Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Az epehólyag és az epeutak megbetegedései Gyakorlati dietetika 2008/2009 I. félév 2008. november 24.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Az epehólyag és az epeutak megbetegedései Gyakorlati dietetika 2008/2009 I. félév 2008. november 24."— Előadás másolata:

1 1 Az epehólyag és az epeutak megbetegedései Gyakorlati dietetika 2008/2009 I. félév november 24.

2 2 Vázlat Epehólyag és epeutak megbetegedéseire hajlamosító tényezők Étrendi kezelés típusai Epekő étrendje Epekő roham étrendje Epebetegség krónikus formájának étrendje és hozzá kapcsolódó nyersanyag-válogatás Akut epehólyag gyulladás Epekő műtét utáni étrend

3 3 Az epehólyag összehúzódása elsősorban a tápanyagok hatására következik be. Az epehólyag összehúzódása elsősorban a tápanyagok hatására következik be. Duodenumba jutó tápanyag (főleg zsír)  CCK felszabadulás  epehólyag-összehúzódás, Oddi sphincter ellazulása Duodenumba jutó tápanyag (főleg zsír)  CCK felszabadulás  epehólyag-összehúzódás, Oddi sphincter ellazulása Leghatásosabbak a zsírok (tojássárgája, tejszín, olaj, meleg zsiradékok) Leghatásosabbak a zsírok (tojássárgája, tejszín, olaj, meleg zsiradékok) Kisebb a fehérjék hatása (húsok) Kisebb a fehérjék hatása (húsok) A szénhidrátok nem váltanak ki hólyag összehúzódást A szénhidrátok nem váltanak ki hólyag összehúzódást

4 4 Az epe kiválasztására, az epehólyag összehúzódására hatást gyakorolnak az illóolajok, aromaanyagok, így a fűszerek, a magas aromatartalmú gyümölcsök (pl. ananász, narancs stb.), zöldség-és főzelékfélék (pl. káposzta, kelkáposzta). Az epe kiválasztására, az epehólyag összehúzódására hatást gyakorolnak az illóolajok, aromaanyagok, így a fűszerek, a magas aromatartalmú gyümölcsök (pl. ananász, narancs stb.), zöldség-és főzelékfélék (pl. káposzta, kelkáposzta). A beteg életkörülményei, munkájával, magánéletével kapcsolatos feszültségek, stresszes állapotok ugyancsak befolyásoló tényezők. A beteg életkörülményei, munkájával, magánéletével kapcsolatos feszültségek, stresszes állapotok ugyancsak befolyásoló tényezők.

5 5 Az epe összetevőinek arányát az elfogyasztott táplálék mennyisége és összetétele befolyásolja

6 6 A kőképződés megindulásának tényezői (1): A kőképződés megindulásának tényezői (1): Többlet energiabevitel hosszú távon. Többlet energiabevitel hosszú távon. A zsírban, koleszterinben gazdag étrend folyamatos fogyasztása. A zsírban, koleszterinben gazdag étrend folyamatos fogyasztása.Elhízás Az epehólyag összehúzódásának (kiürülésének) tartós szünete. Az epehólyag összehúzódásának (kiürülésének) tartós szünete. A szigorú koplalással, rendszertelen étkezéssel járó fogyókúrák.

7 7 A kőképződés megindulásának tényezői (2): A kőképződés megindulásának tényezői (2): Az egyszerű cukrok fogyasztása növeli az epe koleszterinkoncentrációját (jelentős energiabevitel, a gyorsan felszívódó cukrok gyors és jelentős inzulinelválasztást idéznek elő, az inzulin pedig fokozza a májban a koleszterinszintézist). Az egyszerű cukrok fogyasztása növeli az epe koleszterinkoncentrációját (jelentős energiabevitel, a gyorsan felszívódó cukrok gyors és jelentős inzulinelválasztást idéznek elő, az inzulin pedig fokozza a májban a koleszterinszintézist).

8 8 A kőképződés elleni tényezők A fehérjék fogyasztása kedvező hatású, A fehérjék fogyasztása kedvező hatású, az epesav-koncentrációt növeli, és ezáltal csökkenti a koleszterinkicsapódás veszélyét. Az élelmi rostok is jelentős szerepet töltenek be az epekőkőződés megakadályozásában. Különösen a pektin hatása jelentős. Az élelmi rostok is jelentős szerepet töltenek be az epekőkőződés megakadályozásában. Különösen a pektin hatása jelentős.

9 9 A fentiek alapján általában elmondható, hogy a hazai táplálkozási szokások: a magas energia-, zsír- és az ezzel járó koleszterin-, valamint cukor- és édességfogyasztás, a magas energia-, zsír- és az ezzel járó koleszterin-, valamint cukor- és édességfogyasztás, az erős fűszerek, az erős fűszerek, az ételek alacsony élelmirost-tartalma, az ételek alacsony élelmirost-tartalma, a ritka és rendszertelen étkezés, a ritka és rendszertelen étkezés, az étkezések alkalmával elfogyasztott ételek mennyiségi és minőségi aránytalansága, az étkezések alkalmával elfogyasztott ételek mennyiségi és minőségi aránytalansága, az életkörülmények az életkörülmények hozzájárulnak az epekőképződéshez. A nők 20%-a, férfiak 8%-a epekövességben szenved.

