Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

XML alapok 1. Forrás: Általános jellemzők Az XML szintaxisa XML elemek XML attribútumok Az XML ellenőrzése.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "XML alapok 1. Forrás: Általános jellemzők Az XML szintaxisa XML elemek XML attribútumok Az XML ellenőrzése."— Előadás másolata:

1 XML alapok 1. Forrás: http://www.w3schools.com/xml/ Általános jellemzők Az XML szintaxisa XML elemek XML attribútumok Az XML ellenőrzése

2 XML /2 Forrás: XML Tutorial, http://www.w3schools.com (Copyright Refsnes Data) A HTML-t az adatok megjelenítésére tervezték és a hangsúly azon van, hogy az adat hogyan néz ki. Az XML-t az adatok leírására tervezték és a hangsúly magán az adaton van. Mi is az az XML? e Xtensible Markup Language, bővíthető jelölő nyelv. Az XML a HTML-hez sokban hasonlító jelölő nyelv. Az XML-t az adatok leírására tervezték. Az XML-ben nincsenek előredefiníált tag-ek, nekünk kell definíálnunk a saját tag-jeinket. Az XML az adatok leírására a Document Type Definition (DTD) -t vagy az XML Schema -t használja. Az XML-t a DTD -vel vagy az XML Schema -val úgy tervezték, hogy önleíró legyen.

3 XML /3 Az XML és a HTML közötti fő különbség Az XML-t az adatok hordozására tervezték. Az XML nem helyettesíti a HTML-t. Az XML-t és a HTML-t más-más céllal tervezték: A HTML-t az adatok megjelenítésére tervezték és a hangsúly azon van, hogy az adat hogyan néz ki. Az XML-t az adatok leírására tervezték és a hangsúly magán az adaton van. A HTML az információ megjelenítéséről, míg az XML az információ leírásáról szól. Az XML nem csinál semmit Az XML-t nem arra tervezték, hogy bármit is csináljon. Az XML-t az információ struktúrálására, tárolására és küldésére hozták létre. Példa egy üzenet XML-ként való tárolására. Ez az XML dokumentum nem csinál semmit. Ez a puszta információ XML tag-ekbe csomagolva. Szoftver kell a küldésére, fogadására, vagy kijelzésére.

4 XML /4 Tove Jani Reminder Don't forget me this weekend! Az XML kötetlen és bővíthető Az XML tag-ek nincsenek előre definíálva. Nekünk kell saját tag-jeinket "feltalálni". Az XML megengedi a szerzőnek saját tag-ek és saját dokumentum struktúra meghatározását. Az XML a HTML kiegészítője Az XML nem helyettesíti a HTML-t.

5 XML /5 A jövőben a Web fejlesztésben nagyon valószínű, hogy az XML-t használják az adatok leírásására, míg a HTML-t ugyanezen adatok formázására és megjelenítésére használják. A szerző legjobb XML leírása: az XML platformok közötti (cross-platform), szoftver és hardver független eszköz az információ átvitelére. Az XML a jövőbeni Web fejlesztésben Az XML mindenütt jelen kezd lenni. Az XML szabvány nagyon gyorsan kialakult és nagyszámú szoftver fejlesztő elfogadta ezt a szabványt. Az XML a Web jövőjében legalább olyan fontos lesz, mint amilyen a HTML volt a Web megalapozásában és az XML az adatkezelés és az adatátvitel legáltalánosabb eszközévé válik. XML vicc (vigyázat angol humor) Mikor használjam az XML-t? Amikor az összefoglalásban (resume) szükséged van egy jól hangzó szóra (buzzword).

6 XML /6 Hogyan használjuk az XML-t? Fontos megérteni, hogy az XML-t az adat tárolására, hordozására és cseréjére tervezték és nem az adat megjelenítésére. Az XML elválaszthatja az adatot a HTML-től, és az adat a HTML-en kívül tárolódik. Amikor a HTML-t használjuk az adat megjelenítésére, akkor az adatot a HTML-en belül tároljuk. Az XML-lel az adat külön XML fájlokban tárolható. Így a HTML használatánál az adat elrendezésére és megjelenítésére összpontosíthatunk, és biztosak lehetünk abban, hogy a kérdéses adatok változásai nem kívánják a HTML módosítását. Az XML adatok a HTML lapok belsejében adat szigetekként (Data Islands) is tárolhatók. És így továbbra is koncentrálhatunk az adatok formázására és megjelenítésére. Az XML-t az adatcserére is használhatjuk Az XML-lel az adatok nem kompatibilis rendszerek között is cserélhetők. A valóságban a számítógép rendszerek és az adatbázisok az adatokat inkompatibilis formátumban tárolják.

