Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZŰRŐVIZSGÁLAT. Prevenció I.: Rizikócsoport stratégia Szűréssel vagy megbetegedéssel kiemelt egyénekkel törődik. A népesség kis hányadának hoz stratégiailag.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZŰRŐVIZSGÁLAT. Prevenció I.: Rizikócsoport stratégia Szűréssel vagy megbetegedéssel kiemelt egyénekkel törődik. A népesség kis hányadának hoz stratégiailag."— Előadás másolata:

1 SZŰRŐVIZSGÁLAT

2 Prevenció I.: Rizikócsoport stratégia Szűréssel vagy megbetegedéssel kiemelt egyénekkel törődik. A népesség kis hányadának hoz stratégiailag igazolt előnyt A megbetegedések / halálozások abszolút nagyobb száma a nem kiemelteken következik be. A költségeket az egészségügy állja, döntően orvosi közreműködéssel A gyógyszer és e.ü. műszeripar érdekelt. Prevenció II. : Populáció stratégia Az egész társadalom egészség-magatartását javítani rizikószegényebb irányba Az okok kikapcsolását jelenti Kedvező nem csak a rizikótényezők szempontjából Költségeit nem (csak) az egészségügy viseli Érdekelt az „egészségipar” A „kis rizikójúak” keveset kapnak cserébe A „minor traumák” száma nő

3 Várhatóan gazdaságos az egészségmegőrzésben Szabályok bevezetése (sebességkorlátozás, biztonsági őv, nemdohányzó helyek bevezetése, élelmiszer adalékok …) Az egyének viselkedésmódjának befolyásolása, ha a költségek az egyénre (részben) átháríthatók és ha a hatás megitélhető, monitorozható, és nem tul távoli (étkezési szokások, testmozgás, higiene…) Jól definiált csoportok specifikus vagy általános védelme ( betegségen átesettek vagy betegek, a munkahelyen vagy egyébként veszélyeztetettek védelme: védőoltás, öltözet, derékfájós torna…) Az egyedi fittségi vizsgálat és tanácsadás, különösen ha szervezett beavatkozási akciót is kínál Nem gazdaságos általában -- Az ismeret – attitüd – magatartásváltoztatás mechanizmus -- drága kezelést magába foglaló megelőzés

4 Kardiorespiratórikus fittség -- egészségbiztosítás 1. Az 1990 – es évekre evidenciaként nyilvánvalóvá vált, hogy egy bizonyos mértékű és jellegű fizikai aktivitás hiánya önálló rizikótényező az össz – halálozás szempontjából. 2. Az életkornak és nemnek megfelelő „közepes fittséget” el nem érők viszonylag kevés idő – és energia ráfordítással javíthatnak a fittségükön ( = Kardiorespiratórikus teljesítőképesség, állóképesség ) és ezzel a minőségi élet ( QALY ) esélye nő, az össz – élettartam kevéssé. 3. A fizikailag aktívak ( fittek ) esélye a kardióvaszkuláris, anyagcsere, egyes mozgatórendszeri és psychikai megbetegedésekre több tíz százalékkal kevesebb, mint az inaktívaké.

5 4. A fizikai aktivitás növelése populációszinten ( „mindenkinek” ) és kiemelten az alacsony fittségű és/vagy több rizikótényezővel rendelkezőkön ( rizikócsoport stratégia ) hatékonya többi rizikótényező mérséklésében is – a genetikait kivéve. Ezért is szervezik a belbetegek rehabilitációs programmjait az edzésre Alapulóan („exercise-based rehabilitation” ), s ehhez kapcsolják az egyéb ( diétás, psychológiai, szociális gondozói stb. = „multifaktorális”) rehabilitációs elemeket. 5. A kardiovaszkuláris és a belbetegségek nagy részében a rehabilitáció eszközei közel állnak az elsődleges megelőzés feladataihoz, s ezért a propaganda, az ismeretterjesztés, a tapasztalatok, az eszközrendszer, a segítő személyzet különösen vehető igénybe.

6 6. A „testmozgás mindenkinek” kevés veszélyt jelent a résztvevőknek. A mozgatórendszeri minor panaszok és sérülések nem jelentenek több orvosi vizitet vagy munkakiesés-többletet. 7. A költség-haszon elemzések egyértelműen a testmozgás hasznosságát bizonyítják, azonban a betegségek és az öregedés természetes lefolyása, a beavatkozás és a hatás élethossziglani volta (végpont a súlyos betegség vagy a halál ) csak több évtizedes távlatban jelent hasznot mind az egyén, mind a társadalom szempontjából, ezért kormányzati és nem tárcaszintű program a fizikai aktivitás szorgalmazása. Sok adat bizonyítja, hogy a vállalati „wellness” programok néhány éven belül is jól megtérülő befektetések.

7 Dyslipidémák, edzéshatás TriGlicerid Total Cholesterin VLDL x LDL x Lp(a) HDL 165mgdl,1,9mmol/I 220, 5,2 40 140 25 50 felett, 1,0 felett Edzés csökkenti Edzés alig csökkenti Csak nagyon nagy volumen hat Csökkenti Nem hat Hatékony (x átszámítás mmol/I – re: x 0,0258

8 Osteoporosis A 30 éves kor körüli maximális csonttömeg (egésztest ásványi anyag tartalma, egyes testrészek: sarok, csukló, combcsontnyak, LII-IV ásványi anyag tartalma illetve sűrűsége) megfogyatkozása: Osteopenia: T score mínusz 1,5 alatt Osteoporosis: 2,5 Súlyos osteoporosis: tőrések is vannak Inaktivitás: egésztest ásványianyag fogyása 0, 4%/hónap sarokcsont 45 %/félév Korral: kortikális vesztése 0,5 %/év ffi és nő, menopauza: 2-3 %!év Trabekuláris vesztése nőkön a menopuza 5-8 éve során 4-8%/év 75 éves korra a kortikális –40, a trabekuláris –60% is lehet

9 „Mindenki” Szívbeteg COPD Gyakoriság Heti 3-5 u.a Tartam 20-60 p u.a Intenzitás 60-85 Vagy tünet határolt Dyspnoe határolt Veszély Aritmia kamrafibr. Hypoxémia Specifikum Heti 2 reziszt EKG, vérny. Monitor Felső végtag használata Diabetes Osteoporosis Minden nap u.a azonos u.a CHO fogyás u.a Hypoglyk. u.a „Mint az inzulin” Izomerő ügyesség Psyhés zavarok Lipid zavarok u.a Társas u.a ObesitasMinden naptartós50% mozgatórendszer motiv.


Letölteni ppt "SZŰRŐVIZSGÁLAT. Prevenció I.: Rizikócsoport stratégia Szűréssel vagy megbetegedéssel kiemelt egyénekkel törődik. A népesség kis hányadának hoz stratégiailag."

Hasonló előadás


Google Hirdetések