10 10 Az epehólyag és az epeutak jellemző megbetegedései: epekőbetegség (cholelithiasis, choledocholitiasis), epekőbetegség (cholelithiasis, choledocholitiasis), az epehólyag és az epeút heveny és krónikus gyulladása (cholecystitis és cholangitis). az epehólyag és az epeút heveny és krónikus gyulladása (cholecystitis és cholangitis).

11 11 Az étrendi kezelés : 1. epekőképződés kockázatát csökkentő étrend 2. epekőbeteg étrendje 1. görccsel járó (epeköves roham) időszakban 2. nyugalmi időszakban 3. epehólyag-, vagy epeútgyulladás étrendi kezelése 1. heveny 2. nyugalmi időszak 4. epekőműtét (cholecystectomia) utáni étrend

12 12 Étrendi kezelés részletesen:

13 13 Epekőbeteg étrendje

14 14 Az epekőképződés nagymértékben a táplálkozás és életmód függvénye, de jellemző a családi halmozódás is. Vannak olyan "epeköves családok", ahol – nem örökletes úton – halmozottan előfordulhat az epekövesség. Az epekőképződés kockázatát csökkentő étrend igazából nem diéta, hanem kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. Az epekőképződés kockázatát csökkentő étrend igazából nem diéta, hanem kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás.

15 15 Epekő legtöbbször az epehólyagban keletkezik Epekő legtöbbször az epehólyagban keletkezik Magyarországon a koleszterinkövek előfordulása a gyakori a táplálkozási szokásokból adódóan. Magyarországon a koleszterinkövek előfordulása a gyakori a táplálkozási szokásokból adódóan. Gyakran egy életen át nem okoz panaszt, ún. néma kő marad. Máskor a kövek az epeutakba jutnak, és ott elzáródást okoznak, de tünetmentesen is átjuthatnak a epeutakon és a duodenumba ürülhetnek. Gyakran egy életen át nem okoz panaszt, ún. néma kő marad. Máskor a kövek az epeutakba jutnak, és ott elzáródást okoznak, de tünetmentesen is átjuthatnak a epeutakon és a duodenumba ürülhetnek. Súlyosabb esetben különböző szövődményekkel kell számolnunk. Súlyosabb esetben különböző szövődményekkel kell számolnunk.

16 16 Görccsel járó epekőroham utáni étrendi kezelés

17 17 A diéta célja: a folyadék- és ásványianyag-szükséglet fedezése, a folyadék- és ásványianyag-szükséglet fedezése, a normális emésztési folyamat visszaállítása, a normális emésztési folyamat visszaállítása, az emésztőrendszer tehermentesítése. az emésztőrendszer tehermentesítése. A beteg rendszerint étvágytalan, a fájdalom mellett hányinger, hasmenés jelentkezhet, ezért a beteg állapotához alkalmazkodó, fokozatosan bővített – progresszív – étrend biztosítása szükséges. A beteg rendszerint étvágytalan, a fájdalom mellett hányinger, hasmenés jelentkezhet, ezért a beteg állapotához alkalmazkodó, fokozatosan bővített – progresszív – étrend biztosítása szükséges.

18 18 1. Koplaltatás, folyadék- és elektrolitpótlás. Fogyasztható folyadékok naponta többször, egyszerre kis mennyiségben: frissen főzött világos, cukormentes, langyos tea (kamilla, csipkebogyó, hozzáadott aromaanyagot nem tartalmazó teafű) enyhén citromozva, vagy szénsav nélküli ásványvízzel készült limonádé, Fogyasztható folyadékok naponta többször, egyszerre kis mennyiségben: frissen főzött világos, cukormentes, langyos tea (kamilla, csipkebogyó, hozzáadott aromaanyagot nem tartalmazó teafű) enyhén citromozva, vagy szénsav nélküli ásványvízzel készült limonádé, szűrt, enyhén sós, szobahőmérsékletű zöldségfőzet (sárgarépa, burgonya, petrezselyemgyökér), szűrt, enyhén sós, szobahőmérsékletű zöldségfőzet (sárgarépa, burgonya, petrezselyemgyökér), frissen préselt almalé. frissen préselt almalé.

19 nap: 2-3. nap: 2. Bővítés összetett szénhidrátokkal, folyadék- és elektrolitpótlás. A beteg, állapotától függően, a szükséges folyadék biztosítása mellett, már ehet is. Egyszerre keveset, óránként és csak egy pár falatot, szigorúan zsírmentes ételeket: A beteg, állapotától függően, a szükséges folyadék biztosítása mellett, már ehet is. Egyszerre keveset, óránként és csak egy pár falatot, szigorúan zsírmentes ételeket: enyhén pirított kenyeret, ropit, extrudált kenyeret (Abonett), főtt burgonyát, főtt sárgarépát, főtt rizst, szárazon pirított darát. Héjától megtisztított almából, esetleg őszibarackból kompótot, cukor és fűszerek (fahéj, szegfűszeg) nélkül, enyhén citromozva, ha szükséges mesterséges édesítőszerrel ízesítve. enyhén pirított kenyeret, ropit, extrudált kenyeret (Abonett), főtt burgonyát, főtt sárgarépát, főtt rizst, szárazon pirított darát. Héjától megtisztított almából, esetleg őszibarackból kompótot, cukor és fűszerek (fahéj, szegfűszeg) nélkül, enyhén citromozva, ha szükséges mesterséges édesítőszerrel ízesítve.

