Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Immunológiai alapfogalmak Járványtani alapismeretek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Immunológiai alapfogalmak Járványtani alapismeretek"— Előadás másolata:

1 Immunológiai alapfogalmak Járványtani alapismeretek

2 Bevezetés Mikroorganizmusok
Mikroszkóp felfedezése (Leeuwenhoek XVII.sz.) Mikrobiológia vegyipar, gyógyszeripar (Pasteur XIX.sz., Koch XIX.sz, Semmelweis Ignác XIX.sz.)

3 Mikroorganizmusok Protozoonok (egysejtű élőlények) Gombák
Baktériumok (gömb, pálcika vagy csavart alakú több mint 1500 fajta) Vírusok (1 féle nukleinsavat tartalmaznak) A baktériumok szaporodása osztódással történik, a vírusok gazdaszervezetet igényelnek! A kórokozók szaporodásának üteme környezeti feltételek függvénye: Hőmérséklet Vegyhatás Ionkoncentráció

4 Bakteriosztatikus hatás: a szaporodás megállítása
Baktericid hatás: baktériumölő hatás Módszerek pl: sterilizálás, csíramentesítés Pathogén mikroorganizmus: kórokozó, betegséget előidéző. Apathogén mikroorganizmus: a szervezetben élő betegséget nem okozó mikroorganizmus. Együttélés típusai: szimbiózis:++, kommenzalizmus:+0, parazitizmus: +-.

5 Kórokozó képesség, pathogenitás mértéke = virulentia
A fertőzés kapui: testnyílások, bőr hámréteg sérülése, nyálkahártyák A szervezet védekező mechanizmusai: A bőr hámrétege fizikai tényezők/gátak/csillók A nyál A gyomorsav A vérplazma testnedv áramlás/pangás A nyirokcsomók

6 A szervezet ellenállóképességét befolyásoló tényezők
Életkor Általános állapot Tápláltság Vitamin ellátottság Testedzés Külső környezet

7 Mesterséges védelem Prevenció Kézmosás
A fertőzött anyagok megfelelő kezelése Izolálás Immunizálás Gyógyszeres prevenció Kezelés Tüneti kezelés: láz fájdalom és köhögés csillapítás Oki kezelés: a megfelelő antiinfektív szer megválasztása, antibiotikum csak ha szükséges, adagolás módja, időtartama.

8 A védettség tana kórokozók Ellenanyagok amelyek a lépben csontvelőben és nyirokcsomókban termelődnek B-lymphociták (felismerés és ellenanyag termelés) T-lymphociták (felismerés és elpusztítás)

9 Klinikai betegségtől vagy látens fertőzéstől
Ismert hatású antigén bejuttatása Antitestek bejuttatása

10 100000 lakosra jutó megbetegedés szám
lakosra jutó halálozási szám 100 betegből mennyi haláleset

11 A fertőző forrás Helye lehet: egy család, óvodai közösség, iskola..stb. Klinikai tünetekkel rendelkező, manifest beteg Klinikai tünetektől mentes, kórokozó hordozó

12 A fertőzések terjedési módjai:
közvetett és közvetlen úton terjedő Vektorok: fertőzést közvetítő állatok. Pl: kullancs, légy, szúnyog… Légúti (csepp és porfertőzés) Bélfertőzések (élelmiszer, ivóvíz) Haematogen fertőzés (fertőzött vér) Kültakaró fertőzés (ízeltlábúak, rágcsálók) Nemi betegség Állatharapás Egyes kültakaró fertőzések

13

14

15 Léguti fertőzések: Bárányhímlő Rózsahímlő Kanyaró Skarlát
Szamárköhögés Influenza Mumps, fültőmirigy gyulladás Pfeiffer féle mirigyláz

16 A Gyomor és bélcsatornán terjedő fertőző betegségek járványtana
Ide tartoznak mindazok a kórképek, amelyek kórokozói a szájon keresztül jutnak az emberi szervezetbe, a gyomor és bélcsatornában, és elsősorban a széklettel távoznak. Hazánkban a hasmenéses betegek székletéből 70%-ban Salmonella és 27%-ban Campylobacter tenyészett ki. A fertőzés elsősorban kontakt úton: elsősorban piszkos kézzel, ivóvízzel, fürdővízzel, élelmiszerekkel, Hússal, tojással, fagyival, krémessel de jelentős a vektorok átvivő szerepe is. A lakosság fogékonysága általában 100%-os.

17 Salmonella fertőzések
A s. a föld valamennyi lakott területén előfordul. Betegedések többsége a május-augusztus. Magyarországon a leggyakoribb fertőző a salmonella gastroenteritis. Lappangási idő: 6-48 óra, kontakt fertőzés esetén 2-7 nap. Tünetek: fejfájás, levertség, hányás, hasmenés, láz, görcsök. A diagnózist széklet bakteriológiai vizsgálat biztosítja. A fertőzés forrása a beteg ember és a baktériumot ürítő ember ill. a szalmonellákat hordozó állatok( sertés, szarvasmarha, szárnyasok). A fertőzések 70% hússal, tejjel, tojással.

