Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egészségpolitika és társadalompolitika

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egészségpolitika és társadalompolitika"— Előadás másolata:

1 Egészségpolitika és társadalompolitika
Dr. Gaál Péter Gyógyszerész rezidensképzési program

2 Az egészségpolitikai döntéshozatal dilemmái
1 Miért vagyunk itt? Mi közünk van az egészségpolitikához? Mi köze van az egyetemi oktatásnak az egészségpolitikához? Hogyan biztosítja a piac a hatékonyságot -> fogyasztói döntések Állami beavatkozás indokai: piaci kudarcok a hatékonyság és egyéb társadalmi célkitûzések elérésében példa: USA - rengeteget költenek rá és mégis 30 millió ellátatlan Kérdés: mIért baj az, hogy sokat költenek rá? Legfontosabb problémák: Hatékonyság harmadik fél - a fogyasztói döntésekben nem játszik szerepet a szolgáltatás költsége; információs aszimmetria - a szolgáltató határozza meg a keresletet bizonytalan technológia - sokszor maga az orvos sem tudja, hogy amit csinál az valóban hatásos-e (Figueras -nõgyógyászat) bizonytalanság a kimenetel szempontjából - defenzív medicina; externáliák Következtetés: ezek mind arra utalnak, hogy a költségrobbanás és a belõle származó haszon nem állnak arányban egymással; nem hatékony az erõforrásallokáció Méltányosság Az egészség olyan terület, ahol nem nem szabad, hogy a fizetõképességtõl függgjön az, hogy valaki egyátalán hozzájuthat-e vagy sem! -> szükséglet alapú elosztás -> a szükséglet és az erõforrások szükössége diszkrepancia Következtetés: indokolt az állami beavatkozás, de hogyan határozható meg az ellátás társadalmilag hatékony szintje?

3 Az egészségpolitikai döntéshozatal dilemmái
2 Milyen következtetéseket lehet levonni az egészségügyi rendszerek összehasonlításából? Hogyan biztosítja a piac a hatékonyságot -> fogyasztói döntések Állami beavatkozás indokai: piaci kudarcok a hatékonyság és egyéb társadalmi célkitûzések elérésében példa: USA - rengeteget költenek rá és mégis 30 millió ellátatlan Kérdés: mIért baj az, hogy sokat költenek rá? Legfontosabb problémák: Hatékonyság harmadik fél - a fogyasztói döntésekben nem játszik szerepet a szolgáltatás költsége; információs aszimmetria - a szolgáltató határozza meg a keresletet bizonytalan technológia - sokszor maga az orvos sem tudja, hogy amit csinál az valóban hatásos-e (Figueras -nõgyógyászat) bizonytalanság a kimenetel szempontjából - defenzív medicina; externáliák Következtetés: ezek mind arra utalnak, hogy a költségrobbanás és a belõle származó haszon nem állnak arányban egymással; nem hatékony az erõforrásallokáció Méltányosság Az egészség olyan terület, ahol nem nem szabad, hogy a fizetõképességtõl függgjön az, hogy valaki egyátalán hozzájuthat-e vagy sem! -> szükséglet alapú elosztás -> a szükséglet és az erõforrások szükössége diszkrepancia Következtetés: indokolt az állami beavatkozás, de hogyan határozható meg az ellátás társadalmilag hatékony szintje?

4 Az egészségpolitika célkitűzései
Hatásosság Hatékonyság Igazságosság (méltányosság) Megvalósíthatóság politikai adminisztratív kapacitások egyéb értékek (pl. betegjogok) Hogyan biztosítja a piac a hatékonyságot -> fogyasztói döntések Állami beavatkozás indokai: piaci kudarcok a hatékonyság és egyéb társadalmi célkitûzések elérésében példa: USA - rengeteget költenek rá és mégis 30 millió ellátatlan Kérdés: mIért baj az, hogy sokat költenek rá? Legfontosabb problémák: Hatékonyság harmadik fél - a fogyasztói döntésekben nem játszik szerepet a szolgáltatás költsége; információs aszimmetria - a szolgáltató határozza meg a keresletet bizonytalan technológia - sokszor maga az orvos sem tudja, hogy amit csinál az valóban hatásos-e (Figueras -nõgyógyászat) bizonytalanság a kimenetel szempontjából - defenzív medicina; externáliák Következtetés: ezek mind arra utalnak, hogy a költségrobbanás és a belõle származó haszon nem állnak arányban egymással; nem hatékony az erõforrásallokáció Méltányosság Az egészség olyan terület, ahol nem nem szabad, hogy a fizetõképességtõl függgjön az, hogy valaki egyátalán hozzájuthat-e vagy sem! -> szükséglet alapú elosztás -> a szükséglet és az erõforrások szükössége diszkrepancia Következtetés: indokolt az állami beavatkozás, de hogyan határozható meg az ellátás társadalmilag hatékony szintje?