20 nap: 4-5. nap: 3. További bővítés, zsír- és fehérjebeépítés (1). Napi ötszöri étkezés. Napi ötszöri étkezés. Fokozatosan beépíthetők az étrendbe a vízben nem oldódó rostokat nem tartalmazó főzelékek (tök, patisszon, cukkíni, fejes saláta), párolva, főzve, diétás rántással vagy kefires habarással sűrítve. Fokozatosan beépíthetők az étrendbe a vízben nem oldódó rostokat nem tartalmazó főzelékek (tök, patisszon, cukkíni, fejes saláta), párolva, főzve, diétás rántással vagy kefires habarással sűrítve. Zsírszegény kefir, joghurt, sovány sajtok reszelve használhatók az ételkészítéshez és a kisétkezésekre. Zsírszegény kefir, joghurt, sovány sajtok reszelve használhatók az ételkészítéshez és a kisétkezésekre. A pirított kenyérre, kalácsra, extrudált kenyérre egész vékonyan csökkentett zsírtartalmú margarin, vagy vajkrém vagy light sajtkrém kerülhet. A pirított kenyérre, kalácsra, extrudált kenyérre egész vékonyan csökkentett zsírtartalmú margarin, vagy vajkrém vagy light sajtkrém kerülhet. Jó hatású a zsírszegény hús-, erő-, és csont- vagy zöldségleves, cérnametélt, rizs vagy búzadara betéttel. Jó hatású a zsírszegény hús-, erő-, és csont- vagy zöldségleves, cérnametélt, rizs vagy búzadara betéttel.

21 nap 4-5. nap 3. További bővítés, zsír- és fehérjebeépítés (2) Szerepelhet az étrendben puhára főzött, lebőrözött csirkehús, teljesen zsírszegény húsból készült húsgombóc, párolt vagdalt, zsemlével lazított húspuding. Szerepelhet az étrendben puhára főzött, lebőrözött csirkehús, teljesen zsírszegény húsból készült húsgombóc, párolt vagdalt, zsemlével lazított húspuding. A gyümölcsök köre is bővíthető, hámozott formában pl. őszibarackkal, (magas illóolaj-tartalmú és aprómagvas gyümölcsök kerülendők, pl. narancs, ananász, málna, eper, ribizli), de nyersen még nem ajánlott fogyasztásuk, legfeljebb frissen préselve. A kompót enyhén fűszerezhető. A gyümölcsök köre is bővíthető, hámozott formában pl. őszibarackkal, (magas illóolaj-tartalmú és aprómagvas gyümölcsök kerülendők, pl. narancs, ananász, málna, eper, ribizli), de nyersen még nem ajánlott fogyasztásuk, legfeljebb frissen préselve. A kompót enyhén fűszerezhető.

22 nap: 6-7. nap: Visszatérés a nyugalmi időszakban fogyasztott étrendre, fokozott zsírmegszorítás mellett. Visszatérés a nyugalmi időszakban fogyasztott étrendre, fokozott zsírmegszorítás mellett.

23 23 A nyugalmi időszak, az epebetegségek krónikus formájának étrendi kezelése

24 24 A diéta célja: A diéta célja: Olyan étrend és életmód kialakítása, amely lehetővé teszi az epekőrohamok és a heveny gyulladások elkerülését. Olyan étrend és életmód kialakítása, amely lehetővé teszi az epekőrohamok és a heveny gyulladások elkerülését.ÉTREND: zsírszegény: 0,6 – 0,8 g/ttkg, zsírszegény: 0,6 – 0,8 g/ttkg, krisztalloid szénhidrátban szegény (normál tápláltsági állapotú betegeknél is), krisztalloid szénhidrátban szegény (normál tápláltsági állapotú betegeknél is), energiaszegény (ha a beteg elhízott), energiaszegény (ha a beteg elhízott), könnyű-vegyes étrend. könnyű-vegyes étrend.

25 25 Egyéb szempontok a diéta összeállításánál:

26 26 Egyéni tűrőképesség (tolerancia)!!! Csak a beteg ismeretében, egyénileg összeállított étrend lesz igazán megfelelő és hatásos! Az egyéni tűrőképesség megfigyeléséhez segítséget nyújthat az étkezési napló, amelyben a beteg napról napra feljegyzi a fogyasztott ételeket, és ezzel párhuzamosan állapotának alakulását, tüneteit.

27 27 Az egyéni tolerancia körébe tartozó termékek: Tej, tejeskávé, tojás, vaj, margarin, fejes saláta, kelvirág, paradicsom, zöldpaprika, paraj, hagyma. Tej, tejeskávé, tojás, vaj, margarin, fejes saláta, kelvirág, paradicsom, zöldpaprika, paraj, hagyma. Aromás fűszerek: zöldpetrezselyem, kapor, mustár, ánizs, kömény, vanília, szegfűszeg stb., Aromás fűszerek: zöldpetrezselyem, kapor, mustár, ánizs, kömény, vanília, szegfűszeg stb., Aprómagvas és ízanyagokban gazdag, magas illóolaj - tartalmú gyümölcsök, gyümölcslevek: kivi, ananász, narancs stb. Aprómagvas és ízanyagokban gazdag, magas illóolaj - tartalmú gyümölcsök, gyümölcslevek: kivi, ananász, narancs stb.

