Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

- A szívizom vérellátása részlegesen vagy teljesen akadályozott. - Oka szinte mindig a koleszterin és egyéb zsírok felhalmozódása a koszorúerekben.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "- A szívizom vérellátása részlegesen vagy teljesen akadályozott. - Oka szinte mindig a koleszterin és egyéb zsírok felhalmozódása a koszorúerekben."— Előadás másolata:

1

2 - A szívizom vérellátása részlegesen vagy teljesen akadályozott. - Oka szinte mindig a koleszterin és egyéb zsírok felhalmozódása a koszorúerekben.

3 - Mellkasi fájdalom, nyomásérzés - A szívizom elégtelen oxigénellátásakor fordul elő - Artériás szűkület(zsírok lerakódása) gátolhatja a szív véráramlását, megakadályozva, hogy elegendő oxigént és vért kapjon, ezáltal angina alakulhat ki. Több formája van: - csendes:tünet nélküli - variáns:nyugalomban jelentkező - instabil: változékony tünetekkel jár

4 Belgyógyászati vészhelyzet A vérellátás egy része hirtelen, súlyos mértékben csökken vagy megszűnik, emiatt a szívizom az oxigénellátás hiányában elhal Főbb tünetek: Instabil angina (változó tünetek) Ájulás Izzadás Ritmuszavar Nyugtalanság, halálfélelem Kezelése: Oxigén Fájdalomcsillapítás Bypass műtét Gyógyszeres és fizikális kezelés

5 Szabálytalan, túl gyors, túl lassú vagy akár kóros elektromos útvonalon keresztülvezetődő szívverések sorozata A ritmust mesterséges pészmékerrel lehet fenntartani Minden egyes szívverés megindítására elektromos impulzust bocsát ki magából.

6 Működési zavar a szivárgás vagy a rajta keresztülfolyó véráramlást akadályozó elégtelen nyitás lehet. Ha bármelyik fenn áll, nagymértékben rontja a szív pumpáló képességét.

7 Kórosan kitágult felszínes visszerek Tünetek: Fájdalom Látható tágulat Fekélyek Tágult visszerek A véna billentyűi nem záródnak (kóros kitágulás), ezért a vér rossz irányba áramolhat, és lassan áramlik. Kezelési módok: Rugalmas harisnya Műtét Injekciós terápia Lézeres terápia

8 Mélyvénás trombózisban leszakadhat egy vérrög (embólus), ami a keringéssel elsodródhat. A rög a szív felé sodródik, majd a jobb pitvaron és kamrán keresztül a vért a tüdőbe szállító tüdőartériákba kerül. Ez képes beékelődni az artériába és elzárhatja a véráramlást, ez vezet a tüdőembóliához, amely halálos is lehet.

9 A mély vénákban keletkező vérrögök.

10

11

12 Szívritmuszavar Tüdőembólia Készítette: Dubnitzki Dorina 10.a


Letölteni ppt "- A szívizom vérellátása részlegesen vagy teljesen akadályozott. - Oka szinte mindig a koleszterin és egyéb zsírok felhalmozódása a koszorúerekben."

Hasonló előadás


Google Hirdetések