Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FÉNYKÉPEK ÉS SZÖVEG - Internaute.com KÉSZÍTETTE – Florin Popescu.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FÉNYKÉPEK ÉS SZÖVEG - Internaute.com KÉSZÍTETTE – Florin Popescu."— Előadás másolata:

1

2 FÉNYKÉPEK ÉS SZÖVEG - Internaute.com KÉSZÍTETTE – Florin Popescu

3 A Hawaii-szigetek a leny ű göz ő vulkánikus kitörések színhelye. Amikor 1984-ben kitört a Pu’u O’o vulkán, megindult egy lávaáradat a tenger felé egy 15 km. hosszú alagúton át. Az izzó, folyékony láva ahogy a tengerbe ért, hatalmas g ő zfelh ő k mellett kezdett megszilárdulni.

4 A Pu’uO’o vulkán A lávafolyamok felülete viszonylag rövid id ő alatt megszilárdul, de a belseje izzó marad és állandó mozgásban van. Ennek a mozgásnak az eredeménye a forgás és gy ű r ő dés.

5 A Vatnajoküll gleccseren fújó állandó szelek mozgásba hozzák a jégdarabokat, amelyek jéghegy formájában a Jäkalsarlo tóba úsznak, majd onnan a tengerbe. Az Atlanti-óceán hullámai, és a sós víz hatására aránylag gyorsan veszítenek méreteikb ő l. Az útjuk Izland középs ő partjainál ér véget.

6 Egy metronom szabályosságával, az izlandi Jaillit szigetén található Strokkar gejzír, pontosan öt percenként tör ki. Az es ő zésekb ő l ered ő víz a talajba szivárog, a magmatikus anyagokkal való érintkezésben felforr és nyomás alatt újra és újra a felszínre tör. A feltételek legkisebb változására a gejzír eltünhet örökre.

7 Etiopia északi részén, a Danakile medencében, 120 méterrel a tengerszint alatt található az Erta Ale vulkán krátere. Egy 80 m. mélyen fekv ő aknában rejt ő zködik egy önmagában is ritkaságnak számító aktív lávató.

8 Grönland mindig megújul a rövid sarki nyár id ő tartama alatt is. A Nap felmelegíti a nyugati partokat, a Disko-öbölben, ahol a jéghegyek összegy ű lnek miel ő tt megkezdik útjukat Terra Nova felé.

9 A Yellowstone-i Nemzeti Park ( Wyoming, USA) az a vidék ahol a világon legjobban mutathatóak ki a termálvizek tevékenysége. Közel 300 gejzír található a területén valamint több mint 10 000 vulkánikus jelenség észlelhet ő.

10 2001 július. A sziciliai Etna hatalmas robajjal tör ki, lávatorrentek folynak a hegy oldalán, fenséges látványt nyújtva.

11 Az oroszországi Krokotski természeti rezervátumban található ez az összeomlott kráter, immár egy hatalmas katlan. Ez egy ritka növényzettel beborított terület amely alatt azonban a talaj állandó mozgásban van.

12 A Namib-sivatag, Namibia állam névadója. 2100 km. szélességben húzódik el nyugat-Afrika területén. A Föld legrégibb homoksivataga, ahol az állandó szelek alakítják ki ezeket az örök mozgásban, változásban lév ő d ű néket

13 Az Arcos Nemzeti Parkban (Utah, USA) található ez a “Törékeny” elnevezésü szikla-ív, mintegy nyitott ablak a Comorado fennsíkra. Ez egyike a közel 1 700 természetes boltívnek amelyek itt találhatóak. A talaj alatta só.

14 Half Dome, egy hatalmas gránithegy amelynek a fele a jégkorszak végén elmozdult és leomlott. Ez a gránit-szikla Nevada hegységeiben található (California, USA)

15 A villámlásokkal kisért viharok mindig is látványosak de ijeszt ő ek is voltak az emberek számára. Tetszik a gyönyör ű ségük de fél ő a destruktiv erejük. A Földet minden másodpercben kb. 100 villámlás éri.