28 28 Rendszeres, gyakori kis mennyiségű étkezés A rendszeres, gyakori és kismértékű epefolyadék-ürítés révén megelőzhető az epepangás, a túltelítődés és az ebből következő kőképződés.

29 29 A mértéktartó fűszerezés A könnyű-vegyes étrend előírásainak megfelelően, de a fűszerek kiválasztását, mennyiségét és felhasználásának módját az egyéni tűrőképesség határozza meg.

30 30 Obstipáció kialakulásának megakadályozása Az epebetegségekhez gyakran társul – rost- vagy a zsírszegény táplálkozás miatt – székrekedés. Fontos az élelmi rostok rendszeres jelenléte az étrendben, pl. rostban gazdag kenyér és péksütemények fogyasztása. Fontos az élelmi rostok rendszeres jelenléte az étrendben, pl. rostban gazdag kenyér és péksütemények fogyasztása.

31 31 Az élelmiszerek megítélése az epebetegek diétájának szempontjából

32 32 Gabonaipari termékek Adható: búzaliszt (finom és rétes, Graham), gabonamagvak (zabpehely, kukoricapehely), puffasztott termékek, búzakorpa, zabkorpa, búzacsira stb. Adható: búzaliszt (finom és rétes, Graham), gabonamagvak (zabpehely, kukoricapehely), puffasztott termékek, búzakorpa, zabkorpa, búzacsira stb.

33 33 Sütő- és tésztaipari termékek Mivel a sütő- és tésztaipari termékek alapanyaga döntő részben gabonaipari termék, fogyasztásuknál hasonló szempontok érvényesülnek, mint a gabonaféléknél, de mindemellett figyelembe kell venni a hozzáadott nyersanyagok fajtáit, azok mennyiségét és az alkalmazott technológiát. Mivel a sütő- és tésztaipari termékek alapanyaga döntő részben gabonaipari termék, fogyasztásuknál hasonló szempontok érvényesülnek, mint a gabonaféléknél, de mindemellett figyelembe kell venni a hozzáadott nyersanyagok fajtáit, azok mennyiségét és az alkalmazott technológiát.

34 34 Sütő- és tésztaipari termékek (1) A sütőipari termékek közül a kenyér és a péksütemény az epebeteg számára alapvető élelmiszer. A betegség nyugalmi stádiumában, a rostban gazdagabb, teljes kiőrlésű vagy korpával dúsított lisztből készült, enyhén szikkadt, „másnapos" termékek javasoltak. A sütőipari termékek közül a kenyér és a péksütemény az epebeteg számára alapvető élelmiszer. A betegség nyugalmi stádiumában, a rostban gazdagabb, teljes kiőrlésű vagy korpával dúsított lisztből készült, enyhén szikkadt, „másnapos" termékek javasoltak. Jó hatású – az emésztést könnyíti – a kenyér, péksütemény, kalács stb. enyhe pirítása, különösen akkor, ha panaszok jelentkeznek. Jó hatású – az emésztést könnyíti – a kenyér, péksütemény, kalács stb. enyhe pirítása, különösen akkor, ha panaszok jelentkeznek.

35 35 Sütő- és tésztaipari termékek (2) A különböző magvakat tartalmazó termékek közül a szezám- és lenmagos – ha nem túl friss – nyugodtan fogyasztható, de kerülni kell a sok olajos maggal (tökmag, napraforgómag stb.) készülteket. A különböző magvakat tartalmazó termékek közül a szezám- és lenmagos – ha nem túl friss – nyugodtan fogyasztható, de kerülni kell a sok olajos maggal (tökmag, napraforgómag stb.) készülteket. A forgalomban lévő egyéb péksütemények, a töltött kelttészták (mákkal, dióval, túróval), a vajas, hajtogatott termékek, amelyek szintén valamilyen töltelékkel készültek, nemcsak szénhidrátban, zsírban is gazdagok. Frissen, melegen való fogyasztásuk emésztési nehézségeket okoz, sőt a zsiradékkal készült termékek melegen fogyasztva epegörcsöt válthatnak ki. A forgalomban lévő egyéb péksütemények, a töltött kelttészták (mákkal, dióval, túróval), a vajas, hajtogatott termékek, amelyek szintén valamilyen töltelékkel készültek, nemcsak szénhidrátban, zsírban is gazdagok. Frissen, melegen való fogyasztásuk emésztési nehézségeket okoz, sőt a zsiradékkal készült termékek melegen fogyasztva epegörcsöt válthatnak ki.

36 36 A tésztaipari termékek A száraztészták emészthetősége a bennük lévő tojások számától, és a feldolgozás formájának „finomságától” függ. Legkönnyebben emészthető a 8 tojásos cérnametélt, a kiskocka, kevésbé a makaróni, spagetti és egyéb tésztafélék. A száraztészták emészthetősége a bennük lévő tojások számától, és a feldolgozás formájának „finomságától” függ. Legkönnyebben emészthető a 8 tojásos cérnametélt, a kiskocka, kevésbé a makaróni, spagetti és egyéb tésztafélék. A diéta szempontjából inkább az elkészítés módja és a továbbiakban felhasznált kiegészítő nyersanyagok köre és mennyisége jelenthet gondot. A diéta szempontjából inkább az elkészítés módja és a továbbiakban felhasznált kiegészítő nyersanyagok köre és mennyisége jelenthet gondot. Alapvető szempont a tésztaételek készítésénél a zsírszegénység, valamint az egyéni tűrőképesség megítélése a kiegészítő nyersanyagok tekintetében.. Alapvető szempont a tésztaételek készítésénél a zsírszegénység, valamint az egyéni tűrőképesség megítélése a kiegészítő nyersanyagok tekintetében..

