Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ IDŐSKOR PSZICHIÁTRIÁJA. ÖREGEDÉS Kronológiailag öregkornak a 65 év feletti életkort nevezzük. Kronológiailag öregkornak a 65 év feletti életkort nevezzük.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ IDŐSKOR PSZICHIÁTRIÁJA. ÖREGEDÉS Kronológiailag öregkornak a 65 év feletti életkort nevezzük. Kronológiailag öregkornak a 65 év feletti életkort nevezzük."— Előadás másolata:

1 AZ IDŐSKOR PSZICHIÁTRIÁJA

2 ÖREGEDÉS Kronológiailag öregkornak a 65 év feletti életkort nevezzük. Kronológiailag öregkornak a 65 év feletti életkort nevezzük. Funkcionálisan: Funkcionálisan: Biológiai kor: az általános fizikai állapot alapján. Pszichológiai kor: a pszichés alkalmazkodás alapján. Társadalmi kor: a társadalmi környezetben való működés alapján.

3 A KORAI ÖREGEDÉST ELŐSEGÍTŐ TÉNYEZŐK Egészségkárosító szokások. Egészségkárosító szokások. Rendszertelen alvás. Rendszertelen alvás. Gyermekkori pszichotraumák. Gyermekkori pszichotraumák. Korai szakmai karrier. Korai szakmai karrier. Bizonyos személyiségvonások (passzivitás, testi panaszokra beszűkült figyelem). Bizonyos személyiségvonások (passzivitás, testi panaszokra beszűkült figyelem). Kedvezőtlen gazdasági körülmények. Kedvezőtlen gazdasági körülmények. Munkával kapcsolatos nehézségek (elégedetlenség, munkanélküliség). Munkával kapcsolatos nehézségek (elégedetlenség, munkanélküliség).

4 AZ ÖREGEDÉSSEL JÁRÓ TESTI ÉS LELKI VÁLTOZÁSOK Testi változások: hajhullás, bőrturgor, testsúly változásai, veseműködés 20-30%- al csökken, agy súlya, neuronok száma csökken. Testi változások: hajhullás, bőrturgor, testsúly változásai, veseműködés 20-30%- al csökken, agy súlya, neuronok száma csökken. Pszichés változások: megfontoltság, lassúbbá válás, feledékenység, nehezebb a tanulás. Pszichés változások: megfontoltság, lassúbbá válás, feledékenység, nehezebb a tanulás.

5 AZ ÖREGEDÉS BIOPSZICHOLÓGIÁJA A korral a személyiség változik. A korral a személyiség változik. Csökken a rugalmasság, az új iránti fogékonyság, nehezebben alkalmazkodik, jobban ragaszkodik a megszokott dolgokhoz. Csökken a rugalmasság, az új iránti fogékonyság, nehezebben alkalmazkodik, jobban ragaszkodik a megszokott dolgokhoz. Lassul a gondolkodás, a rövid távú emlékezet gyengül. Lassul a gondolkodás, a rövid távú emlékezet gyengül. Jellemző a megfontoltság, a tartós értékek előtérbe kerülése. Jellemző a megfontoltság, a tartós értékek előtérbe kerülése.

6 A SZOCIÁLIS KAPCSOLATOK BESZŰKÜLÉSÉHEZ VEZETŐ TÉNYEZŐK Veszteségek (házastárs, rokonok, barátok halála). Veszteségek (házastárs, rokonok, barátok halála). A családi kapcsolatok meglazulása (generációk közötti szakadék). A családi kapcsolatok meglazulása (generációk közötti szakadék). A munkahelyi, társadalmi kapcsolatok elsorvadása (nyugdíjazás, szegényes foglalkoztatási lehetőségek). A munkahelyi, társadalmi kapcsolatok elsorvadása (nyugdíjazás, szegényes foglalkoztatási lehetőségek). Gazdasági lecsúszás (életszínvonal csökkenés, megélhetési gondok, kisebb lakásba kényszerülés). Gazdasági lecsúszás (életszínvonal csökkenés, megélhetési gondok, kisebb lakásba kényszerülés).