7 XML /7 Nagy kihívás az ilyen rendszerek közötti adatcsere megvalósítása az Interneten. Az adatok XML-re való alakítása nagymértékben csökkentheti ezt a bonyolultságot és olyan adatot hozhatunk létre, ami olvasható a különböző alkalmazásokkal. Az XML és a B2B Az XML-lel a pénzügyi információk is kicserélhetők az Interneten. Az XML a vállalatok közötti pénzügyi információk cseréjének a fő nyelvévé válik. Sok B2B alkalmazás áll fejlesztés alatt (ebXML). Az XML használható az adatok megosztására Az XML-lel sima text fájlok használhatók az adatok megosztására. Mivel az XML adat sima text formátumban tárolódik, ezért az XML az adatmegosztás szoftver és hardver független módját biztosítja. Így könnyebb olyan adatokat létrehozni, melyekkel a különböző alkalmazások dolgozhatnak. Ugyancsak könnyebb új operációs rendszerre, szerverre, alkalmazásra és új böngészőre váltani.

8 XML /8 Az XML adatok tárolására is használható Az XML-lel a sima text fájlok adatok tárolására is használhatók. Az XML az adatok fájlokban vagy adatbázisokban való tárolására is használható. Alkalmazások írhatók az információ tárolására és kinyerésére a tárból, és általános alkalmazásokat használhatunk az adatok megjelenítésére. Az XML hasznosabbá teheti adatainkat Az XML-lel az adataink több felhasználó számára elérhetők. Mivel az XML hardver, szoftver és alkalmazás független, így az adataink nemcsak szabványos HTML böngészőkkel érhetők el. Más kliensek és alkalmazások is elérhetik az XML fájlainkat adatforrás gyanánt, éppúgy ahogy az adatbázisokat is elérik. Adataink mindenféle olvasógépekkel (ágensek) is elérhetők, így azokat a vak, vagy egyéb hátrányos helyzetű emberek is elérhetik.

9 XML /9 Az XML új nyelvek létrehozására is használható Az XML a WAP és a WML anyja A WAP-ot (Wireless Markup Language) is XML-ben írták meg, amit a kézi készülékek, mint pl. a mobil telefonok, Internet alkalmazásaihoz használják. További információk: WML tutorial, http://www.w3schools.com/wap/ Ha a fejlesztőknek volna józan eszük Ha tényleg volna józan eszük, akkor minden jövőbeni alkalmazásukban az adatcserét XML-ben végeznék. A jövő olyan szövegszerkesztőket, táblázatkezelőket és adatbázisokat hozhat, melyek egymás adatait sima text formátumban tudnák olvasni, mindenféle konverziós rutinok nélkül. Csak imádkozhatunk, hogy a Microsoft és az összes többi szoftver gyártó megegyezzen.

10 XML /10 Az XML szintaxisa Az XML szintaktikai szabályai nagyon egyszerűek és szigorúak. A szabályokat nagyon könnyű megtanulni és használni. Emiatt nagyon könnyű olyan szoftvert készíteni, ami képes olvasni és kezelni az XML-t. Példa XML dokumentum Az XML dokumentumok önleíró és egyszerű szintaxist használnak. Tove Jani Reminder Don't forget me this weekend!

11 XML /11 A dokumentum első sora -az XML deklaráció- meghatározza az XML verzióját és a karakter kódolást. Gyökérelem:, 4 gyerekelem: to, from, heading és body, és végül az utolsó sor meghatározza a gyökérelem végét: Minden XML elemhez tartoznia kell egy záró tag-nek Az XML-ben a záró tag elhagyása nem megengedett. A HTML-ben bizonyos tag-ekhez nem szükséges záró tag: This is a paragraph This is another paragraph Az XML-ben minden tag-nek záró tag-gel kell rendelkeznie: This is a paragraph This is another paragraph Megjegyzés: az XML deklarációnak nincs záró tag-je. A deklaráció magának az XML dokumentációnak nem része, nem XML elem, ezért nincs záró tag-je.

12 XML /12 Az XML tag-ek kis/nagybetű érzékenyek A HTML-től eltérően az XML tag-ek kis/nagybetű érzékenyek, ezért a nyitó és záró tag-eket ugyanúgy kell írni: This is incorrect This is correct Az összes XML elemet helyesen kell egymásbaágyazni Az elemek hibás egymásbaágyazása az XML számára értelmetlen. HTML-ben helyes: This text is bold and italic XML-ben így helyes: This text is bold and italic Minden XML dokumentumban kell lennie egy gyökér (root) elemnek Minden XML dokumentumnak kell tartalmaznia egyetlen tag párt, ami meghatározza a gyökér elemet.