37 37 Száraz hüvelyesek, őrlemények A szárazbab, borsó, lencse, szójabab erős puffasztó, meteorismust kiváltó hatásuk miatt fogyasztásuk epebetegeknek nem ajánlott. A szárazbab, borsó, lencse, szójabab erős puffasztó, meteorismust kiváltó hatásuk miatt fogyasztásuk epebetegeknek nem ajánlott.

38 38 Tej, tejtermékek Számos epebeteg a tejet nem tudja fogyasztani, de ételben már rendszerint jól elviseli. Ebben a diétában előnyösebb a csökkentett zsírtartalmú tej fogyasztása. Számos epebeteg a tejet nem tudja fogyasztani, de ételben már rendszerint jól elviseli. Ebben a diétában előnyösebb a csökkentett zsírtartalmú tej fogyasztása. A savanyított tejtermékek kevésbé okoznak gondot. Az ízesített gyümölcsjoghurtok fogyaszthatóságát az epebeteg szempontjából az aprómagvasok, és a hozzáadott aromaanyagok is meghatározzák. Az epebeteg egyéni tűrőképessége és pillanatnyi állapota szerint fogyaszthatja. A savanyított tejtermékek kevésbé okoznak gondot. Az ízesített gyümölcsjoghurtok fogyaszthatóságát az epebeteg szempontjából az aprómagvasok, és a hozzáadott aromaanyagok is meghatározzák. Az epebeteg egyéni tűrőképessége és pillanatnyi állapota szerint fogyaszthatja.

39 39 A sajtok közül a túlérett, zsíros sajtok fogyasztását kerülni kell, de a félzsíros és sovány kemény sajtok kis mennyiségben (1-2 dkg/étkezés) reszelve, vagy igen vékonyra szeletelve fogyaszthatók. A felület növelésével emészthetőségüket fokozhatjuk, ezért reszeljük vagy vékonyra szeleteljük a nehezebben emészthető soványabb sajtokat is, mint az Óvári, a Tenkes, a Köményes stb. A sajtok közül a túlérett, zsíros sajtok fogyasztását kerülni kell, de a félzsíros és sovány kemény sajtok kis mennyiségben (1-2 dkg/étkezés) reszelve, vagy igen vékonyra szeletelve fogyaszthatók. A felület növelésével emészthetőségüket fokozhatjuk, ezért reszeljük vagy vékonyra szeleteljük a nehezebben emészthető soványabb sajtokat is, mint az Óvári, a Tenkes, a Köményes stb. A (light) ömlesztett sajtok, bár zsírtartalmuk magasabb, kis mennyiségben, vékonyan, pirított kenyérre vagy péksüteményre kenve változatossá tehetik az epebeteg étrendjét. A (light) ömlesztett sajtok, bár zsírtartalmuk magasabb, kis mennyiségben, vékonyan, pirított kenyérre vagy péksüteményre kenve változatossá tehetik az epebeteg étrendjét.

40 40 Ki mennyiségben fogyaszthatók a csökkentett zsírtartalmú vajkrémek és margarinok. Ki mennyiségben fogyaszthatók a csökkentett zsírtartalmú vajkrémek és margarinok. A tejtermékek közül az epebetegek részére legkedvezőbb termék a tehéntúró, amely félzsíros (7,0%) és sovány (0,5%) változatban kerül forgalomba. A tejtermékek közül az epebetegek részére legkedvezőbb termék a tehéntúró, amely félzsíros (7,0%) és sovány (0,5%) változatban kerül forgalomba. A juhtúró nem ilyen kedvező csípős íze és magas zsírtartalma miatt. A juhtúró nem ilyen kedvező csípős íze és magas zsírtartalma miatt. A tejszín (elsősorban kávé- vagy főzőtejszín, amely zsírtartalma 10-20%) kis mennyiségben ételek ízesítésére használható fel. A tejszín (elsősorban kávé- vagy főzőtejszín, amely zsírtartalma 10-20%) kis mennyiségben ételek ízesítésére használható fel. Habtejszínnel (30% zsírtartalom) készült édességek az epebetegek számára kerülendők. Habtejszínnel (30% zsírtartalom) készült édességek az epebetegek számára kerülendők.

41 41 Tojás Az epebetegek étrendjében csak a tojás sárgája nem javasolt, a fehérje fogyasztásával nincs gond. Az epebetegek étrendjében csak a tojás sárgája nem javasolt, a fehérje fogyasztásával nincs gond. Ételek készítéséhez, kötőanyagként, lazításhoz – vagdalt, puding, piskóta – bátran használható. Ételek készítéséhez, kötőanyagként, lazításhoz – vagdalt, puding, piskóta – bátran használható.

42 42 Húsok, húsipari termékek Húsok közül az epebeteg diétája szempontjából legkedvezőbb a csirke-, a pulyka- és a teljesen lezsírozható marhahús, sertéshús (rövidkaraj, szűzpecsenye és comb) fogyasztása jöhet számításba. Húsok közül az epebeteg diétája szempontjából legkedvezőbb a csirke-, a pulyka- és a teljesen lezsírozható marhahús, sertéshús (rövidkaraj, szűzpecsenye és comb) fogyasztása jöhet számításba. A halak szerepe az étrendben különösen kedvező, alacsonyabb zsírtartalmuk mellett könnyen emészthetők, így hetente legalább egyszer valamilyen formában szerepeljen hal az étrendben. A halak szerepe az étrendben különösen kedvező, alacsonyabb zsírtartalmuk mellett könnyen emészthetők, így hetente legalább egyszer valamilyen formában szerepeljen hal az étrendben.

