Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dermatológia Dr. Sas Andrea 2007/2008. A bőr felépítése.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dermatológia Dr. Sas Andrea 2007/2008. A bőr felépítése."— Előadás másolata:

1 Dermatológia Dr. Sas Andrea 2007/2008

2 A bőr felépítése

3 Eumelanin sötétebb bőrszín Fekete- sötétbarna,oldhatatlan anyag retina Phaeomelanin világosabb bőrszín Sárga-vörösesbarna

4 Napsugárzás által kiváltott bőrtünetek 1 UV C 180-280nm – a napfény már nem tartalmazza, mivel az ózonréteg kiszűri UV B 280-315nm – erythemát előidéző sugárzás UV A 315-400nm – pigmentáló sugárzás Látható fény 400-700nm IR > 700nm

5 Napsugárzás által kiváltott bőrtünetek 2 UV-B Pár óra után bőrpír, majd barnulás. Okoz: heveny bőrgyulladást késői degeneratív bőrkárosodást malignus átalakulást UV-A Bőrpír kialakulása nélkül, azonnal és közvetlenül barnul a bőr. Okoz: basalioma késői károsodások

6 Napsugárzás által kiváltott bőrtünetek 3 TípusHajszínBőrszínEphelisNapégésBarnulásMinimum SPF 0FehérAlbino-Mindig ++- I.VörösIgen világos+++Mindig ++ >15 II.SzőkeVilágos++Mindig +Gyenge>15 III.ASzőkeVilágos+GyakoriNormál10-15 III.BSötét szőke Kreol+GyakoriNormál10-15 IV.BarnaKreol-RitkánSötét6-10 V. déliBarnaKreol-KizártIgen sötét4-6 VI. négerFekete -KizártFekete-

7 Akut fénykárosodások Dermatitis solaris Leégés és kezelése dimethindenFENISTIL gél Rosa centifolia extractumának alkoholos kivonata NAKSOL, IRIX spray Natrium samarium disulfosalicylat Lidocain dexpanthenol PHLOGOSAM hab Natrium samarium disulfosalicylatPHLOGOSAM kenőcs Burow oldatALSOL kenőcs dexpanthenolPANTHENOL spray BEPANTHEN krém, kenőcs PhenylbutazonPHENYLBUTAZON 5% kenőcs Sol. Burowi borogatás Tejföl o/v emulzió Kamillás borogatás Körömvirág krém

8 A fény hatásának késői következményei Hypopigmentált bőrelváltozások –Vitiligo –Pytiriasis versicolor Hyperpigmentált bőrelváltozások

9 Vitiligo

10 Pytiriasis versicolor

11 A fény hatásának késői következményei Hyperpigmentált bőrelváltozások –Szeplő, májfolt, anyajegy –Kezelése: melanin lokális redukciójával pl. Ephelis Malignus bőrelváltozások Basalsejtes bőrcarcinoma (basalioma) Melanoma malignum

12 A fény hatásának késői következményei Basalsejtes bőrcarcinoma (basalioma) Nem tör a véráramba, így nem ad áttétet, a környező bőrt, porcot, csontot roncsolhatja. Jellegzetesen gyöngyházfényű és kis értágulatok láthatók benne.

13 A fény hatásának késői következményei Melanoma malignum

14 Melanoma 1 Szimmetria (assymetry): az anyajegyek szimmetrikus jellegűek, ennek megváltozása az első negatív jel.

15 Melanoma 2 Szél (border): az anyajegyek egyértelműen elkülönülnek a környező bőrtől, szabályos széllel körülvettek, a melanoma esetén szabálytalan, töredezett a határvonal.

16 Melanoma 3 Szín (color): az anyajegyek egyenletes színelosztásúak, malignus átalakulás esetén világosabb- sötétebb részek tűnnek fel.

17 Melanoma 4 Szélesség (diameter): az anyajegyek korábbi átmérője növekedni kezd.

18 Melanoma besorolása –Clark szerint: I-V –Breslow szerint: 4 osztály Klinikai staging: 4 fő besorolás regionális nyirokcsomó-áttét ill. távoli metasztázis alapján

19 Melanoma kezelése Sebészi eltávolítás biztonsági zónával Interferon alfa Citosztatikus kezelés –DTIC 4 hetente –BOLD 6 hetente bleomycin, vincristin, lomustine, dacarbazin Sugárkezelés Sentinel nyirokcsomó műtét

