Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÖSSZEFOGLALÁS Egy játék és tanulságai Hitünk valósága Minden mindenben.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÖSSZEFOGLALÁS Egy játék és tanulságai Hitünk valósága Minden mindenben."— Előadás másolata:

1 ÖSSZEFOGLALÁS Egy játék és tanulságai Hitünk valósága Minden mindenben

2 Egy játék tanulságai Az asztalra teszünk különféle apró dolgokat. Jól megnézzük, aztán letakarjuk. Az a feladatunk, hogy emlékezetből felsoroljuk a szemünk elől eltakart dolgokat. Ha helyes a megismerésünk; ha emlékszünk mindegyik letakart dologra, és nem gondolunk olyan dolgot a takaró alá, ami nincs ott, akkor képesek vagyunk a feladat megoldására. A helyes megismerésben minden egyes dolognak megfelel egy emlékkép és mindegyik emlékképnek megfelel egy dolog. A dolgok fogalmai benne vannak az emlékezetünkben, és az emlékezetünkben jelenlévő dolgok fogalmai benne vannak a dolgokban. A takaró alatti dolgok fogalmai, ugyanazok, mint az emlékezetünkben lévő fogalmak. Ha két dolog közül az egyik dolog tartalmazza a másik dolgot, és ugyanakkor a másik dolog is tartalmazza az egyik dolgot, akkor ez a két dolog nem két dolog, hanem egy dolog. (ekvivalencia reláció) Sok minden valóságos dolog láthatatlan előttünk, de meggyőződve lehetünk valóságukról. „A hit a remélt dolgok valósága, és a nem látott dolgokról való meggyőződés.” Zsid 11:01

3 Hitünk valósága „Azon a napon majd megtudjátok, hogy Atyámban vagyok, ti bennem, és én bennetek.” Jn 14:20 Ebben hiszünk, ez az egymásban valóság hitünk valósága. Ez már most így van, csak töredékes megismerésünk nem érzékeli a valóság teljességét. Jézus megígér egy napot, amikor meg fogjuk tudni azt, hogy ez így van.

4 Minden, mindenben a Szentírásban „Itt már nincs görög vagy zsidó, körülmetélt vagy körülmetéletlen, barbár vagy szittya, szolga vagy szabad, hanem Krisztus minden mindenben.” Kol 3:11 „S ha majd minden alá lesz neki vetve, maga a Fiú is aláveti magát annak, aki mindent alávetett neki, hogy Isten legyen minden mindenben.” 1Kor 15:28 Kezdetben csak az Isten volt, Isten volt a világ. A vég ehhez a kezdeti állapothoz hasonló: Isten lesz minden mindenben. Ez már most így van, csak a töredékes, a térben és időben kibontakozó megismerésünk elrejti előlünk. Azonban a minden mindenben érthetősége, logikája megmutatkozhat előttünk.

5 Minden, mindenben, mint meghatározottságok Legyen egymástól két különböző dolog: Egy „a” dolog és egy „b” dolog és a különbözőségük „c” dolog. Az „a” dolog „c” dologtól való különbözősége „b” dolog. És „b” dolog „c” dologtól való különbözősége „a” dolog. „a”, „b” és „c” közül bármely kettő meghatározza a harmadikat. Mivel „a” és „b” bármi lehet, a minden mindenben meghatározottságként adott.

6 A minden, mindenben, azaz a különbözőségek megmutatkozásai A tőlem egészen másban van az egészen mástól való különbözőségem is. Az egészen más, ahogy különbözik a benne lévő tőle való különbözőségemtől, az én vagyok. Két dolog különbözősége, mint egy harmadik dolog a számok között nyilvánvaló. Pl: 011, 101 különbözősége 110; azaz tízes számrendszerben 3, 5 különbözősége 6 Egy valóságos asztal jóllehet különbözik egy valóságos széktől, de csak annyit tudhatunk biztosan erről a létezőről, hogy ez a különbözőség van. Egy esetben rámutathatunk két valóságos dolog valóságos, különbözőségére: A valóságos Isten és valóságos ember különbözősége; Jézus Krisztus, a valóságos Istenember. Az Istenember és az Isten közötti különbözőség az ember. Az Istenember és az ember közötti különbözőség az Isten. Az Isten és az ember közötti különbözőség az Istenember.


Letölteni ppt "ÖSSZEFOGLALÁS Egy játék és tanulságai Hitünk valósága Minden mindenben."

Hasonló előadás


Google Hirdetések