43 43 Epebetegségben a húsipari termékek számtalan változatának fogyaszthatóságát zsírtartalma és fűszerezettsége határozza meg. Epebetegségben a húsipari termékek számtalan változatának fogyaszthatóságát zsírtartalma és fűszerezettsége határozza meg. Fogyasztható termékek: alacsony zsírtartalmú, világos színű sonkák (pl. gépsonka, prágai sonka, Vitál sonka). Zsírszegény töltelékes áruk (pl. párizsi, tavaszi felvágott, virsli). Zsírszegény baromfi- és aszpikos készítmények, stb. Fogyasztható termékek: alacsony zsírtartalmú, világos színű sonkák (pl. gépsonka, prágai sonka, Vitál sonka). Zsírszegény töltelékes áruk (pl. párizsi, tavaszi felvágott, virsli). Zsírszegény baromfi- és aszpikos készítmények, stb. Nem fogyaszthatók: kolbászok, hurkák, disznósajtok és a hasonló jellegű készítmények. Különböző magas zsírtartalmú és fűszeres szalámik, felvágottfélék, pl. téliszalámi, olasz-, veronai, vadászfelvágott. Pácolt, füstölt húsáruk, pl. sonka, füstölt tarja, füstölt oldalas stb., szalonnafélék, tepertő. Nem fogyaszthatók: kolbászok, hurkák, disznósajtok és a hasonló jellegű készítmények. Különböző magas zsírtartalmú és fűszeres szalámik, felvágottfélék, pl. téliszalámi, olasz-, veronai, vadászfelvágott. Pácolt, füstölt húsáruk, pl. sonka, füstölt tarja, füstölt oldalas stb., szalonnafélék, tepertő.

44 44 Zsiradékok Különösen a hevített zsiradékok, forró, bő zsiradékban készült ételek, amelyek a sütés során sok zsiradékot vesznek fel (pl. lángos, bundázott húsok, zöldségek), a frissen sült szalonna, tepertő fogyasztása különösen veszélyes, éppen úgy, mint a tojássárgája és olaj emulziója, a majonéz. Különösen a hevített zsiradékok, forró, bő zsiradékban készült ételek, amelyek a sütés során sok zsiradékot vesznek fel (pl. lángos, bundázott húsok, zöldségek), a frissen sült szalonna, tepertő fogyasztása különösen veszélyes, éppen úgy, mint a tojássárgája és olaj emulziója, a majonéz. Ételkészítéshez kis mennyiségben növényi eredetű olajok használata célszerű. Ételkészítéshez kis mennyiségben növényi eredetű olajok használata célszerű. A csökkentett zsírtartalmú, light margarin és vajkrém kis mennyiségben kenyérre, péksüteményre kenve rendszerint nem okoz panaszt. A csökkentett zsírtartalmú, light margarin és vajkrém kis mennyiségben kenyérre, péksüteményre kenve rendszerint nem okoz panaszt.

45 45 Zöldség- és főzelékfélék Az epebetegek diétájában a zöldség- és főzelékfogyasztás az alacsony energia- és bőséges rosttartalom együttes biztosítása miatt fontos, mivel az epekő kialakulása rendszerint súlytöbblettel és obstipációval jár együtt. Az epebetegek diétájában a zöldség- és főzelékfogyasztás az alacsony energia- és bőséges rosttartalom együttes biztosítása miatt fontos, mivel az epekő kialakulása rendszerint súlytöbblettel és obstipációval jár együtt. Az epebeteg tűrőképessége elsősorban a nyers, de néha még a főtt zöldségekkel szemben is rendkívül változó. Az epebeteg tűrőképessége elsősorban a nyers, de néha még a főtt zöldségekkel szemben is rendkívül változó. Főzve, párolva rendszerint nyugodtan fogyasztható a burgonya, a zsenge zöldborsó, a fiatal zöldbab, a sárgarépa, a petrezselyemgyökér, a főzőtök, a sütőtök, a patisszon, a cukkíni, padlizsán, a spárgafej, a brokkoli, a zsenge kelbimbó, a mángold, a spenót, a póréhagyma, a tejes kukorica, a cékla, a paszternák. Nyersen a fejes saláta, a kínai kel. Főzve, párolva rendszerint nyugodtan fogyasztható a burgonya, a zsenge zöldborsó, a fiatal zöldbab, a sárgarépa, a petrezselyemgyökér, a főzőtök, a sütőtök, a patisszon, a cukkíni, padlizsán, a spárgafej, a brokkoli, a zsenge kelbimbó, a mángold, a spenót, a póréhagyma, a tejes kukorica, a cékla, a paszternák. Nyersen a fejes saláta, a kínai kel.