7 AZ IDŐS EMBER PSZICHIÁTRIAI VIZSGÁLATA A gerontopszichológiai interjú általános jellemzői: Az anamnézis felvétele és a mentális állapot vizsgálata minden életkorban hasonló módon történik. A gerontopszichológiai interjú általános jellemzői: Az anamnézis felvétele és a mentális állapot vizsgálata minden életkorban hasonló módon történik. A kognitív zavar gyakorisága miatt el kell dönteni, hogy az idős ember képes-e megérteni a vizsgálat lényegét és célját. A kognitív zavar gyakorisága miatt el kell dönteni, hogy az idős ember képes-e megérteni a vizsgálat lényegét és célját. Kognitív károsodás esetén szükséges a heteroanamnézis családtagtól vagy gondozótól. Kognitív károsodás esetén szükséges a heteroanamnézis családtagtól vagy gondozótól.

8 AZ ANAMNÉZISFELVÉTEL SPECIÁLIS SZEMPONTJAI IDŐSEKNÉL A gyermekkor és a serdülőkor eseményei (utal a személyiség szerveződésére, megbírkózási mechanizmusaira, elhárítóstratégiáira). A gyermekkor és a serdülőkor eseményei (utal a személyiség szerveződésére, megbírkózási mechanizmusaira, elhárítóstratégiáira). Barátok, hobbi, szociális aktivitás. Barátok, hobbi, szociális aktivitás. A munkával való kapcsolata, viszonyulása a nyugdíjazáshoz. A munkával való kapcsolata, viszonyulása a nyugdíjazáshoz. A jövővel kapcsolatos reményei tervei és félelmei A jövővel kapcsolatos reményei tervei és félelmei

9 AZ ANAMNÉZISFELVÉTEL SPECIÁLIS SZEMPONTJAI IDŐSEKNÉL A szülei viszonyulása és adaptálódása saját öregedésükhöz és haláluk oka. A szülei viszonyulása és adaptálódása saját öregedésükhöz és haláluk oka. A jelen szociális helyzet (ki gondozza, vannak-e gyermekei, milyen a gyermekeihez való viszonya). A jelen szociális helyzet (ki gondozza, vannak-e gyermekei, milyen a gyermekeihez való viszonya). Anyagi helyzete. Anyagi helyzete. Családi állapot története, a házastárssal való kapcsolatának jellemzése, amennyiben özvegy, a gyászmunka milyensége (a közeli veszteség fokozott morbiditási kockázatot jelent). Családi állapot története, a házastárssal való kapcsolatának jellemzése, amennyiben özvegy, a gyászmunka milyensége (a közeli veszteség fokozott morbiditási kockázatot jelent). Szexuális aktivitás, irányultság. Szexuális aktivitás, irányultság.

10 AZ IDŐS BETEGGEL VALÓ KOMMUNIKÁCIÓT JAVÍTÓ TÉNYEZŐK A vizsgáló tisztelettudóan viselkedik. A vizsgáló tisztelettudóan viselkedik. Viselkedése érdeklődő, nem siettető. Viselkedése érdeklődő, nem siettető. Nem általánosságokban fogalmaz (ez növeli a beteg szorongását). Nem általánosságokban fogalmaz (ez növeli a beteg szorongását). Lassabban beszél az idős emberrel, mint általában szokott. Lassabban beszél az idős emberrel, mint általában szokott. Egyszerre csak egy kérdést tesz fel. Egyszerre csak egy kérdést tesz fel. A szedett gyógyszerek kiderítésében segítő kérdéseket tesz fel. A szedett gyógyszerek kiderítésében segítő kérdéseket tesz fel.

11 A MENTÁLIS STÁTUS VIZSGÁLATA A különböző érzelmi-hangulati és viselkedésbeli zavarok esetén gondolnunk kell az esetleges organikus háttérre, különösen, ha a zavar hirtelen kezdődött. A különböző érzelmi-hangulati és viselkedésbeli zavarok esetén gondolnunk kell az esetleges organikus háttérre, különösen, ha a zavar hirtelen kezdődött. Pszichológiai tesztek, diagnosztikai kérdőivek, tünetbecslő skálák. Pszichológiai tesztek, diagnosztikai kérdőivek, tünetbecslő skálák.

