Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szem betegségei. A zöld hályog (glaukoma) Tünetei: Tünetei: látótér-kiesés látótér-kiesés romlik a látásélesség is. romlik a látásélesség is. sarló.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szem betegségei. A zöld hályog (glaukoma) Tünetei: Tünetei: látótér-kiesés látótér-kiesés romlik a látásélesség is. romlik a látásélesség is. sarló."— Előadás másolata:

1 A szem betegségei

2 A zöld hályog (glaukoma) Tünetei: Tünetei: látótér-kiesés látótér-kiesés romlik a látásélesség is. romlik a látásélesség is. sarló alakú látótér kiesés, gyűrű alakú kiesés sarló alakú látótér kiesés, gyűrű alakú kiesés villanyégő körül szivárványszínű karikákat. villanyégő körül szivárványszínű karikákat. Fejfájás, csontok fájdalma Fejfájás, csontok fájdalma emelkedett szemnyomás, kemény. emelkedett szemnyomás, kemény.

3 A szürke hályog vagy szemlencse homály Tünetei: Tünetei: Gyenge látás a sötétben. Erősebb fényre van szükség az olvasás és más tevékenységek végzéséhez. Gyenge látás a sötétben. Erősebb fényre van szükség az olvasás és más tevékenységek végzéséhez. Érzékenység az erős fényre Érzékenység az erős fényre Lámpa fénye körüli fénykarikák érzékelése. Lámpa fénye körüli fénykarikák érzékelése. Színeket halványabban illetve sárgásan lát Színeket halványabban illetve sárgásan lát Kettős látás egy szemmel nézéskor Kettős látás egy szemmel nézéskor Okai:A szürke hályog kialakulásának pontos oka jelenleg nem tisztázott. ionizáló sugárzás, különösen UV-sugárzás cukorbetegség Gyógyszerek, szemsérülések villámcsapás nagyfeszültségű áramütés

4 Egészséges szemmel Szürke hályoggal

5 A farkasvakság Jellemzően szürkületben illetve rosszul megvilágított helységben jelentkező látásromlás, félhomályban feltűnően gyengébben lát. Jellemzően szürkületben illetve rosszul megvilágított helységben jelentkező látásromlás, félhomályban feltűnően gyengébben lát. Oka elsősorban az A- vitamin hiány. Oka elsősorban az A- vitamin hiány.

6 Kötőhártya gyulladás A fertőzéses eredetű kötőhártya-gyulladást -> baktériumok vagy vírusok. A kötőhártya- gyulladás legjellemzőbb tünete a szem bepirosodása. A vörösség mértékét befolyásolhatja a kötőhártya-gyulladás kórokozója is. Allergiás kötőhártya- gyulladásnál nagyon jellegzetes a viszketés, mint vezető panasz. Kezelésére érdemes lehet enyhe antibiotikum szemcsepp adagolása.

7 A kancsalság más néven szemtengelyferdülés Többnyire gyerekkorban kezdődő szembetegség, két szem nem tud ugyanoda nézni, ezért nem jön létre kétszemes látás. Emellett a két szem két különböző képet lát, és kettős látás alakul ki. A gyerekek agya ezen úgy segít, hogy a gyengébb szemből érkező jeleket kiszűri.

8 A rövidlátás (myopia) egy látászavar, amiben a távoli tárgyak képe elmosódottan látszik. A szem fénytörő képessége nagyobb, szemgolyó túl hosszú. fénysugarak az ideghártya előtt találkoznak. beeső fény még a sugárizmok ellazulása esetén is túl erősen törik. Ha egy tárgy közeledik a szemhez, a róla alkotott kép közeledik az ideghártyához, így egyre élesebbé válik. A) egészséges szem B) rövidlátó szem C) korrigált rövidlátó szem

9 A távollátás (hypermetropia) a fény nem a retina síkjában, hanem a mögött fókuszálódna, tehát a kép elmosódik. A retinán történő tökéletes fókuszálódás ritka. A távollátás sok esetben nem okoz problémát, mert a szemlencse könnyedén kompenzálja a hibát de az öregedéssel Hajlamos romlani egyre nehezebb a közeli dolgokra fókuszálni A) egészséges szem B) távollátó szem C) korrigált távollátó szem

10 http://www.focusmed.hu/latast eszt.html

11 Készítette: Takács Ádám Köszönöm a figyelemet !!!


Letölteni ppt "A szem betegségei. A zöld hályog (glaukoma) Tünetei: Tünetei: látótér-kiesés látótér-kiesés romlik a látásélesség is. romlik a látásélesség is. sarló."

Hasonló előadás


Google Hirdetések