Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 A stroke az agy körülírt területeinek hirtelen kialakuló, átmenetileg fennálló vagy kedvezőtlen esetben véglegessé váló funkciókárosodása, amely úgy.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " A stroke az agy körülírt területeinek hirtelen kialakuló, átmenetileg fennálló vagy kedvezőtlen esetben véglegessé váló funkciókárosodása, amely úgy."— Előadás másolata:

1

2  A stroke az agy körülírt területeinek hirtelen kialakuló, átmenetileg fennálló vagy kedvezőtlen esetben véglegessé váló funkciókárosodása, amely úgy jön létre, hogy a kérdéses agyi régió vérátáramlása és ilyen módon a szövetek oxigén- és tápanyagellátása valamilyen okból kifolyólag jelentősen lecsökken, vagy megszakad.

3  A leggyakoribb oka, ha az agyi erekben valamilyen akadály képződik. Ez lehet vérrög, vagy az illető ér görcsös összehúzódása által okozott szűkülete. Az agyszövet normális működésének feltétele ugyanis a megfelelő vérellátás, mivel a vér szállítja a nélkülözhetetlen oxigént és a tápanyagul szolgáló cukrot a sejtekhez, ehhez pedig az szükséges, hogy a vér az erekben akadálytalanul és megfelelő mennyiségben áramoljon.

4

5

6  Az arc, a kar, vagy a láb általában egy oldalon fellépő hirtelen érzéketlensége, gyengesége, vagy bénulása.  Hirtelen kialakuló beszédértési, szótalálási vagy hangképzési zavar.  Hirtelen elhomályosuló látás (akár a megvakulásig is), kettős látás, vagy látásélesség gyors csökkenése.  Hirtelen kialakuló szédülés, egyensúlyvesztés, mozgási zavarok.  Minden előzmény nélküli, szokatlan jellegű erős fejfájás, melyhez nyaki merevség, arcfájdalom, a szemek között megjelenő fájdalom, hányás és tudatzavar társulhat.  Zavartság, memóriazavar, a térbeli tájékozódás illetve az érzékelés zavara.

7 Vértelen stroke  Trombotikus (avagy trombózisos) stroke  Embóliás stroke Agyvérzés - vérzéses stroke  Agyállomány vérzés  Pókhálóhártya alatti vérzés

8 Pókhálóhártya alatti vérzés Agyállomány vérzés Vértelen stroke

9  Életkor  Magas vérnyomás  Magas koleszterinszint  Cukorbetegség  Stroke és elhízás  Szív- és érrendszeri betegség  Emelkedett homocisztein szint  Korábbi stroke vagy TIA

10  Stroke a családban  A stroke és a nem  Dohányzás  Fogamzásgátló tabletta, illetve más hormonális készítmény szedése  Rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, kábítószer használat  Fokozott stressz

11  A stroke-on átesett betegnek romolhat a légzése, nyelése, az egyensúlya, a hallása, a látása és a hólyagműködése is. A rehabilitáció célja, hogy az önállóság minél nagyobb fokban helyreálljon. A rehabilitáció során elsősorban a korábbiakban már elsajátított képességek újratanulását kell véghezvinni, például újra meg kell tanulni járni és beszélni.  A kutatások felvetik, hogy az ép idegsejtek nagy alkalmazkodóképességűek és átvehetik a károsodott területek idegsejtjeinek működését. Ennek eredményeként a rehabilitáció célja, hogy az érintetlen agyrészek próbálják meg kompenzálni a károsodott agyrészek funkcióit.

12  Tartsa fenn a kapcsolatot!  Úgy beszéljen a beteggel, mint felnőtt a felnőttel!  Rendes hangerővel beszéljen!  Kényelmes sebességgel beszéljen!  Kerülje a zavaró tényezőket!  Négyszemközt beszélgessenek!  Gondoljon a gondozókra is!

13

14  A szívinfarktus oxigénhiány miatt létrejött szívizom károsodást jelent, mely a koszorúér szűkülete vagy elzáródása miatt következik be.  Ha ez a folyamat hosszú ideig tart a károsodás visszafordíthatatlanná válik.

15

16  Egy vérrög elzárja valamelyik vérartériát.  A szervezet ereiben található koleszterin és egyéb anyagok lerakódásai az érelmeszesedés. A koszorúserek érelmeszesedés miatti beszűkülését koronária betegségnek is nevezik. A koronária betegség a legjelentősebb oka a szívinfarktus kialakulásának.  Koszorúserek görcsös összehúzása.

17  nyomásérzés a mellkas közepén, esetleg csak furcsa teltségérzés, vagy szorító mellkasi fájdalom, ami több mint néhány percen keresztül fennáll;  kisugárzó fájdalom a mellkasból a váll, a kar, a hát vagy akár a fogak, állkapocs irányába;  egyre sűrűsödő mellkasi fájdalmak;  folyamatosan fennálló fájdalom a has felső részén;  légszomj;  izzadás;  megsemmisülés érzés;  ájulás;  hányinger, hányás.

18  A dohányzás  Magas vérnyomás  Magas koleszterin és zsír szint  Mozgásszegény életmód  Elhízás  Cukorbetegség  Stressz  Alkohol  Szívinfarktus a családban

19  Ne dohányozzon!  Rendszeresen járjon el orvosi vizsgálatra!  Mozogjon rendszeresen!  Tartsa meg ideális testsúlyát!  Étkezzen szívbarát módon!  Kezelje jól a stresszt!  Alkoholt csak mérsékelten fogyasszon!

20


Letölteni ppt " A stroke az agy körülírt területeinek hirtelen kialakuló, átmenetileg fennálló vagy kedvezőtlen esetben véglegessé váló funkciókárosodása, amely úgy."

Hasonló előadás


Google Hirdetések