Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Balatonfüred turizmusa

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Balatonfüred turizmusa"— Előadás másolata:

1 Balatonfüred turizmusa
Készítette: Fehér László

2 Balatonfüred Balatonfüred város Veszprém megyében, a Balaton-part legrégebbi üdülőhelye. Területe ma három részből tevődik össze: a vasútvonal két oldalán húzódó őstelepülés, a gyógyforrások körül kialakult régi gyógyhely, valamint ennek két oldalához csatlakozóan a legújabb Füred üdülő/idegenforgalmi életét befogadó központok, szállók, kemping, üdülőtelep stb. térsége. Füred vonzáskörzete Tihanyra és a tőle nyugatra levő parti településekre, valamint a Balaton-felvidék települészónájára terjed ki.

3 Városimázs díj Balatonfüred és 2010-ben is elnyerte a Városimázs díjat. Az ország valamennyi tízezer főnél nagyobb településének versenyében, a kisvárosok között, meggyőző fölénnyel bizonyult a legjobbnak Füred 2010-ben.

4 Műemlékek Állami Szívkórház : Jelenleg a kórház évente csaknem beteg gyógyul itt. Horváth ház : Első Anna bál (1825) Blaha Lujza villa : "E ház volt a nemzet csalogányának legkedvesebb fészke." Jókai Villa: Jókai itt írta talán leghíresebb regényét Az arany embert. Gombás-kúria : Nemesi udvarház, ma szálloadként üzemel.

5 Múzeumok Jókai Mór emlékház
Városi Múzeum – Helytörténeti gyűjtemény (négy nagyobb téma: közlekedés, gyógyfürdő, Anna-bál és a színház, könyvtár, sétaútvonalak) Vaszary Villa (képzőművészeti kiállításokat, irodalmi, zenés és előadói estek kísérik)

6 Természeti értékek Kiserdő: 10 hektáros park, a város tüdejének is nevezik. Szénsavas források: jelentős ásványianyag tartalom, elismert természetes ásványvíz Lóczy barlang: A Tamás hegy nyugati oldalában található, jelentős természeti és idegenforgalmi értékkel rendelkezik.

7 Anna-bál Az első Anna-bált július 26-án rendezte meg Balatonfüreden a Horváth-házban Szentgyörgyi Horváth Fülöp János leányának, Anna-Krisztinának a tiszteletére. Minden évben az Anna naphoz legközelebbi szombaton megtartott Anna-bálok a 19. században az ország legelőkelőbb összejövetelei közé tartoztak, ahol a haza legjelesebb művészei, politikusai, közéleti szereplői találkoztak. Eris aranyalmájával jutalmazzák a bál királynőjét, a két udvarhölgy pedig Rotschild illetve Aponyi mintával díszített herendi vázát kap ajándékba. Az Anna-bál napjainkban a város egyik legfontosabb eseménye, jelentős idegenforgalmi vonzerővel bír és meghatározó része a Balatonfüredről kialakított képnek.

8 Borhetek 1932 óta minden év augusztusában rendezik meg a városban a Borheteket, amelyen a borvidék legjobb nedűi kóstolhatók. Az újabban három hétig tartó borünnep az ország leglátogatottabb és legnevesebb gasztronómiai fesztiváljainak egyike. A palackozva és kimérve egyaránt kapható borok mellett finom falatok is várják az ide látogatókat, akik a balatoni térség legismertebb nedűit, az olaszrizlinget, a rizlingszilvánit, a traminit, a zweigeltet és a kihagyhatatlan muskotályt ízlelhetik meg. Jó borok, egyedi hangulatú Tagore sétány és balatoni panoráma – a Borheteknek vitathatatlan nimbusza van.

9 Kékszalag A Kékszalag Európa legrégibb és legnagyobb tókerülő vitorlásversenye, amely Balatonfüredről rajtol és ide is tér vissza. A magyar vitorlás szövetség elnöksége 2001-ben döntött arról, hogy a kékszalag versenyeket minden évben megrendezik. A páratlan években hagyományos versenyeket rendeznek, ezeken szigorúbbak az osztályokra vonatkozó szabályok, míg a páros években nyílt a versenykiírás, gyakorlatilag az egyetlen korlátozás, hogy egytestűek indulhatnak. 2010-ben már 42. alkalommal rendezték meg a versenyt.

10 Szállások, Strandok Strandok: Eszterházy, Kisfaludy, Aquapark
Szálláshelyek: Hotel Astoria, Hotel Panoráma, Gombás kúria, Anna Grand Hotel, …

11 Képek

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Balatonfüred turizmusa"

Hasonló előadás


Google Hirdetések