5 Az egészségpolitika eszközei
Piac, de: piaci kudarcok (nem hatékony): információ (bizonytalanság, aszimmetria), korlátozott a verseny, externáliák… a piac és az igazságosság: Mindenkinek jövedelme szerint! (aki meg tudja fizetni az jut hozzá) Állam: szabályozás forrásteremtés finanszírozás szolgáltatások nyújtása erőforrások megteremtése kultúra megváltoztatása (társadalmi marketing) Hogyan biztosítja a piac a hatékonyságot -> fogyasztói döntések Állami beavatkozás indokai: piaci kudarcok a hatékonyság és egyéb társadalmi célkitûzések elérésében példa: USA - rengeteget költenek rá és mégis 30 millió ellátatlan Kérdés: mIért baj az, hogy sokat költenek rá? Legfontosabb problémák: Hatékonyság harmadik fél - a fogyasztói döntésekben nem játszik szerepet a szolgáltatás költsége; információs aszimmetria - a szolgáltató határozza meg a keresletet bizonytalan technológia - sokszor maga az orvos sem tudja, hogy amit csinál az valóban hatásos-e (Figueras -nõgyógyászat) bizonytalanság a kimenetel szempontjából - defenzív medicina; externáliák Következtetés: ezek mind arra utalnak, hogy a költségrobbanás és a belõle származó haszon nem állnak arányban egymással; nem hatékony az erõforrásallokáció Méltányosság Az egészség olyan terület, ahol nem nem szabad, hogy a fizetõképességtõl függgjön az, hogy valaki egyátalán hozzájuthat-e vagy sem! -> szükséglet alapú elosztás -> a szükséglet és az erõforrások szükössége diszkrepancia Következtetés: indokolt az állami beavatkozás, de hogyan határozható meg az ellátás társadalmilag hatékony szintje?

6 A gyógyszerpolitika célkitűzései
Hatásosság, eredményesség, biztonság gyógyszerbiztonság szolgáltatás minőség Hatékonyság: gyógyszerek költséghatékonysága (egymáshoz képest, más technológiákhoz képest) gyógyszerellátás hatékonysága (logisztika, stb.) Igazságosság (méltányosság) ellátásbiztonság (hozzáférés, elérhetőség) Megvalósíthatóság politikai: a gyógyszerészek érdekérvényesítő képessége technikai, materiális feltételek megteremtése: pénz és erőforrások (képzés) betegjogok biztosítása: tájékoztatás, informált döntések Hogyan biztosítja a piac a hatékonyságot -> fogyasztói döntések Állami beavatkozás indokai: piaci kudarcok a hatékonyság és egyéb társadalmi célkitûzések elérésében példa: USA - rengeteget költenek rá és mégis 30 millió ellátatlan Kérdés: mIért baj az, hogy sokat költenek rá? Legfontosabb problémák: Hatékonyság harmadik fél - a fogyasztói döntésekben nem játszik szerepet a szolgáltatás költsége; információs aszimmetria - a szolgáltató határozza meg a keresletet bizonytalan technológia - sokszor maga az orvos sem tudja, hogy amit csinál az valóban hatásos-e (Figueras -nõgyógyászat) bizonytalanság a kimenetel szempontjából - defenzív medicina; externáliák Következtetés: ezek mind arra utalnak, hogy a költségrobbanás és a belõle származó haszon nem állnak arányban egymással; nem hatékony az erõforrásallokáció Méltányosság Az egészség olyan terület, ahol nem nem szabad, hogy a fizetõképességtõl függgjön az, hogy valaki egyátalán hozzájuthat-e vagy sem! -> szükséglet alapú elosztás -> a szükséglet és az erõforrások szükössége diszkrepancia Következtetés: indokolt az állami beavatkozás, de hogyan határozható meg az ellátás társadalmilag hatékony szintje?