13 XML /13 Minden más elemnek ezen gyökér elemen belül kell lennie. Minden elemnek lehet aleleme (gyerek elem), az alemeket is helyesen kell beágyazni a szülő elemeikbe:.... Az attribútum értékeket mindig idézőjelbe kell tenni Az XML elemeknek a HTML-hez hasonlóan lehetnek név-érték párosai. Az attribútum értékeket mindig idézőjelbe kell tenni.

14 XML /14 Helytelen: Tove Jani Helyes: Tove Jani

15 XML /15 Az XML-ben a white space karakterek megőrződnek Az XML a HTML-től eltérően, ami csonkítja a fehér karaktereket (helyköz, tabulátor), nem vágja le azokat. Az XML a CR/LF jelkombinációt LF-re alakítja át. Az XML az újsor jelet mindíg LF-ként tárolja, hasonlóan a Unixhoz (a Macintosh CR-ként tárolja az újsort). Megjegyzések (comments) az XML-ben Semmi különleges nincs az XML-ben Ez csupán egy sima szöveg néhány hegyes zárójelbe tett XML tag hozzáadásával. Egy egyszerű szövegszerkesztőben az XML tag-ek láthatóak és nincs különleges kezelésük. Egy XML-t váró alkalmazás a tag-eket ezzel szemben speciálisan kezeli. A tag-ek láthatóak, vagy nem, lehet funkcionális jelentésük, az alkalmazás jellegétől függően.

16 XML /16 XML elemek Az XML elemek bővíthetők Az XML dokumentumok bővíthetők, hogy több információt legyenek képesek hordozni. Tove Jani Don't forget me this weekend! Képzeljünk el egy alkalmazást, ami kivonja az XML dokumentumból a, és elemeket, hogy a következő outputot állítsa elő: MESSAGE To: Tove From: Jani Don't forget me this weekend!

17 XML /17 Tételezzük fel, hogy a szerző további információkat tesz az XML dokumentumba: 2002-08-01 Tove Jani Reminder Don't forget me this weekend! Tönkre mehet-e, összeomolhat-e az alkalmazás? Nem, mert az alkalmazás továbbra is meg tudja találni a, és elemeket az XML dokumentumban. Az XML elemeknek vannak kapcsolataik Az elemek mint szülők és gyerekek összekapcsolódnak. Az XML terminológia megértéséhez ismernünk kell, hogy hogyan nevezzük az XML elemek közötti kapcsolatokat és hogy az elemek tartalmát hogyan írjuk le.

18 XML /18 Képzeljük el a következő könyv leírást: Book Title: My First XML Chapter 1: Introduction to XML What is HTML What is XML Chapter 2: XML Syntax Elements must have a closing tag Elements must be properly nested

19 XML /19 és az ezt leíró XML dokumetumot: My First XML Introduction to XML What is HTML What is XML XML Syntax Elements must have a closing tag Elements must be properly nested Gyökér (root), gyerek (child), szülő (parent), testvér (sibling, sister) elemek.

20 XML /20 Az elemeknek van tartalmuk Az elemeknek lehet különféle típusú tartalmuk. Az XML elem minden, ami az elem kezdő tag-jétől a záró tag-ig található, magukat a tag-eket is beleértve. Az elemeknek lehet: elem, vegyes, egyszerű (text) vagy üres tartalmuk. Az elemeknek lehetnek attribútumaik. Az elemek elnevezése Elnevezési szabályok: - a nevek tartalmazhatnak betűket, számokat és más karaktereket, - a nevek nem kezdődhetnek számmal vagy írásjellel, - a név nem kezdődhet az xml (vagy XML, vagy Xml,...) betűkkel, - a nevek nem tartalmazhatnak helyközt. Kövesd ezeket az egyszerű szabályokat: bármely szó használható, de a nevek legyenek szemléletesek, rövidek és egyszerűek, használd az aláhúzás jelet:,. Kerüld a kötőjelet és a pontot, félreérthető. Használd az adatbázisban alkalmazott elnevezési szabályokat a megfelelő XML dokumentumban.

21 XML /21 A nem-angol betűk megengedettek, de figyelj azokra a problémákra, melyet szoftver fejlesztők/kereskedők okozhatnak azzal, hogy nem támogatják azokat. A kettőspontot ne használd a nevekben, mivel azokat a névterekben (namespace) való használatra tartjuk fenn. XML attribútumok A HTML-hez hasonlóan az XML elemek a kezdő tag-ben tartalmazhatnak attribútumokat további információk tárolására: Az attribútumok gyakran olyan információt biztosítanak, ami nem része az adatnak, de fontos lehet annak a szoftvernek, ami kezeli ezt az elemet: computer.gif Idézőjelek használata Az attribútum értékeket idézőjelbe kell tenni, a szimpla és a dupla idézőjel is használható:

22 XML /22 vagy Ha az attribútum maga is tartalmaz idézőjelet: vagy Elemeket vagy inkább attribútumokat használjunk? Az adatok gyerek elemekben vagy attribútumokban is tárolhatók: Anna Smith Itt a neme attribútum.