46 46 Egyes termékek – káposzta, kelkáposzta, karalábé, karfiol, zöldpaprika, paradicsom, uborka, fokhagyma, vöröshagyma, retek, torma, petrezselyemzöld, rebarbara, zeller stb. – magas rosttartalmánál fogva, esetleg jellemző illóolaj- tartalma miatt, vagy mindkettő hatására – elsősorban nyersen – panaszt (puffadás, hátfájás) válthat ki. Egyes termékek – káposzta, kelkáposzta, karalábé, karfiol, zöldpaprika, paradicsom, uborka, fokhagyma, vöröshagyma, retek, torma, petrezselyemzöld, rebarbara, zeller stb. – magas rosttartalmánál fogva, esetleg jellemző illóolaj- tartalma miatt, vagy mindkettő hatására – elsősorban nyersen – panaszt (puffadás, hátfájás) válthat ki. A puffasztó hatás csökkenthető a nyersanyagok hámozásával, besózásával és a keletkezett lé elöntésével (pl. uborkasaláta), forrázással (pl. káposztafélék), vagy ha a nyersanyagot úgy főzzük meg, hogy nem tesszük rá a fedőt. A puffasztó hatás csökkenthető a nyersanyagok hámozásával, besózásával és a keletkezett lé elöntésével (pl. uborkasaláta), forrázással (pl. káposztafélék), vagy ha a nyersanyagot úgy főzzük meg, hogy nem tesszük rá a fedőt. Legtöbb esetben az okoz gondot, hogy ezeket a zöldség- és főzelékféléket a magyaros konyha hagyományainak megfelelően zsíros húsokkal, erős fűszerekkel, hagymás, paprikás alappal vagy rántással, tejfellel dúsítva készítik, és rendszerint a kelleténél többet fogyasztanak belőle. Legtöbb esetben az okoz gondot, hogy ezeket a zöldség- és főzelékféléket a magyaros konyha hagyományainak megfelelően zsíros húsokkal, erős fűszerekkel, hagymás, paprikás alappal vagy rántással, tejfellel dúsítva készítik, és rendszerint a kelleténél többet fogyasztanak belőle.

47 47 Gyümölcsök A gyümölcsök zsiradékot nem tartalmaznak – kivéve a héjas termésűeket (pl. dió, mandula, mogyoró stb.)– mégis az epebetegek (különösen ha állapotuk romlik) tűrőképessége a nyers gyümölcsökkel szemben csökken. A cseresznye, meggy, szilva, a köves körték, a tömör húsú, kemény éretlen almák, az aprómagvas gyümölcsök (málna, eper, ribizli, szőlő) panaszt okozhatnak. Fontos az egyéni tolerancia. A gyümölcsök zsiradékot nem tartalmaznak – kivéve a héjas termésűeket (pl. dió, mandula, mogyoró stb.)– mégis az epebetegek (különösen ha állapotuk romlik) tűrőképessége a nyers gyümölcsökkel szemben csökken. A cseresznye, meggy, szilva, a köves körték, a tömör húsú, kemény éretlen almák, az aprómagvas gyümölcsök (málna, eper, ribizli, szőlő) panaszt okozhatnak. Fontos az egyéni tolerancia.

48 48 Ha a gyümölcsöket meghámozzuk, vékonyra felszeleteljük, lereszeljük, felkockázzuk, áttörjük vagy kipréseljük a levüket, rendszerint panasz nélkül fogyaszthatják. Ha a gyümölcsöket meghámozzuk, vékonyra felszeleteljük, lereszeljük, felkockázzuk, áttörjük vagy kipréseljük a levüket, rendszerint panasz nélkül fogyaszthatják. Nyugalmi periódusban még a dióból, mogyoróból és egyéb olajas magvakból is ehető egyszer-egyszer néhány szem. Nyugalmi periódusban még a dióból, mogyoróból és egyéb olajas magvakból is ehető egyszer-egyszer néhány szem.

49 49 Cukor, méz és a mesterséges édesítőszerek Az epebetegek elsősorban a "hozzáadott cukor" fogyasztását mérsékeljék. Ugyanez vonatkozik a mézre is, különösen túlsúlyos betegek esetében. Az epebetegek elsősorban a "hozzáadott cukor" fogyasztását mérsékeljék. Ugyanez vonatkozik a mézre is, különösen túlsúlyos betegek esetében. Az édes íz pótlására mesterséges édesítőszer javasolható. Az édes íz pótlására mesterséges édesítőszer javasolható.

50 50 Fűszerek Az epebeteg étrendjében nélkülözhetetlenek a fűszerek, mert aromaanyagaik javítják az étvágyat és elősegítik az emésztést. Ugyanakkor a betegek fűszerekkel szembeni tűrőképességét figyelembe kell venni. Az epebeteg étrendjében nélkülözhetetlenek a fűszerek, mert aromaanyagaik javítják az étvágyat és elősegítik az emésztést. Ugyanakkor a betegek fűszerekkel szembeni tűrőképességét figyelembe kell venni. Egyes fűszerek szárítva nem, csak friss változatban váltanak ki panaszt (pl. tárkony, bazsalikom, oregánó). A hagyma, a fokhagyma, a torma hatása attól függ, hogyan használjuk föl. Az ételbe egészben belefőzve többnyire semmi gondot nem okoznak, nyersen már inkább, zsírban pirítva kifejezetten károsak. Egyes fűszerek szárítva nem, csak friss változatban váltanak ki panaszt (pl. tárkony, bazsalikom, oregánó). A hagyma, a fokhagyma, a torma hatása attól függ, hogyan használjuk föl. Az ételbe egészben belefőzve többnyire semmi gondot nem okoznak, nyersen már inkább, zsírban pirítva kifejezetten károsak.