7 Az gyógyszerpolitika eszközei
A piac szerepe: termelés, gyógyszerkutatás, innováció kereskedelem, gyógyszerellátás (nagy és kis) Állam: szabályozás: gyógyszer-engedélyeztetés forrásteremtés: közösségi (tb, járulékok-adók), de magán is nagyon jelentős (önrész) finanszírozás: árszabályozás, támogatáspolitika, többletszolgáltatások finanszírozása (gyógyszerészi gondozás) szolgáltatások nyújtása erőforrások megteremtése: szakemberek képzése kultúra megváltoztatása (társadalmi marketing): gyógyszerfogyasztási szokások, házipatika Hogyan biztosítja a piac a hatékonyságot -> fogyasztói döntések Állami beavatkozás indokai: piaci kudarcok a hatékonyság és egyéb társadalmi célkitûzések elérésében példa: USA - rengeteget költenek rá és mégis 30 millió ellátatlan Kérdés: mIért baj az, hogy sokat költenek rá? Legfontosabb problémák: Hatékonyság harmadik fél - a fogyasztói döntésekben nem játszik szerepet a szolgáltatás költsége; információs aszimmetria - a szolgáltató határozza meg a keresletet bizonytalan technológia - sokszor maga az orvos sem tudja, hogy amit csinál az valóban hatásos-e (Figueras -nõgyógyászat) bizonytalanság a kimenetel szempontjából - defenzív medicina; externáliák Következtetés: ezek mind arra utalnak, hogy a költségrobbanás és a belõle származó haszon nem állnak arányban egymással; nem hatékony az erõforrásallokáció Méltányosság Az egészség olyan terület, ahol nem nem szabad, hogy a fizetõképességtõl függgjön az, hogy valaki egyátalán hozzájuthat-e vagy sem! -> szükséglet alapú elosztás -> a szükséglet és az erõforrások szükössége diszkrepancia Következtetés: indokolt az állami beavatkozás, de hogyan határozható meg az ellátás társadalmilag hatékony szintje?

8 Egészségpolitika és társadalompolitika
Az egészség és egészségügy jelentősége egyének jóléte: életminőség, biztonság gazdasági aktivitás, jövedelem – szegénység, adóbevételek Az egészségügy, mint a gazdaság egyik szektora foglalkoztatás (mindenki, aki ebből él) környezetterhelés Az egészségügy társadalmi környezete, kihívások: demográfiai folyamatok életfeltételek és életmód megváltozása (stressz, környezetszennyezés, egészségkárosító életmód) betegségstruktúra-váltás (krónikus, nem fertőző betegségek) Hogyan biztosítja a piac a hatékonyságot -> fogyasztói döntések Állami beavatkozás indokai: piaci kudarcok a hatékonyság és egyéb társadalmi célkitûzések elérésében példa: USA - rengeteget költenek rá és mégis 30 millió ellátatlan Kérdés: mIért baj az, hogy sokat költenek rá? Legfontosabb problémák: Hatékonyság harmadik fél - a fogyasztói döntésekben nem játszik szerepet a szolgáltatás költsége; információs aszimmetria - a szolgáltató határozza meg a keresletet bizonytalan technológia - sokszor maga az orvos sem tudja, hogy amit csinál az valóban hatásos-e (Figueras -nõgyógyászat) bizonytalanság a kimenetel szempontjából - defenzív medicina; externáliák Következtetés: ezek mind arra utalnak, hogy a költségrobbanás és a belõle származó haszon nem állnak arányban egymással; nem hatékony az erõforrásallokáció Méltányosság Az egészség olyan terület, ahol nem nem szabad, hogy a fizetõképességtõl függgjön az, hogy valaki egyátalán hozzájuthat-e vagy sem! -> szükséglet alapú elosztás -> a szükséglet és az erõforrások szükössége diszkrepancia Következtetés: indokolt az állami beavatkozás, de hogyan határozható meg az ellátás társadalmilag hatékony szintje?

