Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A virágos növények II. A zárvatermők törzse.  A termőlevelek önmagukkal vagy egymással összenőnek – zárt magház – a magkezdemény védetebb.  A magkezdeményből.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A virágos növények II. A zárvatermők törzse.  A termőlevelek önmagukkal vagy egymással összenőnek – zárt magház – a magkezdemény védetebb.  A magkezdeményből."— Előadás másolata:

1 A virágos növények II. A zárvatermők törzse

2  A termőlevelek önmagukkal vagy egymással összenőnek – zárt magház – a magkezdemény védetebb.  A magkezdeményből a megporzást (megtermékenyítést követően mag, a magházból, vagy a vacokból termés (! Újdonság!) fejlődik.  A magban található sziklevelek száma szerint 2 osztály:  Kétszikűek osztálya  Egyszikűek osztálya

3 takarólevelek magkezdemény

4 Kétszikűek osztálya Egyszikűek osztálya Két sziklevéllel csíráznak.A magban egy sziklevél Az edénynyalábok elhelyezkedése a szár keresztmetszetében koncentrikus kör mentén. Az edénynyalábok elhelyezkedése a szár keresztmetszetében szórtan. Sziromlevél+csészelevél A szirmok száma 5, néha 4, vagy többszöröse. Sziromlevelek összessége a párta. Takarólevelek egyneműek: lepel. A szirmok száma 3, vagy ennek többszöröse. Főeres levélerezet: (levélerezet elágazó).A levélerezet párhuzamos. Lágyszárú vagy fászsárúLágyszárúak (kivétel a pálmák) A gyökérzet főgyökérrendszer (egy főgyökérről ágaznak le a vékonyabb oldalgyökerek). A gyökérzet mellékgyökérrendszer v. bojtos gyökérzet (a gyökérszálak egy közös pontból erednek, egyenlő vastagságúak).

5 Termések  Száraz  Felnyíló:  Becő (keresztes virágúak) Becő (keresztes virágúak) Becő (keresztes virágúak)  tüsző (szarkaláb) tüsző (szarkaláb)tüsző (szarkaláb)  Hüvely (pillangósvirágúak) Hüvely (pillangósvirágúak) Hüvely (pillangósvirágúak)  tok stb. tok stb. tok stb.  Fel nem nyíló:  Lependék (Kőrisek) Lependék (Kőrisek) Lependék (Kőrisek)  Ikerlependék (juharok) Ikerlependék (juharok) Ikerlependék (juharok)  Kaszat (Fészkes virágzatúak) Kaszat (Fészkes virágzatúak) Kaszat (Fészkes virágzatúak)  Ikerkaszat (ernyős virágzatúak) Ikerkaszat (ernyős virágzatúak) Ikerkaszat (ernyős virágzatúak)  Makk stb.(tölgyek, bükk) Makk stb.(tölgyek, bükk) Makk stb.(tölgyek, bükk)  Húsos  Egymagvú:  Csonthélyas Csonthélyas  Sokmagvú:  Bogyó Bogyó  Áltermés: ha nem a magház falából, hanem a vrág más részéből fejlődik (pl. vacok)  Alma, Alma  eper, eper,  Álbogyó (rózsaféálék – csipkebogyó) csipkebogyó

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19


Letölteni ppt "A virágos növények II. A zárvatermők törzse.  A termőlevelek önmagukkal vagy egymással összenőnek – zárt magház – a magkezdemény védetebb.  A magkezdeményből."

Hasonló előadás


Google Hirdetések