Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 C# 2008 HALADÓKNAK Vezérlési szerkezetek: elágazások, ciklusok Szakképzési Portál.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 C# 2008 HALADÓKNAK Vezérlési szerkezetek: elágazások, ciklusok Szakképzési Portál."— Előadás másolata:

1 1 C# 2008 HALADÓKNAK Vezérlési szerkezetek: elágazások, ciklusok Szakképzési Portál

2 2 Elágazások Gyakran előfordul, hogy a programban döntési helyzet alakul ki, azaz bizonyos feltétel(ek) teljesülésétől függően mást kell csinálnunk, mint amikor azok nem teljesülnek. Ezt hívjuk elágazásnak. Fajtái: – egy-, illetve kétirányú elágazás – többirányú elágazás

3 3 Elágazások: egy- és kétirányú Egyirányú elágazás: if (feltétel) { utasítások; } Kétirányú elágazás: if (feltétel) { utasítások; } else { utasítások; }

4 4 Elágazások egymásba ágyazása Egymásba ágyazott elágazások: if (feltétel 1 ) { utasítások; } else if (feltétel 2 ) { utasítások; } … else if (feltétel n ) { utasítások; } else { utasítások; } Például: if (x>0) { label1.Text="pozitív"; } else if (x<0) { label1.Text="negatív"; } else { label1.Text="nulla"; }

5 5 Elágazások: többirányú Elágazás egy változó értékétől függetlenül switch (kifejezés) { case érték 1 : utasítások; break; case érték 2 : utasítások; break; case érték 3 : utasítások; break; … default: utasítások; break; } Szabályok: – A kifejezés csak int vagy char típusú lehet. – Intervallumot nem lehet megadni, és több értéket sem lehet felsorolni. – Nem lehet két sorban a case után ugyanaz az érték. – Ha a case után nem írunk utasítást, akkor a következő soron folytatódik a végrehajtás. – A default utáni utasításokat akkor hajtja végre, ha egyik felsorolt érték sem egyezik meg a kifejezés értékével. – A break utasítás minden ág végén kötelező!

6 6 Ciklusok Ciklusokat akkor használunk, amikor egy adott tevékenységet (ciklusmag) többször végre kell hajtanunk. Azokat a változókat, amelyektől a ciklus futása függ, ciklusváltozónak hívjuk. Fajtái: – számláló: előre megadott számú alkalommal fut le a ciklusmag. – elöltesztelő: egy feltétel teljesülésétől függően hajtja végre a ciklusmagot (előfordulhat, hogy egyszer sem, ha a feltétel már kezdetben sem teljesül) – hátultesztelő: egyszer mindenképpen végrehajtja a ciklusmagot, majd addig ezt ismétli, amíg a feltétel teljesül.

7 7 Ciklusok: számláló Előre megadott számú alkalommal fut le a ciklusmag. for ( kezdőérték-adás; feltétel; ciklusváltozó növelése) { utasítások; } Példa: for (i=0; i<10; i++) { listBox1.Items.Add(i.ToString()); } A példában az i a ciklusváltozó, amely sorban felveszi a 0, 1, 2, 3, …, 9 értékeket, ezeket beírja a listába, majd a ciklus futása befejeződik. Megjegyzés: az i++ jelentése: i = i + 1.

8 8 Ciklusok: elöltesztelő Egy feltétel teljesülésétől függően hajtja végre a ciklusmagot Előfordulhat, hogy egyszer sem, ha a feltétel már kezdetben sem teljesül while (feltétel) { utasítások; } Példa: while (!f.EndOfStream) { s = f.ReadLine(); listBox1.Items.Add(s); } A példában addig olvasunk be egy szövegfájlból, amíg nem érünk a végére. Itt a ciklusváltozó szerepét az f fájlváltozó játssza.

9 9 Ciklusok: for és while A for és a while ciklusok lényegében egyformák a C# nyelvben. Példa: for (i=0; i<10; i++) { listBox1.Items.Add(i.ToString()); } int i=0; while (i<10) { listBox1.Items.Add(i.ToString()); i++; } Ez alapján bármelyik átírható a másikra! Figyeljünk oda, hogy a while ciklusból ne maradjon ki a ciklusváltozó változtatása, mert az végtelen ciklushoz vezet!

10 10 Ciklusok: hátultesztelő Egyszer mindenképpen végrehajtja a ciklusmagot, majd addig ezt ismétli, amíg a feltétel teljesül. do { utasítások; } while (feltétel); Példa: i=0; ossz=0; do { i++; ossz += i; // jelentése: ossz = ossz + i } while (i<10); A példában 1-től 10-ig összeadjuk a számokat.


Letölteni ppt "1 C# 2008 HALADÓKNAK Vezérlési szerkezetek: elágazások, ciklusok Szakképzési Portál."

Hasonló előadás


Google Hirdetések