20 Fényvédelem 1 Mechanikai Napernyő, póló, kalap, napszemüveg

21 Fényvédelem 2 Fizikai Fényvisszaverő hatású anyagok 5-10%-os lokális készítményben Cink-oxid Titán-dioxid

22 Fényvédelem 3 Kémiai  p-amino-benzoesav  fahéjsav származékok  fenil-szalicilát  benzacetofenon

23 Fényvédelem 4 A fényvédő készítmények jellemzése FF - Fényvédő faktor SPF – Sun Protective Factor LSF – Licht Schutz Faktor FF= MED fényvédővel/ MED fényvédő nélkül MED (minimális erythema dózis): az az idő, amely alatt adott bőrfelületen látható gyulladás jön létre

24 Szolárium Tévhitek: Segíti a D-vitamin ellátást Megvéd a későbbi leégéstől „Ha nem égek le csak barnulok, a bőröm nem öregedik és daganatos sem lesz” Segít megelőzni a mellrákot, prosztata daganatot, colon-carcinomát és a csontritkulást

25 Fényérzékenyítő anyagok 1 Leggyakoribb szisztémásan alkalmazott fényérzékenyítő gyógyszerek CsoportHatóanyagElőfordulás, alkalmazási terület Dermatologicumok Psoriasis, vitiligo 8-MOP/5-MOPPUVA-kezelés Fertőzés elleni szerekTetracyclin Sulfonamidok fluorokinolonok Antibiotikumok Idegrendszerre ható szerekPromethazin Chlorpromazin amitriptylin Antihistamin Neurolepticum Antidepressivum Szív és érrendszerrre ható szerek Furosemid Amiodaron quinidin Diureticum Antiarrythmiás szer cytostaticumokMethotrexat vinblastin Malignus betegségek antidiabeticumoksulfanilureákIDDM NSAIDPiroxicam diclofenac antirheumaticumok

26 Fototerápia UV B Narrowband UV B Fotokemoterápia Fotodinámia

27 UV B

28 Narrowband UV B 311-312 nm Psoriasis Atopiás ekcema Vitiligo Pruritus (viszketés) Cutan T-sejtes lymphoma

29 Fotokemoterápia Psoralen + UVA Methoxsalen Szisztémásan, fürdőként, lokálisan Indikáció: –Psoriasis –Dermatitis –Cutan lymphoma

30 Fotodinámiás kezelés (PDT) Methyl aminolevulan sav =Metvix Indikáció: –Basalioma –Carcinomák –Kaposi sarcoma –Vírusos szemölcs

31 Gyógyszerészi feladatok A napfény nemkívánatos hatásainak megértetése. A kumulatív dózis jelentőségének megmagyarázása, figyelmeztetés a solarium használatának a veszélyeire. A fényvédő készítmények lehetőségeinek és korlátainak ismertetése. A gyógyszerek fényérzékenyítő hatásának ismerete, ehhez kapcsolódó tanácsok. A hipo- és hiperpigmentált elváltozások helyes értelmezése, terápiás lehetőségekre vonatkozó tanácsok. A rosszindulatú bőrelváltozások jelentkezésének veszélyei, klinikai jeleik felismerése és a beteg mielőbbi szakorvoshoz való irányítása.

32 1 A gyógyszertárba betérő középkorú férfi gyorskötöző tapaszt kér. Kérdésre elmondja, hogy bal karja tövében két napja vérezni kezdett egy anyajegy, amely kissé meg is van duzzadva. Mit adna a beteg panaszainak enyhítésére, illetve mit tanácsol neki?

33 2 A gyógyszertárba betérő középkorú nő sebhintőport kér. Beszélgetés során kiderül, hogy a hátán lévő anyajegy nedvezik, és erre kérte a hintőport. Mit tanácsol neki?

34 3 A gyógyszertárba betérő idősebb férfi, Algopyrint kér. Beszélgetés közben ön észrevesz a szeme alatt egy kis fényes kiemelkedést, értágulatokkal. Kérdésére, hogy mióta van az ott, elmondja hogy kb fél éve, és hozzá teszi nem lényeges hiszen ez csak egy kis kozmetikai probléma, és különben is, ő már elég idős ahhoz, hogy ne foglalkozzon ilyenekkel. Mit tanácsol neki?

35 4 Nyár van, kánikula. A gyógyszertárba betérő anyuka a kisfia szúnyogcsípésére Fenistil gélt kér. Beszélgetés során kiderül, hogy éppen strandra mennek. Mit tanácsol neki?

36 5 Az ön kertészettel foglalkozó ismerőse mostanában került haza a kórházból, ahova aritmiás rohamok miatt került. Többek között Cordarone-t és Sotelex-et kell szednie. Mire figyelmezteti ismerősét?

37 6 Szeplős, vörös hajú tini lány kakaóvajat kér, szeretne gyorsan lebarnulni. Mit szól ehhez, mit tanácsol neki?

38 7 Egy riadt édesanya kér tanácsot. Hat éves kisfia elaludt a napon, a háta hólyagosra égett. Nyaralni jöttek csak a városba, egy hét múlva hazautaznak. Mit ad a gyermek panaszainak enyhítésére, mire figyelmezteti az édesanyát?

