Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia 2012. március 8.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia 2012. március 8."— Előadás másolata:

1 Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia 2012. március 8.

2 1.Kiinduló adottságok és jövőkép Az „állomány-sérülékenység” Hosszú távú fenntartható növekedés: stabil belföldi forrásokra támaszkodás 2.Az átmenet nehézségei A külföldi források kivonásának sebessége – menedzselt alkalmazkodás A háztartások nettó megtakarításának alakulása Belső források mobilizálása a növekedés érdekében Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre ? Stabilitás és növekedés, lehet-e egyszerre?

3 1. ADOTTSÁGOK ÉS JÖVŐKÉP – az állományi sérülékenység 3 Stabilitás és növekedés, lehet-e egyszerre?

4 4 A stock probléma (1): „kívül-belül” Stabilitás és növekedés, lehet-e egyszerre?

5 A stock probléma (2): állam is - magánszektor is Külső adósságmutatók a GDP arányában Stabilitás és növekedés, lehet-e egyszerre? 5 Forrás: MNB.

6 Forrás: EKB, MNB. Hitel/betét mutató régiós összehasonlításban 6 Stabilitás és növekedés, lehet-e egyszerre? A stock probléma (3): a bankszektor „betétáttétele” magas

7 Állományi hatás : a növekvő kockázatkerülés miatt drágább a meglevő adósságot finanszírozni, ez visszafogja a beruházást illetve általában a belföldi felhasználást Áramlási hatás a növekedés szerkezetében: a külső forrásbevonásra alapozott növekedési modellek korrekcióra kényszerülnek Növekedés és „állomány-sérülékenység” Stabilitás és növekedés, lehet-e egyszerre? 7 Forrás: MNB.

8 1.Kiinduló adottságok és jövőkép Az „állomány-sérülékenység” Hosszú távú fenntartható növekedés: fenntartható államadósság, fenntartható külső adósság = stabil belföldi forrásokra támaszkodás 2.Az átmenet nehézségei A külföldi források kivonásának sebessége – menedzselt alkalmazkodás A háztartások nettó megtakarításának alakulása Belső források mobilizálása a növekedés érdekében Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre ? Stabilitás és növekedés, lehet-e egyszerre?

9 2. AZ ÁTMENET NEHÉZSÉGEI 9 Stabilitás és növekedés, lehet-e egyszerre?

10 10 Stabilitás és növekedés, lehet-e egyszerre? Nemzetközi tapasztalatok alapján az eurozónában középtávon érdemi mérlegalkalmazkodásra lehet számítani Hitel/betét mutató változása a csúcsértékekhez képest empirikus tapasztalatok alapján Forrás: FED, BoJ, EKB alapján.

11 11 Stabilitás és növekedés, lehet-e egyszerre? Megváltozik a határon átnyúló bankolás jellege Bankcsoportok kitettségeinek aránya a CEE országok felé (portfólió (EAD) arányában) Forrás: EBA.

12 A bankrendszerben jelentős a külföldi források kiáramlása… A külföldi források változása 2010. június végéhez képest nemzetközi összehasonlításban Forrás: EKB, MNB. 12 Stabilitás és növekedés, lehet-e egyszerre?

13 …amiben az anyabanki források csökkenése fontos szerepet tölt be Anyabanki és a teljes külföldi finanszírozás alakulása (2008. szept.=100%) Forrás: MNB. 13 Stabilitás és növekedés, lehet-e egyszerre?

14 Probléma: túl gyors a külföldi forráskiáramlás, ehhez képest túl lassú a betételhelyezés Forrás: MNB. Külföldi forrás/betét arány a magyar bankrendszerben 14 Stabilitás és növekedés, lehet-e egyszerre?

15 Kérdéses, hogy a kívánt mérlegalkalmazkodás mennyiben jár a hitelvisszafogás miatti túlzott reálgazdasági hatással Hitel/betéti pálya Forrás: MNB. 15 Stabilitás és növekedés, lehet-e egyszerre?

16 16 A jegybank korlátozott lehetőségei Stabilitás és növekedés, lehet-e egyszerre? Szerények a jegybank lehetőségei (a monetáris lazítás a devizaadósság következtében pénzügyi stabilitási kockázatot jelenthet) Egy kibővített monetáris eszköztár segíthet piaci kudarcok kezelésében, piacépítésben de hosszabb távon hiányt/adósságot generálhat és bizalomromlást, tőkekivonást, stabilitási kockázatokat okozhat Szolíd kvantitatív lazítás: 2 éves jegybanki hitel, fedezeti kör bővítése, piacépítés (jelzáloglevél piac) Forráskiáramlás lassítása Szabályozási eszközök (deviza megfelelési mutató és likviditási mutató bevezetése) Informális befolyásolás (osztrák szabályozási tervek módosítása, Bécsi kezdeményezés 1. és 2. forduló) A hitelvisszaesés mérséklése

17 A háztartások „tőkeáttétele” nem tűnik magasnak… (Adósság / pénzügyi eszközök) Forrás: Eurostat. Stabilitás és növekedés, lehet-e egyszerre? 17

18 De: az állam kiemelkedő eladósodottságához képest alacsony a lakossági megtakarítás és magas az eladósodás Forrás: Eurostat. Stabilitás és növekedés, lehet-e egyszerre? 18

19 19 Stabilitás és növekedés, lehet-e egyszerre? Ma egyszerre csökken a bruttó megtakarítás és az eladósodottság Háztartások pénzügyi követelési és kötelezettségei a GDP arányában Forrás: MNB.

20 Belső források mobilizálása: lakossági viselkedés és intézményrendszer 20 - + Kamatadó 5 éven túli eltörlése Kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer felszámolása 2011 Bankadó 2010 - Végtörlesztés 2011 (kb. 70%-ban megtakarításból) Cafeteria 2012 (önkéntes nyp) Stabilitás és növekedés, lehet-e egyszerre?

21 1.Kiinduló adottságok és jövőkép Az „állomány-sérülékenység” Hosszú távú fenntartható növekedés: fenntartható államadósság, fenntartható külső adósság = stabil belföldi forrásokra támaszkodás 2.Az átmenet nehézségei A külföldi források kivonásának sebessége – menedzselt alkalmazkodás (jegybanki szerepvállalás) A háztartások nettó megtakarításának alakulása Belső források mobilizálása a növekedés érdekében Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre ? Stabilitás és növekedés, lehet-e egyszerre?


Letölteni ppt "Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia 2012. március 8."

Hasonló előadás


Google Hirdetések