16 Ezek a rózsaszín ű, kaptárokra emlékeztet ő alakzatok borítják be a Colorado (USA)fennsíkot. Valójában ő srégi megkövesedett d ű nék amelyek egy sokkal melegebb éghajlat alatti id ő kben, hasonlóan a mai Szaharához, keletkeztek.

17 Az Uzon-i (Kamcsatka-Oroszország) akna, ahol a meleg víz örvénylik és füstölög. Itt kezd ő dött az élet els ő molekuláinak születése, a termikus baktériumok formájában.

18 Uzon (Kamcsatka-Oroszország). Ebben a hévizes katlanban bugyborékol állandóan a víz a kéngázok hatására. A kéngázok a vulkánok 40 000 évig tartó elnedvesedése miatt keletkeztek. Uzonban a legjellegzetesebb a termálvizek tevékenysége, egy halódó vulkanikus aktivitás utolsó szakaszában.

19 Izland északi részén a Skälfandaflöt folyó az Aldeyjarfoss kráterbe ömlik. Vize vulkánikus hamuval telített, ett ő l alakultak ki ezek az orgonasíphoz hasonló alakzatok.

20 Dallol (Etiópia) egy termálvizes zóna. A Danakíl fennsík közepén alakultak ki ezek a szivárványszer ű k ő zetek. Foszforeszkáló tavak, ragyogó sárgaszín ű sziklák, sokszín ű kúpok egy sivatagi környezetben.

21 Tsingy (Bernaraha szigete, Madagaszkár), felülnézetb ő l. Ezek hegyes, éles k ő zetalakzatok. A mészk ő a víz hatására erodálódott az id ő k folyamán, kialakítva ezeket a formákat, egyúttal bizonyítva azt is, hogy itt az éghajlat nagyon nedves volt és hatalmas erd ő k léteztek valamikor.

22 “Tündérkosár” (Canion Bryce, Utah, USA.) “Tündérkosár” (Canion Bryce, Utah, USA.) Az agyagtalaj látványos eróziójának eredménye. Ezek a kosarak több tízméteres magasságuak.

23 Az Iguazu vízesés (a neve a „garani” szóból ered „nagy víz”) 275 esésb ő l áll több mint 70 méter, az Iguazu-folyó által táplált magasságból zuhan le. Az es ő s évszakban, novemberben az “Ördög szorosán” keresztül 13,6 millió liter víz/másodperc ömlik. Ez a mennyiség hat olimpiai úszómedence nagyságának felel meg. -

24 A szárazság és a szél segíti el ő a por- és homokviharokat. Ezek tönkre teszik a mez ő gazdaságot és az állattartást is, valamint teljesen elszegényítik az illet ő terület ásványait. A porfelh ő 1000 km. távolságot is megtesz, 2-3000 millió tonna homokot és port hordva magával évente.

25 Tsunami – japánul “nagy hullám amely eléri a kiköt ő t”. A tengerfenék szeizminkus mozgása idézi el ő és hatása érezhet ő 10 000 km.-es távolságban is. A legpusztítóbb tsunami 1883-ban volt Java és Szumátra között. Az okozója a Krakatoa –vulkán kitörése volt. A hullám magassága elérte a 42 métert. A 2004-es decemberi tsunami is rengeteg emberáldozator követelt, pedig a hullám magassága jóval alacsonyabb volt.

26 A “Wilma” tornádó (2005), a Saffir-Simpson skálán 5-ös fokozatú volt. A meteorológusok szerint ez volt minden id ő k legnagyobb tornádója az Atlanti-óceán területén. A szél sebessége 282km/óra volt, a széllökések ellenben meghaladták a 300 km/óra sebességet is.

27 VÉGE Fordította : Fehér László


Letölteni ppt "FÉNYKÉPEK ÉS SZÖVEG - Internaute.com KÉSZÍTETTE – Florin Popescu."

Hasonló előadás


Google Hirdetések