Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vezérlési szerkezetek: elágazások, ciklusok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vezérlési szerkezetek: elágazások, ciklusok"— Előadás másolata:

1 Vezérlési szerkezetek: elágazások, ciklusok
C# 2008 HALADÓKNAK Vezérlési szerkezetek: elágazások, ciklusok Szakképzési Portál

2 Elágazások Gyakran előfordul, hogy a programban döntési helyzet alakul ki, azaz bizonyos feltétel(ek) teljesülésétől függően mást kell csinálnunk, mint amikor azok nem teljesülnek. Ezt hívjuk elágazásnak. Fajtái: egy-, illetve kétirányú elágazás többirányú elágazás

3 Elágazások: egy- és kétirányú
Egyirányú elágazás: if (feltétel) { utasítások; } Kétirányú elágazás: if (feltétel) { utasítások; } else

4 Elágazások egymásba ágyazása
Egymásba ágyazott elágazások: if (feltétel1) { utasítások; } else if (feltétel2) else if (feltételn) else Például: if (x>0) { label1.Text="pozitív"; } else if (x<0) label1.Text="negatív"; else label1.Text="nulla";

5 Elágazások: többirányú
Elágazás egy változó értékétől függetlenül switch (kifejezés) { case érték1: utasítások; break; case érték2: utasítások; break; case érték3: utasítások; break; default: utasítások; break; } Szabályok: A kifejezés csak int vagy char típusú lehet. Intervallumot nem lehet megadni, és több értéket sem lehet felsorolni. Nem lehet két sorban a case után ugyanaz az érték. Ha a case után nem írunk utasítást, akkor a következő soron folytatódik a végrehajtás. A default utáni utasításokat akkor hajtja végre, ha egyik felsorolt érték sem egyezik meg a kifejezés értékével. A break utasítás minden ág végén kötelező!

6 Ciklusok Ciklusokat akkor használunk, amikor egy adott tevékenységet (ciklusmag) többször végre kell hajtanunk. Azokat a változókat, amelyektől a ciklus futása függ, ciklusváltozónak hívjuk. Fajtái: számláló: előre megadott számú alkalommal fut le a ciklusmag. elöltesztelő: egy feltétel teljesülésétől függően hajtja végre a ciklusmagot (előfordulhat, hogy egyszer sem, ha a feltétel már kezdetben sem teljesül) hátultesztelő: egyszer mindenképpen végrehajtja a ciklusmagot, majd addig ezt ismétli, amíg a feltétel teljesül.

7 Ciklusok: számláló Előre megadott számú alkalommal fut le a ciklusmag.
for ( kezdőérték-adás; feltétel; ciklusváltozó növelése) { utasítások; } Példa: for (i=0; i<10; i++) listBox1.Items.Add(i.ToString()); A példában az i a ciklusváltozó, amely sorban felveszi a 0, 1, 2, 3, …, 9 értékeket, ezeket beírja a listába, majd a ciklus futása befejeződik. Megjegyzés: az i++ jelentése: i = i + 1.

8 Ciklusok: elöltesztelő
Egy feltétel teljesülésétől függően hajtja végre a ciklusmagot Előfordulhat, hogy egyszer sem, ha a feltétel már kezdetben sem teljesül while (feltétel) { utasítások; } Példa: while (!f.EndOfStream) s = f.ReadLine(); listBox1.Items.Add(s); A példában addig olvasunk be egy szövegfájlból, amíg nem érünk a végére. Itt a ciklusváltozó szerepét az f fájlváltozó játssza.

9 Ciklusok: for és while A for és a while ciklusok lényegében egyformák a C# nyelvben. Példa: for (i=0; i<10; i++) { listBox1.Items.Add(i.ToString()); } int i=0; while (i<10) i++; Ez alapján bármelyik átírható a másikra! Figyeljünk oda, hogy a while ciklusból ne maradjon ki a ciklusváltozó változtatása, mert az végtelen ciklushoz vezet!

10 Ciklusok: hátultesztelő
Egyszer mindenképpen végrehajtja a ciklusmagot, majd addig ezt ismétli, amíg a feltétel teljesül. do { utasítások; } while (feltétel); Példa: i=0; ossz=0; i++; ossz += i; // jelentése: ossz = ossz + i } while (i<10); A példában 1-től 10-ig összeadjuk a számokat.


Letölteni ppt "Vezérlési szerkezetek: elágazások, ciklusok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések