Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

RENDEZVÉNYSZERVEZÉS ALAPJAI

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "RENDEZVÉNYSZERVEZÉS ALAPJAI"— Előadás másolata:

1 RENDEZVÉNYSZERVEZÉS ALAPJAI

2 Mi is a RENDEZVÉNYszervezés?
Szervezett közösségi tevékenység Spontán jellegű is lehet Szinonimái: ESEMÉNY vagy PROGRAM

3 ALAPFOGALMAK: RENDEZVÉNYSZERVEZÉS
A rendezvényszervezés olyan összetett feladat, amely lehetővé teszi, hogy egy adott helyen és adott időben, zömében idegen személyek meghatározott célból, eseményen találkozzanak, amelynek kiszolgálására egy kiépített és tökéletesen működő infrastruktúrára van szükség.

4 RENDEZVÉNYSZERVEZÉS 2. Előre meghatározott – társadalmi-, tudományos-, szakmai-, kulturális-, sport-, egyéb célból adott helyen és időben tartott összejövetellel kapcsolatos teljes körű előkészítő, szervező, összehangoló munka, ami magába foglalja az esemény megvalósításával kapcsolatos infrastruktúra (helyszín, technika, kiszolgáló egységek stb…) biztosítását, valamint a résztvevőkről való gondoskodást (szállás, ellátás, program)

5 Rendezvény 1. (Rendezvényszervező kézikönyv)
A rendezvény egy meghatározott térben, időszakban és témakörben, nem üzemszerű ismétlődéssel szervezett eseménysorozat, továbbá a folyamatos üzemeltetés keretében szervezett egyedi esemény, amelynek során emberek egy csoportja közös cselekvést hajt végre alkalmi, kitüntetett jelleggel.

6 Rendezvény 2. A rendezvény magában foglalja mindazokat a nagyobb tevékenységi formákat, amelyek megszervezésére professzionális szervezőre van szükség. Így többek között a kongresszusszervezést, kiállítás szervezést, művészeti - , sport-, valamint komplex vendéglátó események szervezését (pl. bál)

7 Rendezvény 3 jellemzője:
Három alapvető dolgot minden rendezvényről elmondhatunk: Előre meghatározott célból, adott helyen és adott időben tartott összejövetel.

8 ALAPFOGALMAK RENDEZVÉNYSZERVEZŐ
A rendezvényszervező az a személy, aki összefogja a különböző résztevékenységeket, s ezeket a tevékenységeket koordinálja.

9 ALAPFOGALMAK MANAGER angol eredetű szó, jelentése: Igazgató, ügyvezető
Intéző Színházi impresszárió Pártvezér Jó gazda, gazdasszony, takarékos ember

10 ALAPFOGALMAK MANAGER (lexikon szerint)
Előadóművészek vagy sportolók szerepléseit szervező üzletember. Összetett bonyolult feladat,nagyobb (üzleti) vállalkozás megszervezésével és irányításával, különösen ennek gazdasági vonatkozásaival foglalkozó szakember

11 ALAPFOGALMAK HELYSZÍN
Az a terület, létesítmény, épület ahol a rendezvény bonyolítható. A rendezvényhelyszínnek megfelelő infrastruktúrával kell rendelkeznie. (hangosítás, világítás, színpad, nézőtér, WC, ruhatár, büfé stb. )

12 ALAPFOGALMAK KÖZÖNSÉG (PUBLIKUM)
(a latin publicus „nyilvános” szóból származik) A műalkotások befogadóinak összessége; szűkebb értelemben egy-egy konkrét művészeti mű összes befogadója, tágabb értelemben a társadalom azon rétegeinek, osztályainak összessége, amelynek tagjai korunk művészetének potenciális befogadói.

13 ALAPFOGALMAK KÖZREMÜKÖDŐK (MŰVÉSZEK)
Művész olyan alkotó, akinek tevékenysége az esztétikum szférájához tartozó esztétikai tárgyak létrehozására irányul. (író, költő, festő,szobrász, zeneszerző, stb.). A köznapi szóhasználat az előadó-művészet területén működő alkotókat is művésznek nevezi. A közreműködők köre sokkal szélesebb mint a szereplő művészek.

14 ALAPFOGALMAK KÖZREMÜKÖDŐK: Műszaki személyzet
Az előadás kötelékébe tartozó, különféle munkaköröket ellátó szakmunkások és segédmunkások, akik az előadás előkészítésének és lebonyolításának technikai feladatait végzik. (hangosító, világosító, villanyszerelő, díszletmunkás, pirotechnikus, videó technikus,) Egyéb közreműködők: jegyszedő, ruhatáros, büfés, biztonsági őr, stb.

15 ALAPFOGALMAK MECÉNÁS (Gaius Maecenas /i.e. 1 század/ gazdag római polgár, Augustus császár barátja, művészek – költők (Horatius, Vergilius) támogatója volt. Neve a tudomány és művészetpártoló fogalmává lett. Az ókori és középkori viszonyok között a művészetek fejlődésében nagy szerepe volt a gazdag és befolyásos pártfogóknak, mecénásoknak. A művészi tevékenység számos ága ma is rászorul pártfogókra.

16 ALAPFOGALMAK SZPONZOR
Reklámcéllal anyagi támogatást nyújtó intézmény, cég, vagy magánszemély. A támogatás nem csak pénzben, hanem tárgyakban, szolgáltatásokban is létrejöhet. A támogatás ellentételezéseként a cég vagy a magánszemély reklám megjelenési lehetőséget kap.


Letölteni ppt "RENDEZVÉNYSZERVEZÉS ALAPJAI"

Hasonló előadás


Google Hirdetések