Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A konstruktivista pedagógia alapjai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A konstruktivista pedagógia alapjai"— Előadás másolata:

1 A konstruktivista pedagógia alapjai
Projektoktatás A konstruktivista pedagógia alapjai

2 A konstruktivizmus gyökerei
Posztmodern tudományfilozófiák Kognitív pszichológia

3 Jean Piaget( ) A tudás nem egy tiszta papíron megjelenő lenyomat, hanem az aktív tevékenység eredményeképpen létrejövő, a környezetére reagáló rendszer.

4 Tudáskonstruálás

5 A konstruktivizmus legfontosabb jellemzői
A tudást a tanuló aktívan létrehozza, s nem csak passzívan elfogadja. A tanulók az új tudományos ismeretet a már általuk birtokolt tudásra reflektálva, s abba integrálva hozzák létre. Az egyének tanulási folyamataiban a világról egyéni interpretációk születnek meg, amelyek „jóságát” adaptivitásuk dönti el. A tanulás egyéni konstrukciós folyamat, amely azonban nagyon gyakran társas folyamatok során zajlik, melyekben a gondolatok megmagyarázása és megvitatása döntő jelentőségű. A tanulók magukkal hozzák a világról alkotott saját elképzeléseiket az osztályterembe, s meg kell kapniuk minden lehetőséget arra, hogy azokat kifejezhessék.

6 Tudományelméleti háttér
Hans Reichenbach (1938/1998) Racionális rekonstrukciók Carl Hempel(1966/1998) A kreatív képzelőerő működtetése révén találjuk ki a tudományos hipotéziseket, elméleteket. Karl Popper (1963/1998) A probléma sarkallja az embert a tanulásra, tudásszerzésre Thomas S. Kuhn (1978/1984) Normál és forradalmi periódus  fogalmi váltás

7 Paradigma (Kuhn 1984.) „Paradigmán olyan, általánosan elismert tudományos eredményeket értek, melyek egy bizonyos időszakban a tudományos kutatók közössége számára problémáik és problémamegoldásaik modelljeként szolgálnak."

8 Pszichológiai háttér Jean Piaget: a gyermeki megismerés konstrukció.
Mit konstruálunk meg? Tudást, ismeretrendszereket, elméleteket, világképet. A információfeldolgozás tudástartalomhoz és konkrét szituációhoz (kontextushoz) kötött . Képesség: tartalom- és kontextusfüggő valami. Metakogníció szerepe.

9 Mivel születünk? A génjeinkben hordozzuk az alapvető neuronkapcsolatokat. Sztochasztikus módon alakulnak az idegsejtek közti kezdeti kapcsolatok.

10 A tanítás művészete Martin Wagenscheim (1896-1988)
Kulcsprobléma megtalálása, mely az adott tudomány törvényszerűségeit fókuszba gyűjti. Genetikus megközelítés. A mindennapi dolgokra csodálkozzanak rá. Nyitott kérdések feltétele, melyet szokrateszi kérdezős módszernek is neveznek. Dramatikus elemei is vannak.

11 A genetikus út Az oktatás során azt az utat járjuk végig a tanulókkal, ahogy az adott elmélet megszületett! Ne csak a letisztult végeredményt mutassuk be! Milyen új kérdések merültek fel, Hogyan alakult ki egy-egy fontos alapfogalom? Hogyan illeszkedett az adott felfedezés az adott kor ideológiai környezetébe?

12 Néhány összehasonlítás
Konstrukti-vizmus Képesség-pedagógia Képesség Magasan szervezett, jól alkalmazható tudásrendszerek vannak. Általános, bármilyen tudásrendszeren alkalmazható „képesség-operátorok”. Igazság adaptivitás Igaz – hamis Objektivitás Személyes konstrukciók Objektív valóság tükröződése


Letölteni ppt "A konstruktivista pedagógia alapjai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések