Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kalacsi Vivien 10.a.  A FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTA:  A fogamzásgátló tabletta női hormonokat tartalmaz, ezáltal gátolja meg a terhesség kialakulását. 

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kalacsi Vivien 10.a.  A FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTA:  A fogamzásgátló tabletta női hormonokat tartalmaz, ezáltal gátolja meg a terhesség kialakulását. "— Előadás másolata:

1 Kalacsi Vivien 10.a

2  A FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTA:  A fogamzásgátló tabletta női hormonokat tartalmaz, ezáltal gátolja meg a terhesség kialakulását.  Hogy hogyan?  Először is meggátolja a tüszőrepedést; másodszor nem hagyja, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódjon a méhbe; és a méhnyakat áthatolhatatlanná teszi a spermiumok számára.

3  ELŐNYEI:  Az elsőszámú és legfontosabb előny nem kell a nem kívánt terhességtől rettegned.  Szabályosabbá teszi a vérzésed!  Nem leszel vashiányos!  Nem kell tartanod a méhen kívüli terhességtől!  Nem alakulnak ki a melledben emlőciszták!  Csökken az esélye, hogy később ne lehessen kisbabád!  Nem alakul ki petefészek- cisztád!  VESZÉLYEI:  Gyakrabban állapítják meg az emlők rákját, mint azoknak az azonos korú nőknek az esetében, akik nem szedik.  Ritka esetekben jóindulatú, még ritkábban pedig rosszindulatú májdaganatok is előfordulnak.  A méhnyakrák gyakoribb előfordulása azoknál a nőknél akik régóta használtak tablettát.  Részletesebben olvashatsz az egyes gyógyszerek betegtájékoztatójában.

4  Kik nem szedhetnek fogamzásgátló tablettát?  Ilyen például ha keringési betegségben szenvedsz vagy korábban volt ilyen.  Ha érrendszeri szövődményeket okozó cukorbetegségben vagy súlyos májbetegségben szenvedsz.

5  Injekció: Csak az egyikféle női nemi hormont, az ún. sárgatesthormont (progesztogén) tartalmazza. Ennek köszönhetően a készítményt, azok is használhatják, akik a másik női hormont, a tüszőhormont is tartalmazó tablettákat nem szedhetik.

6  Előnyei:  Alkalmazása nagyon egyszerű és kényelmes, hiszen a menstruációs ciklus elején adott első injekciót csupán évszakonként kell megismételni.  Hátrányai:  Vannak hölgyek, akik a menstruációs ciklus ezen változásait nem szívesen viselik el. Az ő esetükben nem ez lesz az ideális módszer.  Komolyabb mellékhatása nincs.

7  Óvszer: (90-98%)  A kondom egyfajta hüvely, nagyon vékony és magas szakítószilárdságú gumiból készül. Szeretkezés előtt a merev hímvesszőre kell felsodorni, és a férfi magömlésekor ez fogja fel az ondót. Nagyon fontos, hogy a hímvesszőt a magömlés után hamarosan kihúzzák a hüvelyből, mielőtt a merevségnek vége lenne.

8  Előnyei:  100%-os védelmet nyújt a nemi betegségek ellen.  Hátrányai:  Kilyukadhat illetve elcsúszhat.  Allergiás reakció.

9  Pesszárium vagy Méhszájsapka: (81-98%)  Általában gumiból vagy műanyagból készül, gyakorlatilag gömbszelet alakú, mintegy ráfekszik a méhszájra a felhelyezéskor. Méretét egyedileg kell megválasztania az alkalmazónak.  Spermicid anyaggal együtt célszerű alkalmazni, 20 perccel a nemi aktus előtt kell felhelyezni, és a szeretkezés után 4-6 óráig a hüvelyben hagyni.

10

11  Spirál: (95-99,5%)  Méhen belüli eszköz, melyet gyakorlatilag alig reagáló műanyagból (polietilénből) készítenek születésszabályozás céljából. Az újabb spirálokba időnként tesznek aktív vegyületeket is, mint pl. progeszteront.

12  Mellékhatások:  Előfordulhat fájdalmas menstruáció és a vérzés átlagosan 40 %-kal fokozódhat.  A PID kockázata kicsi.  Enyhébb fertőzések kezelhetőek úgy, hogy az IUCD helyén marad,ha a fertőzés nagy az eszközt el kell távolítani, ilyenkor 6 hónapig nem helyezhető be újra.  Ellenjavallatok:  Megelőző méhkürt terhesség  Kismedencei gyulladás Terhesség esetén  Immunhiányos betegeknél  Méhfejlődési rendellenességek  HIV fertőzés esetén.


Letölteni ppt "Kalacsi Vivien 10.a.  A FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTA:  A fogamzásgátló tabletta női hormonokat tartalmaz, ezáltal gátolja meg a terhesség kialakulását. "

Hasonló előadás


Google Hirdetések