39 8 Tanácstalan, 35 éves férfi/nő kér felvilágosítást Öntől. A szomszédos drogériában egy héttel ezelőtt vett egy 16-os faktorú naptejet. Az eladó megnyugtatta a férfit/nőt, hogy ez a naptej megfelel az ő bőrtípusának. Két nap múlva az illető alaposan leégett a napon. Mit kérdezne az egyébként hipertóniás férfitól/nőtől hogyan magyarázná el a helyzetet?

40 9 Idős hölgy/úr hámlasztó krémet szeretne kérni Öntől. Kérdésre elmondja, hogy az arcán nemrég megjelent egy fél cm átmérőjű, kiemelkedő, reszelős felszínű folt. Mit kérdezne a hölgytől/úrtól, mit tanácsolna neki?

41 10 Középkorú férfi/nő a következő recepteket váltja ki a gyógyszertárban: Furosemid, Zoloft, Atenolol-Pharmavit. Kér egy 16-os faktorú naptejet, örömmel meséli, hogy Máltára megy nyaralni a feleségével. Mire figyelmezteti a beteget, milyen tanácsot ad neki?

42 11 Fiatal anyuka érkezik a gyógyszertárba: pár hónapos kisgyermekét jó pár helyen megcsípték a szúnyogok. Mivel tudná enyhíteni a viszketést?

43 12 Fiatal nő panaszkodik, hogy megcsípte egy darázs, és a csípés helye egyre vörösebb és fájdalmasabb. Mit tanácsolna neki?

44 13 Középkorú férfi kér sebtapaszt egy sebre a lábán. Kérdésre elmondja, hogy pár napja kerti munka közben megsértette a gereblyével. Azt is megemlíti, hogy a seb kezd bepirosodni és meleg tapintatú. Mi a teendő?

45 14 Aggódó nagymama érkezik az unokájával: a kisfiúnak a téli hideg szél miatt teljesen kipirosodott/sebesedett a szája. Mit tanácsolna nekik?

46 15 Május van, tinédzser doxycyclin receptet jön kiváltani. Mire szükséges feltétlenül figyelmeztetni expediáláskor?

47 16 Fiatal lány kér segítséget: pár hete lett fülbevalója, de sehogy sem akar gyógyulni a seb. Piros, nedvedzik, duzzadt és fájdalmas a belövés helye. Mi a teendő ilyenkor?

48 17 A beteg piros kiütések miatt kér segítséget. Kérdésre elmondja, hogy egy hete lázas volt, fájt a torka, amire a háziorvostól Augmentint kapott. Pár nap szedés után kezdtek jelentkezni a bőrén a kiütések. Mi a teendő?

49 18 Középkorú beteg kér sebre fertőtlenítő kenőcsöt. Kérdésre elmondja, hogy pattanás volt az orrában, amit kinyomott, de egyre inkább fájdalmas a helye, és az orra is kezd pirosodni. Láthatóan a pirosság az arca felé terjed. Mit tanácsolna neki?

50 19 A beteg féloldali fej-és arcfájásról panaszkodik, a füle mögött kis pattanásszerű kiütések jelentek meg. Mit tanácsolna?

51 20 50 év körüli hölgy sokszor előforduló szorító mellkasi fájdalomról panaszkodik. Mi a teendő?

52 21 Júniusban jelentkezik a patikában egy fiatal nő. Panaszai szerint napozás után apró fehér pöttyök jeletek meg a hátán. Mit javasolna neki?

53 22 Kismama panaszkodik, hogy kisgyermeke szájában fehér, lepedékes foltszerű képződmények vannak. Mit tanácsolna neki?

54 23 A beteg Pulmicort sprayt vált ki és közben elmondja, hogy a szájában fehér, lepedékes foltokat vett észre. Mit mondana neki?

55 24 60 év körüli nő láb-öregujj köröm kezelésérekér valamit, mert zavarja a harisnya és a cipő viselésében. Mi áll a panasz hátterében? Kezelhető-e az elváltozás?

56 25 Fiatal, huszonéves férfi sportcipőben érkezik a patikába, és arról panaszkodik, hogy viszketnek és pirosak a lábujjai. Az egyik lábán a 3-4. ujjköze berepedt. Mi lehet a beteg baja? Milyen tanácsot tudnánk neki adni?

57 26 Fiatal férfi a hónaljában jelentkező enyhe viszketés ellen kér orvosságot. Mi lehet a baja? Milyen életmódra vonatkozó tanácsokat adhatunk? Mivel kezelhető?


Letölteni ppt "Dermatológia Dr. Sas Andrea 2007/2008. A bőr felépítése."

Hasonló előadás


Google Hirdetések