51 51 Élvezeti szerek A gyenge, nem pácolt teák nyugodtan fogyaszthatók. A gyenge, nem pácolt teák nyugodtan fogyaszthatók. A feketekávét a legtöbb epebeteg nem bírja. A feketekávét a legtöbb epebeteg nem bírja. Az alkoholos italoknak nincs helye az epebeteg diétájában. Az alkoholos italoknak nincs helye az epebeteg diétájában. A kakaó, mint tejes ital fogyasztása egyéni tolerancia függvénye, míg a csokoládé magas zsír- és jelentős aromaanyagtartalma miatt fogyasztása nem ajánlott. A kakaó, mint tejes ital fogyasztása egyéni tolerancia függvénye, míg a csokoládé magas zsír- és jelentős aromaanyagtartalma miatt fogyasztása nem ajánlott. Panaszt okozhatnak a szénsavas italok és az erősen aromás gyümölcslevek is (ananász, mandarin). Panaszt okozhatnak a szénsavas italok és az erősen aromás gyümölcslevek is (ananász, mandarin).

52 52 Javasolt ételkészítési technológia

53 53 Sűrítés: száraz rántással, diétás rántással, hintéssel, egyszerű vagy kefires habarással. Sűrítés: száraz rántással, diétás rántással, hintéssel, egyszerű vagy kefires habarással. Főzés: vízben, zöldséglében, zsírszegény csontlében, gőzben. Főzés: vízben, zöldséglében, zsírszegény csontlében, gőzben. Sütés: zsír nélkül forró zárt térben, alufóliában, sütőzacskóban, cserépedényben, jénai edényben, teflonedényben, AMC edényben, roston, grillsütőben, mikrohullámú sütőben. Sütés: zsír nélkül forró zárt térben, alufóliában, sütőzacskóban, cserépedényben, jénai edényben, teflonedényben, AMC edényben, roston, grillsütőben, mikrohullámú sütőben. Párolás: egyszerű és aromás formában, a nyersanyag zsírmentes vagy minimális étolajjal átkent felületen történő átfuttatásával. Párolás: egyszerű és aromás formában, a nyersanyag zsírmentes vagy minimális étolajjal átkent felületen történő átfuttatásával. Lazítás: zsemlével, rizzsel, tojáshabbal. Lazítás: zsemlével, rizzsel, tojáshabbal.

54 54 Heveny epehólyag- vagy epeútgyulladás Diétás kezelése megegyezik a görccsel járó epekőroham diétás kezelésével.

55 55 Epekőműtét utáni étrend

56 56 Posztoperatív étrend: 1. nap:Koplaltatás, bőséges folyadékfogyasztás (világos, enyhén citromos keserű tea). 1. nap:Koplaltatás, bőséges folyadékfogyasztás (világos, enyhén citromos keserű tea) nap:Bővítés keményítőtartalmú termékekkel (keksz, ropi, extrudált kenyér pl. Abonett, pirított kenyér, főtt burgonya, rizs, stb.), zsírmentes csont, vagy húsleves, alacsony zsírtartalmú savanyított tejtermékek, szénsavmentes gyümölcslevek stb nap:Bővítés keményítőtartalmú termékekkel (keksz, ropi, extrudált kenyér pl. Abonett, pirított kenyér, főtt burgonya, rizs, stb.), zsírmentes csont, vagy húsleves, alacsony zsírtartalmú savanyított tejtermékek, szénsavmentes gyümölcslevek stb. 4. nap:Ha komplikációk nem jelentkeznek, az étrend további bővítésére kerülhet sor, hasonló módon, mint az epeköves roham után. 4. nap:Ha komplikációk nem jelentkeznek, az étrend további bővítésére kerülhet sor, hasonló módon, mint az epeköves roham után nap: A beteg fokozatosan áttérhet a krónikus epebeteg diétájára nap: A beteg fokozatosan áttérhet a krónikus epebeteg diétájára.

57 57 6 hét után az étrend tovább bővíthető, át lehet átérni az epekő kialakulásának kockázatát csökkentő étrendre, amely egy mértéktartó, kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozást jelent. 6 hét után az étrend tovább bővíthető, át lehet átérni az epekő kialakulásának kockázatát csökkentő étrendre, amely egy mértéktartó, kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozást jelent. Mindemellett figyelni kell a beteg egyéni tűrőképességre, amely a műtét után esetleg más ételekkel szemben jelentkezik, de meg is szűnhet. Mindemellett figyelni kell a beteg egyéni tűrőképességre, amely a műtét után esetleg más ételekkel szemben jelentkezik, de meg is szűnhet. Sikeres műtét után a betegségtudat megszűnik, a beteg jól érzi magát, de nem szabad elfejteni, hogy a kőképződési hajlam megmaradt, és e veszély elkerülésében jelentős szerep jut a megfelelő táplálkozásnak. Sikeres műtét után a betegségtudat megszűnik, a beteg jól érzi magát, de nem szabad elfejteni, hogy a kőképződési hajlam megmaradt, és e veszély elkerülésében jelentős szerep jut a megfelelő táplálkozásnak.

58 58


Letölteni ppt "1 Az epehólyag és az epeutak megbetegedései Gyakorlati dietetika 2008/2009 I. félév 2008. november 24."

Hasonló előadás


Google Hirdetések