9 Egészségpolitika és társadalompolitika
Egészségügy, GDP és államháztartás költségek emelkedése: technológiai fejlődés innováció, elöregedés, krónikus betegségek bevételi oldal: népességcsökkenés, gazdasági aktivitás csökkenése fenntarthatósági dilemma Hogyan biztosítja a piac a hatékonyságot -> fogyasztói döntések Állami beavatkozás indokai: piaci kudarcok a hatékonyság és egyéb társadalmi célkitûzések elérésében példa: USA - rengeteget költenek rá és mégis 30 millió ellátatlan Kérdés: mIért baj az, hogy sokat költenek rá? Legfontosabb problémák: Hatékonyság harmadik fél - a fogyasztói döntésekben nem játszik szerepet a szolgáltatás költsége; információs aszimmetria - a szolgáltató határozza meg a keresletet bizonytalan technológia - sokszor maga az orvos sem tudja, hogy amit csinál az valóban hatásos-e (Figueras -nõgyógyászat) bizonytalanság a kimenetel szempontjából - defenzív medicina; externáliák Következtetés: ezek mind arra utalnak, hogy a költségrobbanás és a belõle származó haszon nem állnak arányban egymással; nem hatékony az erõforrásallokáció Méltányosság Az egészség olyan terület, ahol nem nem szabad, hogy a fizetõképességtõl függgjön az, hogy valaki egyátalán hozzájuthat-e vagy sem! -> szükséglet alapú elosztás -> a szükséglet és az erõforrások szükössége diszkrepancia Következtetés: indokolt az állami beavatkozás, de hogyan határozható meg az ellátás társadalmilag hatékony szintje?

10 Hatásosság és tudományos bizonyítékok
A szülészeti ellátás olyan formái, amelyek egyértelműen hatástalannak vagy károsnak bizonyultak Alkohol vagy progeszteron készítmények alkalmazása a koraszülés megállítására Rutin beöntés, illetve a fanszőrzet leborotválása A szülés progressziójának ellenőrzése rektális vizsgálattal Hátonfekvő pozíció igénylése Az anya-újszülött kapcsolat rutinszerű korlátozása Rutin folyadékpótlás szoptatott csecsemők számára (forrás: Saltman, Figueras, 1997)

11 Költség / QALY táblázat néhány beavatkozásra
NHS, 1990 Beavatkozás költség / QALY (GBP) Koleszterin ellenőrzés és diétás kezelés (40-69 év) Fejsérülés idegsebészeti ellátása Családorvosi tanácsadás a dohányzásról való leszokáshoz Szubarachnoideális vérzés idegsebészeti ellátása Antihipertenzív kezelés a stroke megelőzésében Pacemaker beültetés Aortasztenózis billentyűműtét Csípőprotézis CABG Vesetranszplantáció Szívátültetés Kórházi hemodialízis Malignus intracraniális tumor sebészeti ellátása 220 240 270 490 940 1100 1140 1180 2090 4710 7840 21970 107780 (forrás: Saltman, Figueras, 1997)

12 Az egészségpolitikai döntéshozatal dilemmái
Egy kis ország kormánya kormányülést tart, hogy meghatározzák milyen programokra költsék az adott évben rendelkezésre álló fejlesztési költségvetést. Az egészségügyi miniszterhez számtalan beadvány érkezett, de úgy tűnik, hogy ezek közül csak egy megvalósítására lesz majd lehetőség: PIC – Gyógyszerprogram - Mozgásszervi rehabilitációs program - Egynapos sebészeti ellátás fejlesztése. A miniszter szakértőkből álló bizottságot hoz létre, amelynek feladata, hogy javaslatot tegyen a finanszírozandó programra. Olyan érvekkel alátámasztott rangsort kell felállítani a fejlesztések között, amely képes esetleg forrásokat elvonni a kormány elé kerülő egyéb programoktól. Ezek között olyanok szerepelnek, mint az úthálózat javítása, illetve bővítése, a felsőoktatási hallgatói keretszám bővítése. Feladat: Milyen szempontok szerint lehetne kiválasztani a támogatandó programot? Milyen adatokat kellene ismernünk?


Letölteni ppt "Egészségpolitika és társadalompolitika"

Hasonló előadás


Google Hirdetések