Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

HATÁSFOK - TERHELÉS.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "HATÁSFOK - TERHELÉS."— Előadás másolata:

1 HATÁSFOK - TERHELÉS

2 A terhelés A pillanatnyi hasznos teljesítmény és annak maximális értékéből képzett hányados (x) százalékban kifejezve.

3 A gép veszteségei a terhelés függvényében
Változó veszteség Állandó veszteség (Üresjárási veszteség) Pvx1 Pvo x x=1

4 A változó veszteség a terhelés függvényében
n=0 Nincs változó veszteség. (közlőművek, szíjhajtás) n=1 A terhelés függvényében lineárisan növekvő változó veszteség. (mechanikai elven működő gépek, kalorikus gépek) n=2 A terhelés függvényében négyzetesen növekvő változó veszteség. (villamos gépek) n=3 A terhelés függvényében köbösen növekvő változó veszteség. (hidraulikus és pneumatikus gépek)

5 A hatásfok változó terhelésnél (n=0)
P Pvx=Pvo Phx=x·Ph1 Ph Phx Ph1 ; x=1

6 A hatásfok változó terhelésnél (n=1)
P Pvx=Pvx1·x Pvo Phx=x·Ph1 Ph Phx Ph1 ; x=1

7 A hatásfok változó terhelésnél (n=2)
hatásfok maximum P Pvx=Pvx1·x2 Pvo Phx=x·Ph1 Ph Phx Ph1 ; x=1

8 Hol a hatásfokmaximum?

9 Hol a hatásfokmaximum?

10 A hatásfok változó terhelésnél (n=2)
P hatásfok maximum Pvx A villamos gépek hatásfoka annál a terhelésnél maximális, ahol az állandó és a változó veszteség egymással egyenlő. Pvo Ph xmax Ph1 ; x=1

11 Hidraulikus vagy pneumatikus gép
A hatásfok változó terhelésnél (n=3) Villamos gép P Hidraulikus vagy pneumatikus gép Pvx A hidraulikus és pneumatikus gépek hatásfoka annál a terhelésnél maximális, ahol az állandó veszteség éppen kétszer akkora, mint a változó. Pvo Ph xmax Ph1 ; x=1

12 Ellenőrző kérdések (1) Mit értünk terhelés alatt?
Milyen veszteségekről beszélnek általánosságban egy gép esetében? Mit értünk állandó veszteség alatt? Milyen összefüggés szerint határozható meg általánosságban a változó veszteség? Milyen módon csoportosítjuk a gépeket a veszteségek szempontjából?

13 Ellenőrző kérdések (2) Hogyan igazolható, hogy a terhelés függvényében a hatásfok nem lehet állandó? Milyen terhelésnél adódik a maximális hatásfok a mechanikai elvek szerint működő gépek esetén? Milyen sajátossága van a villamos gépek hatásfokgörbéjének a terhelés függvényében? Miért kell különös gondot fordítani a hidraulikus gépek üzemi terhelésének helyes megválasztására? Mi a következménye annak, ha egy gép rendszeres üzemi terhelése csak % körül mozog?


Letölteni ppt "HATÁSFOK - TERHELÉS."

Hasonló előadás


Google Hirdetések