23 XML /23 female Anna Smith Itt a neme gyerek elem. Mindkét példa biztosítja az információt. Nincs szabály a választásra. Ha az információt adatnak gondoljuk, akkor gyerek elemként ábrázoljuk. Kedvelt módszerem a 3. Az adatokat gyerek elemekben szeretem tárolni, három megoldás: 1. a dátum attribútum: Tove Jani Reminder Don't forget me this weekend!

24 XML /24 2. a dátum adatelem: 12/11/2002 Tove Jani Reminder Don't forget me this weekend! 3. a dátum kifejtett adatelem: 12 11 2002 Tove Jani Reminder Don't forget me this weekend!

25 XML /25 Kerüljük az attribútumok használatát? Az attribútumok használatával kapcsolatos néhány nehézség: - az attribútumok nem tartalmazhatnak többszörös értékeket (a gyerek elemek igen), - az attribútumokat nem könnyű bővíteni (jövőbeni változtatások), - az attribútumok nem tudják leírnia a struktúrát (a gyerek elemek igen), - az attribútumokat sokkal nehezebb program kóddal kezelni, - az attribútum értékeket nem könnyű ellenőrizni, hogy megfelelnek-e a DTD- nek. Ha attribútumokat használsz az adatok tárolására, akkor azokat nehéz olvasni és karbantartani, csak olyan információk biztosítására használd őket, melyek nem az adatokra vonatkoznak. Az adatok leírására elemeket használj. Egy szélsőséges példa:

26 XML /26 Egy kivétel az előbbi szabály alól Néha az elemekhez ID hivatkozásokat is rendelek. Ezzel az elemek nagyon hasonló módon érhetők el mint a HTML-ben a NAME és ID attribútumok: Tove Jani Reminder Don't forget me this weekend! Jani Tove Re: Reminder I will not! Az ID ebben a példában csak egy számláló, vagy egyedi azonosító és nem része a note adatoknak. Tehát ez a meta adat attribútumként tárolandó.

27 XML /27 XML dokumentumok kezelése Az XMLdocs egy Web-alapú XML szerkesztő (editor) teljes XML dokumentum kezelő rendszerrel, bővebben: http://www.w3schools.com/spotlights_dir.asp?site=xmldocs Az XMLdocs rendkivül gazdaságos megoldás az XML dokumentumok szerkesztésére. Létrehozhatók vele sablonok a sajtóközleményektől és termékleírásoktól kezdve a tudásalapú cikkekig és a help dokumentumokig minden. Ezeket a sablonokat nem-műszaki felhasználók is használhatják XML dokumentumok írására és szerkesztésére is az XMLdocs szövegszerkesztőjében, mint amilyen az XML editor. A dokumentumok ezután exportálhatók a Web site- on vagy bárhol másutt az egyszerű Web Service-zel. Az XMLdocs egy hosted megoldás, így kis idő szükséges a beindítására, menj a http://www.xmldocs.com címre és hozz létre egy munkaterületet. Itt nyilvános dokumentum sablonokat találhatsz sajtóközleményekre, help dokumentumokra, termékleírásokra, stb. Ezek lehetővé teszik az azonnali indítást. http://www.xmldocs.com Az XML Schema-kon alapulva könnyen létrehozhatsz saját sablont is.

28 XML /28 Az XML ellenőrzése A helyes szintaktikájú XML a jól formázott (well formed) XML. A DTD-vel ellenőrzött XML érvényes XML. Helyes formátumú XML dokumentumok A jól formázott XML dokumentumnak helyes az XML szintaktikája: Tove Jani Reminder Don't forget me this weekend! Érvényes XML dokumentumok Egy érvényes XML dokumentum egy DTD-nek (Document Type Definition) is megfelel:

29 XML /29 Tove Jani Reminder Don't forget me this weekend! Az XML DTD A DTD meghatározza egy XML dokumentum érvényes elemeit. Meghatározza a dokumentum struktúrát az érvényes elemek listájával. Bővebben: DTD Tutorial, címe: http://www.w3schools.com/dtd/ XML séma (schema) Az XML Schema a DTD XML alapú alternatívája, a W3C támogatja a XML Schema-t. Bővebben: Schema Tutorial, címe: http://www.w3schools.com/schema/


Letölteni ppt "XML alapok 1. Forrás: Általános jellemzők Az XML szintaxisa XML elemek XML attribútumok Az XML ellenőrzése."

Hasonló előadás


Google Hirdetések