12 KOGNITÍV ZAVAROK VIZSGÁLATA Mini-Mental State vizsgálat (MMSE). Maximum 30 pont érhető el, 24 pont alatt dementia valószínűsíthető (20-24 pont: enyhe dementia, 25-28 pont: enyhe kognitív zavar). Mini-Mental State vizsgálat (MMSE). Maximum 30 pont érhető el, 24 pont alatt dementia valószínűsíthető (20-24 pont: enyhe dementia, 25-28 pont: enyhe kognitív zavar). Órarajzolási teszt (írja be a számokat, rajzolja be a mutatókat). Értékelési szempontok: helykitöltés, a számok sorrendje és elhelyezése, mutatók elhelyezése, feladatmegoldás gyorsasága. Órarajzolási teszt (írja be a számokat, rajzolja be a mutatókat). Értékelési szempontok: helykitöltés, a számok sorrendje és elhelyezése, mutatók elhelyezése, feladatmegoldás gyorsasága.

13 PSZICHIÁTRIAI BETEGSÉGEK IDŐSKORBAN A pszichiátriai betegségek aránya 12,3% (Regier és mtsai 1988). A pszichiátriai betegségek aránya 12,3% (Regier és mtsai 1988). Organikus mentális zavarok: Organikus mentális zavarok: Acut organikus pszichoszindrómák: a tünetek gyorsan alakulnak ki (orientációzavar, memóriazavar, intelektuális teljesítmény zavar, ítéletalkotás-zavar); a tudat zavara gyakran megfigyelhető (delírium, szopor, kóma); a tünetek reverzibilisek; általában diffúz agyi károsodás okozza. Acut organikus pszichoszindrómák: a tünetek gyorsan alakulnak ki (orientációzavar, memóriazavar, intelektuális teljesítmény zavar, ítéletalkotás-zavar); a tudat zavara gyakran megfigyelhető (delírium, szopor, kóma); a tünetek reverzibilisek; általában diffúz agyi károsodás okozza.

14 PSZICHIÁTRIAI BETEGSÉGEK IDŐSKORBAN Delírium: tudatzavar a figyelem terelésének, megtartásának vagy fókuszálásának csökkent képességével; kogníció változása (memóriadeficit, dezorientáció, beszédzavar), perceptív zavar, a zavar rövid idő alatt fejlődik ki; fluktuál. Delírium: tudatzavar a figyelem terelésének, megtartásának vagy fókuszálásának csökkent képességével; kogníció változása (memóriadeficit, dezorientáció, beszédzavar), perceptív zavar, a zavar rövid idő alatt fejlődik ki; fluktuál. A delírium leggyakoribb okai: primer központi idegrendszeri betegségek (koponyatrauma, epilepszia, cerebrovaszkuláris betegség), általános betegségek (alkohol, anyagcserezavar, gyógyszer, kábítószer, infekció, kardiovaszkuláris betegség). A delírium leggyakoribb okai: primer központi idegrendszeri betegségek (koponyatrauma, epilepszia, cerebrovaszkuláris betegség), általános betegségek (alkohol, anyagcserezavar, gyógyszer, kábítószer, infekció, kardiovaszkuláris betegség).

15 PSZICHIÁTRIAI BETEGSÉGEK IDŐSKORBAN Krónikus organikus pszichoszindrómák: a személyiségváltozás lassan alakul ki; demenciaszindróma ill. tudatzavar is kialakulhat; hátterében irreverzibilis diffúz agyi károsodás áll. Krónikus organikus pszichoszindrómák: a személyiségváltozás lassan alakul ki; demenciaszindróma ill. tudatzavar is kialakulhat; hátterében irreverzibilis diffúz agyi károsodás áll. Demencia: kiterjedt kognitív károsodás (intelligencia, tanulás, emlékezés, koncentrálás, problémamegoldó képesség, tájékozottság), mely magában foglalja a memóriazavart, de nem jár tudatzavarral. Demencia: kiterjedt kognitív károsodás (intelligencia, tanulás, emlékezés, koncentrálás, problémamegoldó képesség, tájékozottság), mely magában foglalja a memóriazavart, de nem jár tudatzavarral.

