Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

LUFI AZ ISKOLÁBAN? A Kovács-módszer alapismeretei.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "LUFI AZ ISKOLÁBAN? A Kovács-módszer alapismeretei."— Előadás másolata:

1 LUFI AZ ISKOLÁBAN? A Kovács-módszer alapismeretei

2 Mi a Kovács-módszer? Új pedagógiai irányzat Zenepedagógia része, kiegészítője Munkaképesség – gondozás Kidolgozója : Dr. Kovács Géza professzor és Dr. Pásztor Zsuzsanna

3 A Kovács-módszer Célja: A szakmai és életfeladatokhoz szükséges fizikai és idegrendszeri alkalmasság fejlesztése és fenntartása.

4 A mozgás eredményessége Iskolai tanulásra A tanulást meghatározó részképességekre

5 A mozgásprogram területei 1. Frissítő mozgás 2. Fejlesztő mozgás 3. Kondíciójavító mozgás

6 A frissítő mozgás Fenntartás Alkalmazásai: 1. Munkakezdés előtt 2. Munkafolyamat tagolása 3. Levezetés

7 Elvek Feladata: elfáradás enyhítése Elfáradt szervek regenerálódása Szendvics szerkezet ( tanulás- mozgás-tanulás)

8 A frissítő mozgás –mozgáspihenők Iskolai munka : nyugalmi helyzethez kötött intenzív szellemi tevékenység. Fokozott idegrendszeri tevékenység  extrém oxigén –és tápanyagigény Nyugalmi szinten működő légzés, keringés  fáradás tünetei A mozgáspihenő - ha nincs egyéb tervezett játékunk- elengedhetetlen.

9 Gyakorlati tanácsok 1. Lendületes és pergő legyen 2. Mozgás adagolása csoportban is egyéni legyen. 3. Nem énekeltetünk. 4. Zene csak hangulati aláfestésnek legyen. 5. Kivétel: fiziológiás terhelés. 6. Jóleső játék legyen. 7. Pozitív élménykeltés. 8. Nem versenyeztetünk. 9. Mozgáskompozíció egész testre kiterjedő legyen. 10. Ízületek mozgáshatárig legyenek dolgoztatva. 11. A nyújtás itt nem alkalmas. 12. Gerincet kímélő legyen. 13. Rekeszlégzés !!! 14. Nyakmozgások minden irányban történjenek.

10 Fejlesztő mozgás Lemaradások kompenzálásában segít. A szervezet „egészét” mozgatja. Idegpályákat és idegközpontokat foglalkoztat.

11 Fejlesztő mozgás Keringés és a légzés intenzív működtetése. ( jó közérzet, tartós figyelem) Hatásuk mély és erőteljes.

12 A fejlesztő mozgás hatástartománya Látás, hallás, tapintás, térészlelés, téri tájékozódás, egyensúlyérzékelés, kéz-láb,szem-láb, szem-kéz koordináció, keresztcsatornák,szándékos figyelem, alak-forma,méret-,alak-háttér, Gestalt-látás,ritmus-és tempóérzék,testséma,lateralitás, finommotorika, gyorsasági reflexek,mozgáskoordináció, kreativitás,képzelet, szociális és érzelmi fejélesztés, pozitív énkép támogatása.

13 A fejlesztő mozgás főbb elemei A tapintás finomítása Kézügyesítése Kézfüggetlenítés Lábügyesítés Gyorsasági reflexek Erőkifejtés differenciálása Mikropihenők készsége Térérzék és helyérzék Egyensúlyérzék Tér-és időtagolás A figyelem koncentrálása és megosztása

14 Pedagógiai alapelvei Indirekt beavatkozás Pozitív pedagógiai hatások Komplexitás Transzferhatás

15 Összefoglalás Összefoglalva: a pszichomotoros fejlesztés, és a ritmika művelői egységesen azt vallják: 1. a test eszköz a valóság megismerésében, 2. kölcsönös kapcsolat jön létre az észlelés és a mozgás között, 3. kialakul a test, a lélek, és a szellem harmóniája 4. tudatos, gyakorolt tapasztalattá válik az önállóság és alkalmazkodás, 5. szerves kapcsolat keletkezik mozgás és a beszéd, valamint a nyelv formája és tartalma között, 6. spontán kreatív tevékenységre ösztönző helyzetek keletkeznek, 7. csoportos forma, melyben lehetőség nyílik mások magatartásának megfigyelésére, és abból való tanulásra ösztönöz 8. előkészíti az utat a különböző kulturtechnikák számára 9. lehetőséget teremt a kompenzációs neveléshez.

16 „Úgy érezzük, hogy amit teszünk, csak egy csepp a tengerben. Anélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna tenger.” Teréz anya

17 Felhasznált irodalom Dr. Pásztor Zsuzsa : A Kovács –módszer a fejlesztő pedagógiában Kovács- Módszer Stúdió Budapest, 2011 Pintérné Tasnádi Ágnes: Mozgásfoglalkozások az óvodában Trefort Kiadó Budapest 2006 Huba Judit: A pszichomotoros fejlődés és fejlesztés Logopédiai Kiadó Budapest 2011

18 Köszönöm a figyelmet.


Letölteni ppt "LUFI AZ ISKOLÁBAN? A Kovács-módszer alapismeretei."

Hasonló előadás


Google Hirdetések