Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: dr. Szucsigán Ádám. A vásárokról, piacokról, és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III.13.) Korm. rendelet  Az új kormányrendelet 2009.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: dr. Szucsigán Ádám. A vásárokról, piacokról, és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III.13.) Korm. rendelet  Az új kormányrendelet 2009."— Előadás másolata:

1 Készítette: dr. Szucsigán Ádám

2 A vásárokról, piacokról, és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III.13.) Korm. rendelet  Az új kormányrendelet 2009. április 12- én lépett hatályba.  A Kormányrendelet több vonatkozásban is új helyzetet teremtett.  Szükségessé vált a helyi rendeletek felülvizsgálata.

3  Fogalomhasználat.  Hatósági hatáskör telepítése.  Fenntartó-üzemeltető.  Piacon-, vásáron folytatható kereskedelmi, egyéb tevékenységek és azok végzésének feltételei.

4  Önálló rendeletben vagy a közterület rendjét szabályozó rendeletben került szabályozásra.

5 Tipikus hibák  Nem megfelelő fogalomhasználat, a helyi rendeletek felülvizsgálatának elmaradása miatt.  Üzemeltetőre vonatkozó szabályok.  Kereskedelmi, egyéb tevékenységek és azok végzésének feltételeit nem jól állapították meg.

6 Tipikus hibák  A helyiségbérlet mértékét az önkormányzati rendelet nem szabályozhatja.  A helyhasználat értékét nem befolyásoló szempontok alapján megállapított - kirívóan magas, így alkotmányellenes helyhasználati díj.

7 Tipikus hibák  A rendelet a jegyzőnek, piacfelügyelőnek törvénysértő ellenőrzési, intézkedési hatáskört állapít meg.  A rendeletben a szankciót kiváltó kötelezettségszegések, mulasztások körét, büntetését (pótdíjazás, piac területéről kitiltás) nem jól szabályozták.

8 Jogszabály-szerkesztési hibák (2010. március 1. utáni rendeletek esetében)  Felhatalmazó rendelkezés hiányzik a rendelet bevezető részéből.  Magasabb szintű jogszabály rendelkezéseinek megismétlése/részleges átvétele.

9 260/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet a vásárokról, piacokról és bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III. 13.) Korm. rendelet módosításáról.  A helyi termelői piac szabályainak meghatározása.  Az üzemeltető számára előírt biztonsági terv készítésének kötelezettsége.

10 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette: dr. Szucsigán Ádám. A vásárokról, piacokról, és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III.13.) Korm. rendelet  Az új kormányrendelet 2009."

Hasonló előadás


Google Hirdetések