Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A turizmus alapfogalmai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A turizmus alapfogalmai"— Előadás másolata:

1 A turizmus alapfogalmai

2 Glücksmann (1929.) A turizmus személyek utazása egy olyan helyre, ahol nincs állandó lakásuk.

3 Schwink ( ) Oly személyek áramlása, akik állandó lakhelyüket bármilyen szellemi, testi vagy szakmai motivációtól vezérelve ideiglenesen hagyják el.

4 Norwal (1936.) A turista olyan személy, aki ideiglenes jelleggel idegen országba látogat, azaz ott nem telepszik le állandó jelleggel és nem folytat rendszeres üzleti tevékenységet, az adott országban máshol megkeresett jövedelmet költ el.

5 Népszövetség (1937.) A turizmus minden olyan személyre vonatkozik, aki 24 órát, vagy annál többet utazik bármely állandó lakóhelyén kívüli országba.

6 Hunziker – Krapf (1942.) A turizmus az emberek lakóhelyén kívüli utazásából és tartózkodásából eredő kapcsolatok és jelenségek összessége feltéve, hogy az utazást és a tartózkodást nem letelepedési szándék, illetve nem jövedelmező tevékenység motiválta.

7 AIEST – Ass. Internat. d'experts scientifiques du tourisme -,(1951.)
A turizmus azoknak a kapcsolatoknak és jelenségeknek az összessége, amelyek utazásból és nem az adott településen lakók tartózkodásából származnak feltéve, hogy a tartózkodás nem letelepülés jelleg és nem kapcsolódik hozzá keres tevékenység.

8 ENSZ konferencia, Róma látogató: minden olyan személy, aki állandó lakóhelyén kívüli más országba látogat bármely más célból, kivéve, hogy ott kereső foglalkozást végezzen. turista:olyan időszakos látogató, aki legalább 24 órát tölt a meglátogatott országban és utazásának célja szabadidő eltöltése, vagy üzlet, család, kiküldetés, értekezlet. kiránduló: az az időszakos látogató, aki nem tölt 24 órát a meglátogatott országban, beleértve a körutazásokon résztvevőket is.

9 Turizmus definíciója (1978. Belkereskedelmi Törvény)
„idegenforgalmi tevékenység az idegenforgalmi értékek feltárása, népszerűsítése, hasznosítása, a turizmust, az üdülést szolgáló bel- és külföldi utazások szervezése és közvetítése, szállás, szállodai, gyógyszállodai és az ezekkel összefüggő egyéb idegenforgalmi, gyógyidegenforgalmi szolgáltatások végzése. Magánszemélyek – jogszabály által meghatározott keretek között – a lakásukat, az üdülőjüket, illetve az ahhoz tartozó helyiségeket és területeket idegenforgalmi célra hasznosíthatják.”

10 Dr. Kolacsek András (1980). A turizmus önkéntes és békés célú rendszeres utazási forgalom, melynek keretében az utasok, mint fogyasztók, szolgáltatásokat vesznek igénybe és átmenetileg tartózkodnak a meglátogatott helyen.

11 Turizmus definíciója (Manilai Nyilatkozat 1980.)
A turizmus nem csak gazdasági, hanem politikai, társadalmi, kulturális és nevelési tényező is.

12 Turizmus definíciója (Hágai Nyilatkozat 1989.)
A turizmus magában foglalja személyek lakó– és munkahelyén kívüli minden szabad helyváltoztatását, valamint az azokból eredő szükségletek kielégítésére létlehozott szolgáltatásokat


Letölteni ppt "A turizmus alapfogalmai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések