Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A z IFAB döntése alapján (2013. március 2.): A z IFAB döntése alapján (2013. március 2.): Zavarja ellenfelét…

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A z IFAB döntése alapján (2013. március 2.): A z IFAB döntése alapján (2013. március 2.): Zavarja ellenfelét…"— Előadás másolata:

1

2 A z IFAB döntése alapján (2013. március 2.): A z IFAB döntése alapján (2013. március 2.): Zavarja ellenfelét…

3 El ő nytszerez… El ő nyt szerez…

4 Kulcsfogalmak Támadja ellenfelét a labda megszerzésének céljából Lepattan és irányt változtat Szándékosan játssza meg Szándékos védés

5 Támadjaellenfelét a labda megszerzésének céljából Támadja ellenfelét a labda megszerzésének céljából A zavarja ellenfelét a labda megszerzésének céljából kifejezés többet jelent, mint „úgy gesztikulál vagy mozog, hogy a játékvezető véleménye szerint megtéveszti, vagy megzavarja ellenfelét. ” A zavarja ellenfelét a labda megszerzésének céljából jelenlegi feltételei:  fizikai kontaktus  megjátszható távolságon belül helyezkedik (1-1,5 m)

6 Lepattan Lepattanó labdáról beszélünk, ha: A játékos mozdulatlan A labda abba az irányba pattan vissza, ahonnan jött

7 Irányt változtat A labda iránya megváltozik amikor a játékos: Nem mozdul a labda felé Észleli, hogy a labda közelít és megkísérli megjátszani azt Akadályt képez (Szabadrúgás vagy lövés esetén)

8 Szándékosan megjátssza A játékos által szándékosan elkövetett cselekedetet jelent A „ szándékosan megjátszott labda ” meghatározásához:  A labda felé irányuló egyértelmű mozdulat  Nem számít a mozdulat „sikeressége/minősége”

9 Szándékos védés Ítélhető-e lepattanó vagy irányt változtató labdának, ha a kapus mozdul a labda felé? Ugyanez játékos esetében? Szándékos védés:  Bármely játékos által  A védés azt jelenti, hogy „ gól elérésének megakadályozása” Egy csapattárs (A) lövése lepattan a kapusról egy másik játékos (B) elé, aki megjátssza a labdát, úgy hogy előtte leshelyzetben volt.

10 Támadás Klipek - Támadás Klip 1 – A szituáció a 2009-es Konföderációs kupán történt és akkor lesnek ítélték meg. Azonban most a támadó játékos nem büntethető a les helyzetért, mivel nem tekintjük úgy, mint aki támadja ellenfelét a labda megszerzéséért, mert a labda túl messze van tőle (nem megjátszható közelségben). Nem számít, hogy a labdát egyértelműen a támadó felé továbbítja, pedig a védő csak meg akarja akadályozni, hogy a támadó birtokába kerüljön. Klip 2 – A leshelyzetben lévő támadó egyértelműen támadja ellenfelét a labda megszerzésének céljából, ahogy felugrik fizikai kontaktus van közöttük. Klip 3 – A támadó játékos támadja a kapust a labda megszerzésének céljából, mivel megjátszható közelségben van amikor a kapus megjátssza a labdát.

11 Irányt változtató labda Klipek – Irányt változtató labda Amikor a támadó játékos megjátssza a labdát, a védő nem láthatja azt és hirtelen észleli, hogy a labda közelít felé. Ösztönösen megpróbálja megjátszani azt, de ez nem tekinthető szándékos cselekedetnek. Ezért csak irányt változtató labdáról beszélhetünk, így a támadó játékos akihez a labda kerül büntetendő a leshelyzetért.

12 Szándékos megjátszás Klipek – Szándékos megjátszás Klip 1 – A védő egyértelműen szándékos mozdulatot tesz a labda irányába. Ez egy példa arra, hogy a játékos szándékosan játssza meg a labdát, de nem számít, hogy annak végeredménye jó vagy rossz lesz. Klip 2 – A védő játékos hátrafelé mozog a labda irányába és hátrafelé fejeli azt. (Egyértelmű fej/nyak mozdulat) A játékos szándékosan játssza meg a labdát és nem számít, hogy annak végeredménye jó vagy rossz lesz, mert a labda az ellenfélhez kerül. Klip 3 – Az előzőhöz hasonló szituáció. A védő játékos felugrik a labdáért, de még ha csak egy lépést tenne hátrafelé, akkor is úgy kell tekinteni, hogy szándékosan játszotta meg a labdát. Az ugrás, nem tekinthető ösztönös reakciónak.

13 Szándékos védés Klipek – Szándékos védés Klip 1 – A kapus hárítja a labdát ez által szándékosan véd. A támadó, aki kezdetben leshelyzetben tartózkodott támadja ellenfelét a labda megszerzésének céljából, így helyesen büntetni kell a leshelyzetet. Klip 2 – A védő játékos szándékos mozdulatot tesz a labda irányában és megjátssza azt miközben menteni próbál (a labda a kapuba tart), ezért a támadó játékos aki kapja a labdát büntetendő, mivel korábban leshelyzetben volt.


Letölteni ppt "A z IFAB döntése alapján (2013. március 2.): A z IFAB döntése alapján (2013. március 2.): Zavarja ellenfelét…"

Hasonló előadás


Google Hirdetések