Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fogamzásgátló Módszerek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fogamzásgátló Módszerek"— Előadás másolata:

1 Fogamzásgátló Módszerek
Kalacsi Vivien 10.a

2 Hormonális A FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTA: Hogy hogyan?
A fogamzásgátló tabletta női hormonokat tartalmaz, ezáltal gátolja meg a terhesség kialakulását. Hogy hogyan? Először is meggátolja a tüszőrepedést; másodszor nem hagyja, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódjon a méhbe; és a méhnyakat áthatolhatatlanná teszi a spermiumok számára.

3 FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTA
ELŐNYEI: Az elsőszámú és legfontosabb előny nem kell a nem kívánt terhességtől rettegned. Szabályosabbá teszi a vérzésed! Nem leszel vashiányos! Nem kell tartanod a méhen kívüli terhességtől! Nem alakulnak ki a melledben emlőciszták! Csökken az esélye, hogy később ne lehessen kisbabád! Nem alakul ki petefészek- cisztád! VESZÉLYEI: Gyakrabban állapítják meg az emlők rákját, mint azoknak az azonos korú nőknek az esetében, akik nem szedik. Ritka esetekben jóindulatú, még ritkábban pedig rosszindulatú májdaganatok is előfordulnak. A méhnyakrák gyakoribb előfordulása azoknál a nőknél akik régóta használtak tablettát. Részletesebben olvashatsz az egyes gyógyszerek betegtájékoztatójában.

4 FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTA
Kik nem szedhetnek fogamzásgátló tablettát? Ilyen például ha keringési betegségben szenvedsz vagy korábban volt ilyen . Ha érrendszeri szövődményeket okozó cukorbetegségben vagy súlyos májbetegségben szenvedsz.

5 Hormonális Injekció: Csak az egyikféle női nemi hormont, az ún. sárgatesthormont (progesztogén) tartalmazza. Ennek köszönhetően a készítményt, azok is használhatják, akik a másik női hormont, a tüszőhormont is tartalmazó tablettákat nem szedhetik.

6 Injekció Előnyei: Hátrányai:
Alkalmazása nagyon egyszerű és kényelmes, hiszen a menstruációs ciklus elején adott első injekciót csupán évszakonként kell megismételni. Hátrányai: Vannak hölgyek, akik a menstruációs ciklus ezen változásait nem szívesen viselik el. Az ő esetükben nem ez lesz az ideális módszer. Komolyabb mellékhatása nincs.

7 Nem hormonális Óvszer: (90-98%)
A kondom egyfajta hüvely, nagyon vékony és magas szakítószilárdságú gumiból készül. Szeretkezés előtt a merev hímvesszőre kell felsodorni, és a férfi magömlésekor ez fogja fel az ondót. Nagyon fontos, hogy a hímvesszőt a magömlés után hamarosan kihúzzák a hüvelyből, mielőtt a merevségnek vége lenne.

8 Óvszer Előnyei: 100%-os védelmet nyújt a nemi betegségek ellen.
Hátrányai: Kilyukadhat illetve elcsúszhat. Allergiás reakció.

9 Nem hormonális Pesszárium vagy Méhszájsapka: (81-98%)
Általában gumiból vagy műanyagból készül, gyakorlatilag gömbszelet alakú, mintegy ráfekszik a méhszájra a felhelyezéskor. Méretét egyedileg kell megválasztania az alkalmazónak. Spermicid anyaggal együtt célszerű alkalmazni, 20 perccel a nemi aktus előtt kell felhelyezni, és a szeretkezés után 4-6 óráig a hüvelyben hagyni.

10 Pesszárium Felhelyezése.
Spermicid anyag

11 Hormonális és nem Hormonális
Spirál: (95-99,5%) Méhen belüli eszköz, melyet gyakorlatilag alig reagáló műanyagból (polietilénből) készítenek születésszabályozás céljából. Az újabb spirálokba időnként tesznek aktív vegyületeket is, mint pl. progeszteront.

12 Spirál Mellékhatások: Ellenjavallatok:
Előfordulhat fájdalmas menstruáció és a vérzés átlagosan 40 %-kal fokozódhat. A PID kockázata kicsi . Enyhébb fertőzések kezelhetőek úgy, hogy az IUCD helyén marad,ha a fertőzés nagy az eszközt el kell távolítani, ilyenkor 6 hónapig nem helyezhető be újra. Ellenjavallatok: Megelőző méhkürt terhesség Kismedencei gyulladás Terhesség esetén Immunhiányos betegeknél Méhfejlődési rendellenességek HIV fertőzés esetén.


Letölteni ppt "Fogamzásgátló Módszerek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések