Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az élethelyzethez igazított tanulás. A tanulás célja kompetencia-többlet megszerzése; ahol a kompetencia: gyakorlatban hasznosítható tudás a működtetéséhez.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az élethelyzethez igazított tanulás. A tanulás célja kompetencia-többlet megszerzése; ahol a kompetencia: gyakorlatban hasznosítható tudás a működtetéséhez."— Előadás másolata:

1 Az élethelyzethez igazított tanulás

2 A tanulás célja kompetencia-többlet megszerzése; ahol a kompetencia: gyakorlatban hasznosítható tudás a működtetéséhez szükséges motivációs háttérrel.

3 Paradigmáink: a tanulás = élettevékenység (Magyar Miklós) az adottságok különbségeit … a tanulási idő különbségeivé válthatjuk át (Csapó Benő)

4 Kiinduló állítások (axiómák): A tanulónak vannak céljai; azért tanul, mert úgy látja, hogy a tanultak gyakorlati működtetése segíti őt a céljai elérésében; ehhez az adott tanulás elé is célt tűzött ki. Az ép felnőtt ember bármit meg tud tanulni.

5 Ha létezik a tanulási cél: akkor meghatározható az áthidalásra váró „hézag”, és létrehozható, illetve az eszközök, források tömegéből kiválasztható az eredményes „készlet”.

6 A tanulás, természeténél fogva, sikeres! A tanulási kompetencia (látszólagos) csökkenésének az oka a motivációs háttér megváltozásában ismerhető fel: az önmagukat jutalmazó belső motívumok helyét külső motívumok foglalják el.

7 Az élethelyzethez igazított tanulás a tanulási folyamat minden pillanatában, a tanuló minden helyzetében fenntartja és ha kell: újraéleszti a tanulás céljához kötődő elsajátítási motivációt.

8 Az élethelyzethez igazított tanulás a tanulási folyamat minden pillanatában, a tanuló minden helyzetében tudatosítja a tanulás értékét, és segít reálisan pozitív szinten tartani az eredménnyel kapcsolatos elvárást.

9 Egy idézet egykori kedvenc geometria-tankönyvemből: Mi csak megmagyarázzuk álláspontunkat, de nem állítjuk, hogy ez az egyetlen lehetséges álláspont.


Letölteni ppt "Az élethelyzethez igazított tanulás. A tanulás célja kompetencia-többlet megszerzése; ahol a kompetencia: gyakorlatban hasznosítható tudás a működtetéséhez."

Hasonló előadás


Google Hirdetések