Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

OKAI, CÉLJAI, LEFOLYÁSA ÉS KÖVETKEZMÉNYEI. Előzmények: 1054-ben kettészakad az egyház (egyházszakadás, vagy szkizma)  Róma központtal: katolikus egyház,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "OKAI, CÉLJAI, LEFOLYÁSA ÉS KÖVETKEZMÉNYEI. Előzmények: 1054-ben kettészakad az egyház (egyházszakadás, vagy szkizma)  Róma központtal: katolikus egyház,"— Előadás másolata:

1 OKAI, CÉLJAI, LEFOLYÁSA ÉS KÖVETKEZMÉNYEI

2 Előzmények: 1054-ben kettészakad az egyház (egyházszakadás, vagy szkizma)  Róma központtal: katolikus egyház, vezetője a római pápa;  Bizánc központtal ortodox (görögkeleti) egyház, feje a bizánci pátriárka a keresztény vallásgyakorlat része a zarándoklat is: pl. megtisztulás a Szentföldön, a Szent Sírnál iszlám terjeszkedés: a szeldzsuk-törökök legyőzik a bizánci császár seregét (Manzikert, 1071), elfoglalják Jeruzsálemet is Bizánc segítséget kér VII. Gergely pápától

3 A hadjáratok okai és célkitűzései: A pápa céljai:  a görögkeleti (bizánci) egyház újraegyesítése a római katolikus egyházzal a pápa vezetése alatt;  a Nyugat védelme az előretörő iszlámmal szemben;  A Szent Sír, a Szentföld felszabadítása.

4 Az európai feudális államok, népek okai a keresztes hadjáratokra Európa túlnépesedése; Vágy a részesedésre a levantei kereskedelem hasznából; A feudális társadalom belső feszültségeinek levezetése: paraszti elégedetlenség; föld nélküli lovagok  zsákmány és földszerzés lehetősége Ideológiai (vallási) okok: a Szent Sír védelme, bűnbocsánat ígérete, zarándokútvonal (egyben kereskedelmi útvonalak) biztosítása, Jeruzsálem felszabadítása a pogány uralom alól.

5 A keresztes hadjárat meghirdetése:  Idő és helyszín: 1095, clermonti zsinat  II. Orbán pápa gyújtó beszéde:  Isten így akarja;  jelszó: Jeruzsálem;  jelkép: a fehér kereszt;  Érdekesség: a hadjárat vezetésére a magyar királyt, Szent Lászlót kérte fel a pápa, de László 1095-ben 

6 A főbb hadjáratok 1. keresztes hadjárat (1096–1099)  Itálián, Dalmácián ill. Magyarországon átvonuló gyülekező seregek (Bouillon Gottfried vezetésével)  Jeruzsálem elfoglalása 1099. júliusában, Jeruzsálemi királyság megalapítása,  A királyság élén Bouillon Gottfried, felveszi „a Szent Sír helytartója” címet, később testvére, Balduin követi  a királyság bukása 1187-ben: Szaladin szultán a hattini csata után dönti meg a királyságot.

7 III. keresztes hadjárat:  Barbarossa (Rőtszakállú) Frigyes császár vezeti: győzelmet arat 1190-ben, de Frigyes vízbe fullad a Kalukadnosz (Szalef) folyón való átkeléskor;  A helyzetet Oroszlánszívű Richárd angol, és II. Fülöp Ágost francia király seregei mentik meg: Akkon bevétele 1191-ben.  Fegyverszünetet kötnek Szaladinnal: engedélyt kapnak a zarándokok Jeruzsálem felkeresésére.

8 IV. keresztes hadjárat: 1202–1204  III. Ince pápa Konstantinápoly (Bizánc) elfoglalását kéri. (cél: egyházegyesítés)  34000 keresztes lovag támad a Bizánci Császárság fővárosa ellen, hosszas harc és öldöklés árán veszik be. Kirabolják (több nap fosztogatás engedélyezett).  Létrehozzák az ún. Latin Császárságot, ezt a területeiket visszafoglaló görögök 1261-ben felszámolják, megsemmisítik.  Nem sikerül a pápa terve, a egyházegyesítés sem.

9 Gyermekek keresztes hadjáratai  István (francia parasztfiú) – 15 ezer gyermek összecsődítése, Marseille-ben hajóra szállnak, Szardínia szigeténél vihar, a flotta nagyobb hányada elsüllyed, a maradék megérkezőket a rabszolgakereskedők örömmel fogadják.  Miklós (Nikolaus) Kölnben húszezer gyermeket toboroz – többségüket a szülők, segítők hazajuttatják, maradékuk rablók fogságába esik.

10 További kísérletek  II. András magyar király keresztes hadjárata 1217-ben, különösebb eredmény nélkül  II. Frigyes német-római császár a kiközösítése miatt kénytelen harcolni, vereséget szenved  IX. (Szent) Lajos francia király többször is kísérletezett, de szintén eredménytelenül

11 A keresztes mozgalom kudarcának oka:  A részt vevő országok érdekeiket nem tudták összekapcsolni az egyetemes eszmékkel.  Bizánc segítséget akart, de Velence gazdasági, a normannok pedig hatalmi szempontból Bizánc ellenségei maradtak.  Bizánc nélkül viszont a szállítás, utánpótlás nem volt lehetséges.

12 A keresztes hadjáratok következményei:  az észak-itáliai tengerparti városok és a dél- franciaországi városok fellendülése (kereskedelem Kelettel),  gazdasági és tudományos eredmények cseréje:  megjelennek a vízkerekek, szélkerekek, malmok, vízemelők;  a papirusz és a pergamen (állatbőr) mellett a papírgyártás kialakulása átvétellel;  Kínából kicsempészett selyemhernyó; selyemgyártás.  Az ókori kultúra különböző eredményei arab közvetítéssel terjednek Európában (arab számjegyek Indiából, csillagászat, orvostudomány, fizika, alkímia; fémmegmunkálás, kohók, stb.),  lefordítják a megszerzett régi kéziratokat (pl. az ókori görögök műveit).


Letölteni ppt "OKAI, CÉLJAI, LEFOLYÁSA ÉS KÖVETKEZMÉNYEI. Előzmények: 1054-ben kettészakad az egyház (egyházszakadás, vagy szkizma)  Róma központtal: katolikus egyház,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések