu/8/2163097/slides/slide_4.jpg", "name": " Idegsejt sejthártyája sajátos felépítésű.", "description": "A kationok (+) és az anionok (-) koncentrációja a hártya két oldalán nem azonos  Nyugalmi állapotban: ◦ Sejten belüli térben: anion (- )>kation (+) ◦ Sejten kívüli térben: anion (- )

5 Inger hatására: A sejthártya szerkezete megváltozik Na + -ionokat enged be, így a töltésviszonyok megváltoznak a sejten belül és kívül. Sejten belül pozitív Sejten kívül negatív lesz

6 ingerületi állapot tovaterjed Ez az ingerületi állapot, mely tovaterjed a sejthártya mentén

7 Az ingerület végül a tengelyfonalon végighaladva, végükön lévő faágszerű végágaiból ingerületátvivő anyag kerül a szomszédos idegsejt sejthártyájára. Ami ismét ingerületi állapotba kerül Általában a rövid nyúlványok az ingerület felvevők.

8  Alakjuk összefügg működésükkel  Érzőidegsejt: ◦ Ingerületet a szállít a gerincvelő vagy az agyvelő felé  Mozgató-idegsejtek: ◦ Szervezet válaszát küldik a szervekhez  Átkapcsoló-idegsejtek: ◦ A mozgató- és a z érzőidegsejtek között teremtenek kapcsolatot.  Idegsejtek működése energiaigényes idegszövet  Idegsejtekből létrejött magasan szerveződött hálózat a hozzájuk kapcsolódó gazdag érhálózat és a az idegsejteket tápláló speciális sejtek alkotják az idegszövetet és a belőle létrejövő szerveket.


Letölteni ppt " Ingerlékenység:  Ingerlékenység: a változó környezet hatásainak felfogása. Lehetővé teszi az azokhoz történő alkalmazkodást.  Inger:  Inger: a környezet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések