Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: dr. Szucsigán Ádám

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: dr. Szucsigán Ádám"— Előadás másolata:

1 Készítette: dr. Szucsigán Ádám
Jegyzői értekezlet A piac és vásár tartását szabályozó önkormányzati rendeletek felülvizsgálatáról Készítette: dr. Szucsigán Ádám

2 A vásárokról, piacokról, és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III.13.) Korm. rendelet
Az új kormányrendelet április 12-én lépett hatályba. A Kormányrendelet több vonatkozásban is új helyzetet teremtett. Szükségessé vált a helyi rendeletek felülvizsgálata.

3 Fogalomhasználat. Hatósági hatáskör telepítése. Fenntartó-üzemeltető. Piacon-, vásáron folytatható kereskedelmi, egyéb tevékenységek és azok végzésének feltételei.

4 Önálló rendeletben vagy a közterület rendjét szabályozó rendeletben került szabályozásra.

5 Tipikus hibák Nem megfelelő fogalomhasználat, a helyi rendeletek felülvizsgálatának elmaradása miatt. Üzemeltetőre vonatkozó szabályok. Kereskedelmi, egyéb tevékenységek és azok végzésének feltételeit nem jól állapították meg.

6 Tipikus hibák A helyiségbérlet mértékét az önkormányzati rendelet nem szabályozhatja. A helyhasználat értékét nem befolyásoló szempontok alapján megállapított - kirívóan magas, így alkotmányellenes helyhasználati díj.

7 Tipikus hibák A rendelet a jegyzőnek, piacfelügyelőnek törvénysértő ellenőrzési, intézkedési hatáskört állapít meg. A rendeletben a szankciót kiváltó kötelezettségszegések, mulasztások körét, büntetését (pótdíjazás, piac területéről kitiltás) nem jól szabályozták.

8 Jogszabály-szerkesztési hibák (2010. március 1
Jogszabály-szerkesztési hibák (2010. március 1. utáni rendeletek esetében) Felhatalmazó rendelkezés hiányzik a rendelet bevezető részéből. Magasabb szintű jogszabály rendelkezéseinek megismétlése/részleges átvétele.

9 260/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet a vásárokról, piacokról és bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III. 13.) Korm. rendelet módosításáról. A helyi termelői piac szabályainak meghatározása. Az üzemeltető számára előírt biztonsági terv készítésének kötelezettsége.

10 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette: dr. Szucsigán Ádám"

Hasonló előadás


Google Hirdetések