18 Bélfertőzések: Hastífusz Vérhas
Járványos gyermekbénulás,Heine-Medin kór Járványos májgyulladás Ételfertőzések (salmonellak, staphylococcusok) Ételmérgezések (botulizmus)

19 Nemi betegségek AIDS Hepatitis A B Szifilisz Kankó (gonorrhea)
Klamidia Herpesz Candida

20 Tetanusz (merevgörcs)
Clostridium tetani baktérium exotoxinja által okozott heveny fertőző gyakran halálos betegség. A földdel szennyezett bőrsérülésen keresztül jut a szervezetbe, spórái évekig megmaradnak a talajban és a porban, ellenállnak a hőnek, a szárazságnak, a vegyi anyagoknak és a napfénynek. A baktérium a seb/ bejutási hely közelében szaporodik, toxinja azonban elárasztja a szervezetet. Gyanús sérülések: Mély-elszennyeződött sebek, nyílt törések, idült fekélyek, állati harapások, szakszerűtlenül végzett tetoválás és füllyukasztás. A betegség: A baktérium erős toxinjával károsítja a gerincagyi interneuronokat, extrém izomtónus növekedést,izomgörcsöt okozva. Lappangási idő: 2-56 nap.

21 Tünetek: nyugtalanság, nyelési nehézség az állkapocs has és hát izmainak fájdalmas merevsége szájzár, arcizom összehúzódás légzés és táplálkozás lehetetlen …..halál. A megelőzés, védőoltás: csecsemőkortól , 50 év felett tízévenként ismételni! Sebfertőtlenítés: Fontos a megelőzésben a seb megfelelő kitisztítása és az elhalt szövetek eltávolítása.

22 Botulismus ( hurka-kolbász betegség)
Clostridium botulinum toxinja által előidézett ritkán előforduló, de kezelés nélkül sokszor halált okozó ételmérgezés. A kórokozó a talajban él, onnan jut be pl. konzervekbe. A mérget a 20 percig tartó forralás elbontja. A toxin a vérárammal a cholinerg idegvégződésekhez jut. Lappangási idő:12-36 óra A szekréciók csökkennek, a simaizmok és harántcsíkolt izmok tónusa gyengül.( gyomor-bél, -hólyag, szemmozgató, nyelő, légző, és végtagizmok.) Légzőizmok bénulása, tüdőgyulladás és halál. Mortalitás:60% Kezelése: antitoxin és antibiotikum adása, gépi lélegeztetés.

23 Az influenza (grippe) egy vírus által okozott fertőző betegség.
Fertőzött lehet: emlős (pl. ember, sertés, ló) madár(pl. vadkacsa). Terjedése: cseppfertőzéssel közvetlen érintkezéssel. Tünetek: hirtelen kezdődő láz, izomfájdalom, elesettség, száraz köhögés, időseknél, súlyos szövődmények.

24 Influenzavírus A Az A típusú influenzavírus az emberen kívül más emlősök és madarak között is elterjedt kórokozó. Ez okozza a legnagyobb (akár világméretű) járványokat és a legsúlyosabb betegségeket (gazdaszervezetek nem védettek). Jelenleg a legelterjedtebb emberi kórokozók a H1N1 és a H3N2 altípusú A-vírusok. Influenzavírus B és C A B típusú influenzavírus kisebb járványokat képes okozni. A C típusú pedig leginkább gyermekközösségekben terjed, enyhe megbetegedést okozva.

25 Tünetmentes lappangási ideje hosszú, egy-három hónap. A betegség nem
Hepatitisz A A máj hepatitisz A vírus által kiváltott fertőzése. Esetleges komplikációk: Hirtelen kialakuló súlyos májsérülés, amely májelégtelenséghez és halálhoz vezet. A vírus a fertőzött személy székletével/vizeletével ürül a szervezetből. Megtalálható a Szennyvízzel keveredett vízben élő kagylókban is. Megelőzés: Immunizáció DE ez nem véd a hepatitisz B vírus ellen. Kézmosás WC használat után. Kisgyermekkorban enyhe lefolyású, felnőttkorban súlyosabb tüneteket mutat. Tünetmentes lappangási ideje hosszú, egy-három hónap. A betegség nem gyógyítható. A védőoltás 2-4 hét alatt fejti ki teljes védőhatását, s az emlékeztető oltással megerősítve legalább tíz évre védettséget ad. A fertőzött területekre utazóknak ajánlott. Míg a HIV vírus 56 Celsius fokon már elpusztul, a hepatitisz -A még egy órán át stabil marad, így lobogva forró vízben is legalább öt perc kell az inaktiválásához. A vírus rezisztens a mosogatószerekkel szemben is, s csak erősen klórozott uszodai vízben pusztul el. Csak egyszer lehet megkapni.

26 Az úgynevezett "szérum-hepatitis" jelentősége a XX
Az úgynevezett "szérum-hepatitis" jelentősége a XX. század első felében, a vérbaj injekciós kezelése során használt tűk és fecskendők elterjedését követően nőtt meg. A HBV okozta megbetegedések gyakorisága a 60-as években kezdett emelkedni, a "szabadabb" életstílus meghonosodása következtében. Aktív védőoltás 1981 óta elérhető. Más személyre a vírus többféleképpen is átvihető: fertőzött ember vérének átömlesztésével (donor szűrés) nem kellően sterilizált orvosi műszerekkel, tűkkel, nemi úton a fertőzött anya is átadhatja a fertőzést a születendő gyermekének A fentiek alapján fokozottan veszélyeztetettek a következők: Betegek: akiknél gyakran válik szükségessé vér- vagy vérkészítmények adása; egészségügyi dolgozók , akupunktúra, tetoválás, manikűr-pedikűr (nem kellően sterilizált eszközök); intravénás kábítószerélvezők; prostituáltakkal kapcsolatot létesítők, fertőzött személyek közvetlen családtagjai, de nem hétköznapi kapcsolat során, (pl. közös borotva) vagy nemi úton (házastársi kapcsolat) érintkeznek a fertőzöttel.

27


Letölteni ppt "Immunológiai alapfogalmak Járványtani alapismeretek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések