Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Az igazolatlan iskolai hiányzásokkal összefüggő gyámhatósági

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Az igazolatlan iskolai hiányzásokkal összefüggő gyámhatósági"— Előadás másolata:

1 Az iskoláztatási támogatás folyósításának felfüggesztése és szüneteltetése

2 „Az igazolatlan iskolai hiányzásokkal összefüggő gyámhatósági
A gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX. 10.) Kormányrendelet (Gyer.) módosítása akként, hogy a 91/F. §-át megelőző alcím helyébe lép: „Az igazolatlan iskolai hiányzásokkal összefüggő gyámhatósági eljárás általános szabályai” és további módosulás „Az iskolázatási támogatás szüneteltetése” alcímmel történő kiegészülése.

3 Az iskoláztatási támogatás folyósítása a 2010/2011-es tanévtől a rendszeres iskolába járáshoz kötött. A 16. életévüket betöltött diákok esetében változás, hogy a jegyzői gyámhatóság a támogatást – a korábbi gyakorlattól eltérően – nem felfüggeszti, hanem a szüneteltetését kezdeményezi. Eddig természetben kapták meg a felfüggesztéssel, a támogatás így nem gyűlik külön a családtámogatási folyószámlán. A jogalkotó szándéka az, hogy csekély visszatartó erőt jelentsen a ténylegesen megvonásra kerülés.

4 A szüneteltetés elrendelése nem függ a szociális helyzettől, azaz a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságtól, ez minden iskolakerülőt érint. Új szabályozásnak két oka: - Statisztikai adatok: 16 év felettiek az igazolatlanul hiányzók több mint 50%-a - A köznevelési törvény szeptember 1. napjától 16. évben határozza meg a tanköteles korhatárt.

5 Az iskoláztatási támogatás szüneteltetése nem jár együtt kötelező módon a gyermek védelembe vételével. E szabályozás oka az, hogy nem váltott ki pozitív hatást a védelembe vétel ennél a korosztálynál. Ügyintézési határidő csökkent az 50 órás jelzés esetén: 15 nap. Oka: minél hamarabb tudomást szerezzen a törvényes képviselő és a kiskorú is a jogkövetkezményekről.

6 Felfüggesztés esetén, nem rgyk-s kiskorú betölti a 16
Felfüggesztés esetén, nem rgyk-s kiskorú betölti a 16. életévet a felülvizsgált időszakban, amelynek során igazolatlanul mulasztott 10 órát, elveszti az összeget. Ekkor a jegyzői gyámhatóság megszünteti a felfüggesztést, kezdeményezi a szüneteltetést, a határozattal elrendeli a visszafizetést. Ha nem éri el az igazolatlan hiányzások száma a 10-et, megszünteti a felfüggesztést és intézkedik az összeg havi részletekben , természetbeni formában történő kifizetése iránt, valamint eseti gondnokot rendel, vagy ha ez nem áll az érdekében a kiskorúnak, gyámhatósági fenntartásos betétkönyvben való elhelyezés iránt megkeresi a városi gyámhivatalt.

7 Felfüggesztés esetén rgyk-s kiskorú betölti a 16
Felfüggesztés esetén rgyk-s kiskorú betölti a 16. életévet a felülvizsgált időszakban, amelynek során igazolatlanul mulasztott, a jegyzői gyámhatóság megszünteti a felfüggesztést, kezdeményezi a szüneteltetést. A jegyzői gyámhatóság az iskoláztatási támogatás szüneteltetését háromhavonként felülvizsgálja. Amennyiben a gyermeknek továbbra is van igazolatlan hiányzása, a szüneteltetés fennmarad, ha nincs igazolatlan hiányzás, a jegyzői gyámhatóság kezdeményezi a MÁK-nál, hogy a család ismét kaphasson iskoláztatási támogatást.

8 Átmeneti rendelkezés:
A február 1-jén 16. életévét betöltött és az iskoláztatási támogatás hatálya alatt álló kiskorúra vonatkozó rendelkezések a Gyer § (3) bekezdésében található.

9 Békés Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala
Elérhetőségek: Békés Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala 5600 Békéscsaba, Árpád sor 2/6. 66/ /1701

10 Köszönöm a figyelmüket!


Letölteni ppt "„Az igazolatlan iskolai hiányzásokkal összefüggő gyámhatósági"

Hasonló előadás


Google Hirdetések