Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A dysarthria megjelenési formái a spontán beszédben Horváth Viktória ELTE Fonetikai Tanszék.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A dysarthria megjelenési formái a spontán beszédben Horváth Viktória ELTE Fonetikai Tanszék."— Előadás másolata:

1

2 A dysarthria megjelenési formái a spontán beszédben Horváth Viktória ELTE Fonetikai Tanszék

3 A dysarthria Agyi károsodás következtében létrejött motoros beszédzavar. A spontán beszédet „elnagyolt” artikuláció, az időviszonyok nagymértékű megváltozása jellemzi; a közlések szerkesztettsége egyszerűsödik.

4 Kísérleti személyek Hat férfi adatközlő: három dysarthriás beteg és három egészséges kontrollszemély. Fsér1. beteg: 60 éves, nyugdíjas mérnök; bal agyféltekei sérülés. Ksorv. beteg: 57 éves, szociális gondozó; kisagysorvadás. Fsér2. beteg: 61 éves, nyugdíjas búvár; bal agyféltekei sérülés.

5 Anyag és módszer Spontán beszéd rögzítése: 3-5 perces interjúk a családról, foglalkozásról. Akusztikai–fonetikai elemzések a Praat 4.4- es programmal.

6 Hipotézisek A dysarthriás beszéd eltérései:  módosul az artikuláció  nő a szünetek száma és időtartama  lassabb beszédtempó

7 A magánhangzók formánsértékeinek szóródása

8 A magánhangzók időtartama

9 A magánhangzók helyettesítése

10 Módosult artikuláció (Ksorv)  Hangkezdési nehézségek Az alveoláris és veláris zárhangokat, a nazálisokat és a labiodentális, alveoláris és posztalveoláris zöngétlen réshangokat követő hangok ejtése nehezített.  Szón belül tartott szünetek (a néma szünetek 38%-a): 110 ms-490 ms. Például: is – 230 ms – mertebb g – 490 ms – imnáziumot K – 430 ms – őszegen

11 Módosult artikuláció: a zárhangok hehezetes ejtése (Ksorv)

12 Módosult artikuláció (Fsér1)

13 Módosult artikuláció (Fsér2)

14 Artikulációs tempó és beszédtempó

15 A néma szünetek időtartamátlagai

16 Következtetések A dysarthria megjelenése a spontán beszédben:  módosult artikuláció  hosszabb néma szünetek a beszédben  (az artikulációs sebesség és a beszédtempó nagymértékű csökkenése)  a magánhangzók időtartama nő

17 Következtetések Az agy különböző területeinek sérülése más- más tüneteket eredményez a beszédben. A bal agyfélteke sérülése hosszabb szüneteket eredményez; a kisagysorvadás hangkezdési nehézségekkel (bizonyos beszédhangokat követő hangoknál) és szóbelseji szünetekkel jár együtt.

18 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A dysarthria megjelenési formái a spontán beszédben Horváth Viktória ELTE Fonetikai Tanszék."

Hasonló előadás


Google Hirdetések