16 PSZICHIÁTRIAI BETEGSÉGEK IDŐSKORBAN Demenciák osztályozása: Elsődleges demenciák (Alzheimer-dementia, Pick-féle betegség, Huntington-chorea, Parkinson- betegség, Lewy-testes demencia). Másodlagos demenciák (neurológiai betegségek: vaszkuláris demencia, normotensiv hydrocephalus, subduralis haematoma, agydaganat, neurosyphilis, infekció; nem neurológiai betegségek: metabolikus betegségek, toxikus okok). Demenciák osztályozása: Elsődleges demenciák (Alzheimer-dementia, Pick-féle betegség, Huntington-chorea, Parkinson- betegség, Lewy-testes demencia). Másodlagos demenciák (neurológiai betegségek: vaszkuláris demencia, normotensiv hydrocephalus, subduralis haematoma, agydaganat, neurosyphilis, infekció; nem neurológiai betegségek: metabolikus betegségek, toxikus okok).

17 PSZICHIÁTRIAI BETEGSÉGEK IDŐSKORBAN Alzheimer-demencia (AD) Alzheimer-demencia (AD) 1907-ben írta le Alois Alzheimer. A demenciák 50-70% AD, ennek 10%-a családi halmozódású. 1907-ben írta le Alois Alzheimer. A demenciák 50-70% AD, ennek 10%-a családi halmozódású. Kromoszómák, melyekben génmutáció AD-ben kimutatható: 1, 14, 19, 21. Kromoszómák, melyekben génmutáció AD-ben kimutatható: 1, 14, 19, 21. Legfontosabb neuropatológiai eltérések AD-ben: szenilis plakkok (magas amiloidtartalom/kóros  - amiloid), neurofibrilláris degeneráció (kóros mértékben foszforilált tau-fehérje). Legfontosabb neuropatológiai eltérések AD-ben: szenilis plakkok (magas amiloidtartalom/kóros  - amiloid), neurofibrilláris degeneráció (kóros mértékben foszforilált tau-fehérje).

18 PSZICHIÁTRIAI BETEGSÉGEK IDŐSKORBAN AD klinikai jellegzetességei: lappangó kezdet, progresszív lefolyás (2-25 év), fokozódó feledékenység, személyiségváltozás, beszédleépülés, magatartászavar. AD klinikai jellegzetességei: lappangó kezdet, progresszív lefolyás (2-25 év), fokozódó feledékenység, személyiségváltozás, beszédleépülés, magatartászavar. AD neuroradiológiai leletek: Koponya CT vagy MRI vizsgálattal agyi atrófia (elsősorban temporomesialis struktúrákban), agyi SPECT vizsgálat (temporoparietalis régió perfúziózavara), PET vizsgálat (temporoparietalis régió anyagcsereaktivitás csökkenése), EEG vizsgálat (frontális régiók felett a lassú hullámok aránya megnő). AD neuroradiológiai leletek: Koponya CT vagy MRI vizsgálattal agyi atrófia (elsősorban temporomesialis struktúrákban), agyi SPECT vizsgálat (temporoparietalis régió perfúziózavara), PET vizsgálat (temporoparietalis régió anyagcsereaktivitás csökkenése), EEG vizsgálat (frontális régiók felett a lassú hullámok aránya megnő).

19 PSZICHIÁTRIAI BETEGSÉGEK IDŐSKORBAN A demens beteg kezelésének alapelvei: komplex kezelés, pontos keresztmetszeti állapot követés és rögzítés, szocio-és pszichoterápia (a családtagok pszichoedukációja), kognitív és nem kognitív tünetek (szorongás, depresszió, agitáció, paranoiditás) kezelése. A demens beteg kezelésének alapelvei: komplex kezelés, pontos keresztmetszeti állapot követés és rögzítés, szocio-és pszichoterápia (a családtagok pszichoedukációja), kognitív és nem kognitív tünetek (szorongás, depresszió, agitáció, paranoiditás) kezelése.


Letölteni ppt "AZ IDŐSKOR PSZICHIÁTRIÁJA. ÖREGEDÉS Kronológiailag öregkornak a 65 év feletti életkort nevezzük. Kronológiailag öregkornak a 65 év feletti életkort nevezzük."

Hasonló előadás


Google Hirdetések