Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Több kettős kötést tartalmazó szénhidrogének. A butadién (C 4 H 6 ) A butadién könnyen polimerizálódik. A polimerizációját különböző katalizátorok segítik.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Több kettős kötést tartalmazó szénhidrogének. A butadién (C 4 H 6 ) A butadién könnyen polimerizálódik. A polimerizációját különböző katalizátorok segítik."— Előadás másolata:

1 Több kettős kötést tartalmazó szénhidrogének

2 A butadién (C 4 H 6 ) A butadién könnyen polimerizálódik. A polimerizációját különböző katalizátorok segítik elő. Ekkor egy, a kaucsukhoz hasonló tulajdonságú termék keletkezik. Katalizátor jelenlétében hidrogénnel telíthető. Brómmal addíciós reakcióba lép. Lehetőség van úgynevezett részleges telítésre is, ekkor kétféle termék keletkezhet, 1,2-dibróm- butén és 1,4-dibróm-butén. C 4 H 6, CH 2 =CH-CH=CH 2

3 Előállítása Főként a kőolajban található szénhidrogénekből állítják elő krakkolással. Előállítására más módszerek is léteznek. Például a Lebegyev-féle eljárás szerint etanolból állítják elő. Ezt katalizátor jelenlétében magas hőmérsékletre hevítik, ekkor hidrogén- és vízvesztéssel butadiénné alakul.

4 Felhasználása Főként műkaucsuk gyártására használják fel. Emellett a kloroprént is butadiénből állítják elő, ez a vegyület szintén műkaucsuk gyártására szolgál. Az adiponitril gyártása is butadiénből indul ki.

5 Az izoprén (C 5 H 8 ) Előfordulás A kaucsukfa nedvében megtalálható. A természetes kaucsuk "épitőköve" (a kaucsuk száraz hevítésekor izoprén keletkezik). A természetes kaucsuk mellett más természetes eredetű szerves vegyületek között is gyakoriak az olyanok, amelyek szénváza az izoprén szénvázát tartalmazó egységekből épül fel (pl. terpének, szteroidok,stb)

6 Előállítás Előállítás A butadiénhez hasonlóan egyrészt előállítható a megfelelő C 5 szénhidrogén elegyek katalitikus dehidrogénezésével

7 Fizikai és kémiai tulajdonságok Felhasználás Olyan folyadék, amely a természetes gumi monomeré nek tekinthető. Olvadáspontja : -146°C Forráspontja : 34°C. A szintetikus gumik gyártásának kiinduló vegyülete.

8 Készítette: Ledacs Kis Róbert


Letölteni ppt "Több kettős kötést tartalmazó szénhidrogének. A butadién (C 4 H 6 ) A butadién könnyen polimerizálódik. A polimerizációját különböző katalizátorok segítik."

Hasonló előadás


Google Hirdetések