Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Stroke.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Stroke."— Előadás másolata:

1 Stroke

2 Mi a stroke és hogyan alakul ki?
A stroke az agy körülírt területeinek hirtelen kialakuló, átmenetileg fennálló vagy kedvezőtlen esetben véglegessé váló funkciókárosodása, amely úgy jön létre, hogy a kérdéses agyi régió vérátáramlása és ilyen módon a szövetek oxigén- és tápanyagellátása valamilyen okból kifolyólag jelentősen lecsökken, vagy megszakad.

3 Okai A leggyakoribb oka, ha az agyi erekben valamilyen akadály képződik. Ez lehet vérrög, vagy az illető ér görcsös összehúzódása által okozott szűkülete. Az agyszövet normális működésének feltétele ugyanis a megfelelő vérellátás, mivel a vér szállítja a nélkülözhetetlen oxigént és a tápanyagul szolgáló cukrot a sejtekhez, ehhez pedig az szükséges, hogy a vér az erekben akadálytalanul és megfelelő mennyiségben áramoljon.

4 Mi az érelzáródás?

5

6 Tünetek Az arc, a kar, vagy a láb általában egy oldalon fellépő hirtelen érzéketlensége, gyengesége, vagy bénulása. Hirtelen kialakuló beszédértési, szótalálási vagy hangképzési zavar. Hirtelen elhomályosuló látás (akár a megvakulásig is), kettős látás, vagy látásélesség gyors csökkenése. Hirtelen kialakuló szédülés, egyensúlyvesztés, mozgási zavarok. Minden előzmény nélküli, szokatlan jellegű erős fejfájás, melyhez nyaki merevség, arcfájdalom, a szemek között megjelenő fájdalom, hányás és tudatzavar társulhat. Zavartság, memóriazavar, a térbeli tájékozódás illetve az érzékelés zavara.

7 Fajtái Vértelen stroke Trombotikus (avagy trombózisos) stroke
Embóliás stroke Agyvérzés - vérzéses stroke Agyállomány vérzés Pókhálóhártya alatti vérzés

8 Pókhálóhártya alatti vérzés
Agyállomány vérzés Vértelen stroke Pókhálóhártya alatti vérzés

9 A stroke rizikófaktorai
Életkor Magas vérnyomás Magas koleszterinszint Cukorbetegség Stroke és elhízás Szív- és érrendszeri betegség Emelkedett homocisztein szint Korábbi stroke vagy TIA

10 Stroke a családban A stroke és a nem Dohányzás Fogamzásgátló tabletta, illetve más hormonális készítmény szedése Rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, kábítószer használat Fokozott stressz

11 Gyógyulás és rehabilitáció
A stroke-on átesett betegnek romolhat a légzése, nyelése, az egyensúlya, a hallása, a látása és a hólyagműködése is. A rehabilitáció célja, hogy az önállóság minél nagyobb fokban helyreálljon. A rehabilitáció során elsősorban a korábbiakban már elsajátított képességek újratanulását kell véghezvinni, például újra meg kell tanulni járni és beszélni. A kutatások felvetik, hogy az ép idegsejtek nagy alkalmazkodóképességűek és átvehetik a károsodott területek idegsejtjeinek működését. Ennek eredményeként a rehabilitáció célja, hogy az érintetlen agyrészek próbálják meg kompenzálni a károsodott agyrészek funkcióit.

12 Élet a stroke után Tartsa fenn a kapcsolatot!
Úgy beszéljen a beteggel, mint felnőtt a felnőttel! Rendes hangerővel beszéljen! Kényelmes sebességgel beszéljen! Kerülje a zavaró tényezőket! Négyszemközt beszélgessenek! Gondoljon a gondozókra is!

13 Szívinfarktus

14 Mi a szívinfarktus és hogyan alakul ki?
A szívinfarktus oxigénhiány miatt létrejött szívizom károsodást jelent, mely a koszorúér szűkülete vagy elzáródása miatt következik be. Ha ez a folyamat hosszú ideig tart a károsodás visszafordíthatatlanná válik.

15

16 Okai: Egy vérrög elzárja valamelyik vérartériát.
A szervezet ereiben található koleszterin és egyéb anyagok lerakódásai az érelmeszesedés. A koszorúserek érelmeszesedés miatti beszűkülését koronária betegségnek is nevezik. A koronária betegség a legjelentősebb oka a szívinfarktus kialakulásának. Koszorúserek görcsös összehúzása.

17 Tünetek nyomásérzés a mellkas közepén, esetleg csak furcsa teltségérzés, vagy szorító mellkasi fájdalom , ami több mint néhány percen keresztül fennáll; kisugárzó fájdalom a mellkasból a váll, a kar, a hát vagy akár a fogak, állkapocs irányába; egyre sűrűsödő mellkasi fájdalmak; folyamatosan fennálló fájdalom a has felső részén; légszomj; izzadás; megsemmisülés érzés; ájulás; hányinger, hányás.

18 Az infarktus rizikófaktorai
A dohányzás Magas vérnyomás Magas koleszterin és zsír szint Mozgásszegény életmód Elhízás Cukorbetegség Stressz Alkohol Szívinfarktus a családban

19 Életmódváltás szívinfarktus után
Ne dohányozzon! Rendszeresen járjon el orvosi vizsgálatra! Mozogjon rendszeresen! Tartsa meg ideális testsúlyát! Étkezzen szívbarát módon! Kezelje jól a stresszt! Alkoholt csak mérsékelten fogyasszon!

20 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Stroke."

Hasonló előadás


Google Hirdetések