Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Bene Szabolcs.  A tiszta víz nem habzik, a lehető legkisebb felület kialakítására törekszik.  Amennyiben a víz és a szilád test között nagyobb.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Bene Szabolcs.  A tiszta víz nem habzik, a lehető legkisebb felület kialakítására törekszik.  Amennyiben a víz és a szilád test között nagyobb."— Előadás másolata:

1 Készítette: Bene Szabolcs

2  A tiszta víz nem habzik, a lehető legkisebb felület kialakítására törekszik.  Amennyiben a víz és a szilád test között nagyobb a vonzóerő, mint a víz és a levegő között, akkor a víz szétterül, az anyag jól nedvesedik. Ellenkező esetben a vízcseppet a felületi feszültség többé-kevésbé gömb alakba igyekszik összehúzni.

3  A szappanoldatban lévő savmaradék-anionok hosszú szénhidrogénlánca apoláris, ez jelentősen zavarja a vízben kialakult hidrogénkötés-rendszert.  Az apoláris és poláris részt egyaránt tartalmazó molekulákat amfipatikus anyagoknak nevezzük.  Amfipatikus molekula:

4  A szappan anionjai a folyadék felületén az apoláris levegő és a dipólusos víz között építenek ki hidat úgy, hogy az ionos vég a vízbe merül, az apoláris szénhidrogénlánc a levegőbe kerül.

5  Az így kialakított, egyrétegű szappanhártya, ún. film a kisebb erőhatásra létrejövő buborékok felszínén tovább növekedik.

6  Az oldatban - a "hasonló hasonlót old elv" alapján - a víztaszító szénhidrogénláncaikkal egymás felé fordulva több anion együtt olyan gömböt hoz létre, amelynek felszínén a karboxilát-anionok vízkedvelő tulajdonságú csoportjai vannak.  Nem egy-egy anion, hanem egy-egy micella körül alakulhat ki hidrátburok.  A micellák kisebb-nagyobb erőhatásra torzulhatnak, méretük (micellát alkotó anionok száma) is változhat.  A szappan tisztító hatása is ezzel függ össze.

7

8 1. A felületaktív anyagok közrefogják a szennyeződést és a textíliát, nedvesítenek. 2. A két anyag közé is beékelődnek. A szennyeződést így lefejtik és kisebb molekulahalmazokra aprítják (diszpergálják).  Annál gyorsabban zajlik le, minél nagyobb felületen terül el a szennyeződés, minél frissebben került az a textíliára.

9 3. A fellazított, leválasztott, szétdarabolt folyékony szennyeződés kis gömböcskék alakjába húzódik össze, amiket körülvesznek a felületaktív anyag molekulái és az e körül lévő vízmolekulák. 4. A kettős gyűrű biztosítja a szennyeződés tökéletes emulgeálását. Ez gátolja meg, hogy a szennyeződés újra visszatapadhasson a mosólében lévő textilneműre.

10  A mosószerek feladata a különböző jellegű szennyeződések eltávolítása az áztatás, a mosás, az öblítés segítségével, a textília károsítása nélkül.  Mosószereink több, egymás hatását kiegészítő és fokozó komponensből tevődnek össze.  Jelentőségük abban van, hogy olyan hatásokat (fertőtlenítő, fehérítő stb.) is kifejtenek, amelyek régen csak utókezelés segítségével volt megvalósítható.  A szappan igazán magas hőmérsékleten fejt ki jó mosóhatást, míg a szintetikus szálas anyagból készült textíliák hőérzékenyek. mosószerek

11 szappanok és mosószerekszappanok

12 A szappan gyártási folyamata

13


Letölteni ppt "Készítette: Bene Szabolcs.  A tiszta víz nem habzik, a lehető legkisebb felület kialakítására törekszik.  Amennyiben a víz és a szilád test között nagyobb."

Hasonló előadás


Google Hirdetések