Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ALLERGIA MSc. táplálékallergia népegészségügyi problémává vált az érintettek számának növekedése, az allergiás reakció súlyossága jelentősen rontja mind.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ALLERGIA MSc. táplálékallergia népegészségügyi problémává vált az érintettek számának növekedése, az allergiás reakció súlyossága jelentősen rontja mind."— Előadás másolata:

1 ALLERGIA MSc

2 táplálékallergia népegészségügyi problémává vált az érintettek számának növekedése, az allergiás reakció súlyossága jelentősen rontja mind az allergiás egyén, mind a családja életminőségét számos esetben rosszabb, mint más krónikus megbetegedésben, mint akár pl.: az 1. típusú cukorbetegségben

3 genetikusan determináltak Az öröklődés poligénes, több kromoszómán több gén felelős a megváltozott immunválaszért. Az öröklődés prediszpozíciót jelent, kialakulását * környezeti hatások befolyásolják A genetikai anyag ilyen rövid idő alatt nem módosulhatott, ezért a gyakoriság növekedésének okát környezeti tényezőkben kell keresni

4 Családi anamnézis negatív: 12% egyik szülő: 26% 37% + egy testvér: 35% mk. szülő: 47% 62% „ + 1 testvér: 73%

5 A szülő neme utódok anya atópiás 32% apa „ 17% azonos szervi manifesztáció esetén : 70%-ra nő a kockázat

6 Saját integritás megőrzése Immunrendszerünk felismeri a „sajátot” és a nem „sajátot” veszedelmesnek tekinti; saját integritásának megőrzésére törekszik

7

8 életünk során mintegy 100 tonna táplálék halad át a gyomor-bél traktuson védelem antigén terhelés és kórokozókkal szemben a bélnyálkahártya érintkezik a legnagyobb felületen a környezettel Bélflóra /probiotikumok/

9 Allergia vagy immunitás Immunitás: az antigénnel szembeni védettség, csökkent reaktivitás Pl.: a szervezetbe jutott kórokozókat v. azok termékeit semlegesíti. Ennek eredményeként jön létre az immunitás (betegség átvészelése v. védőoltás ) Allergia: fokozott reaktivitás

10 Allergia Antigén, (allergén) hatására az immunrendszer egyik reakció- típusa kórosan fokozott mértékben aktiválódik, s ez a túlzott reakció magát a szervezetet károsítja

11 n antigén prezentáció antigén-specifikus antitestek (B ly termeli) antigén – antitest reakció kémiai mediátorok keletkeznek v. direkt sejtkárosodás váltja ki a tüneteket

12 enyhe bakteriális fertőzések szükségesek a Th1 – Th2 egyensúly kialakításához. A Th1 limfociták szabályozzák az immunválaszt, a Th2 limfociták aktivációja az allergia kialakulását eredményezi. A bélflóra bifidogén túlsúlya fokozza a mucosalis IgA választ, normalizálja az intesztinális permeábilitást, növeli a mucosa barrier funkcióját, elősegíti a bélsejtek immunológiai érését

13 tolerancia Th1 és Th2 ly egyensúly Th1 limfociták szabályozzák az immunválaszt, a Th2 limfociták aktivációja az allergia kialakulását eredményezi Th1 Th2

14 allergia Th2 túlsúly Th1 Th2

15 autoimmun megbetegedés Th1 túlsúly Th1 Th2

16 definíciók atópia: öröklött hajlam antigén: ellenanyag termelést indukáló anyag allergén: az immunreakcióban résztvevő antigén molekula

17 allergiás reakció immun-mediált adverz reakció az érintett szervek funkcionális változása kíséri

18 Az antigén ingerekre fokozott IgE típusú ellenanyag válasz IgG, IgM, IgD védelem (bakt. és vírus) IgA lokális védelem IgE a klasszikus allergiás reakciókért is felelős

19 kialakulását meghatározza genetika allergén kontaktus (fajta, koncentráció, időtartam, interakciók, expozíciós út) környezetszennyeződés életvitel egészségügyi ellátás

20 Az allergia kialakulásának algoritmusa Allergén expozíció genetikai prediszpozíció korai szenzitizáció allergén expozíció immunmoduláció infekció intestinalis microflóra más tényezők allergiás megbetegedés

21 Olyan élelmiszerek váltanak ki allergiás tüneteket, amelyeket korábban bárki gond nélkül fogyaszthatott Az évszázados táplálkozási szokásoknak megfelelően az északi államokban a hal, Amerikában a földimogyoró, Ázsiában a szója nálunk, a tej, a tojás (mindkettőt nem csak önállóan, hanem egyéb élelmiszerek alkotórészeként is fogyasztjuk), és nő gabonafélék és a szója iránt érzékenyek száma is.

22 Gyermekkorban az adverz reakciók 75%át tehéntej, tojás, földimogyoró, hal, diófélék okozzák, a felnőtteknél 50 %-át gyümölcsök és zöldségfélék váltják ki (pl.: kivi, banán, zeller)

23 valamennyi élelmiszer kiválthat allergiát erős, átmeneti, gyenge allergének A legerősebb allergének fehérjék (tej, tojás, gabonafélék,hüvelyesek, olajos magvak, halak, rákfélék máskor poliszacharidok, lipoidok, vagy az élelmiszerekben maradványként, szennyeződésként előforduló anyagok,

24 az antigenitást a szervezet is befolyásolja megnövekedett abszorpció? nagyobb szérum antitest koncentráció? a kukorica (kis allergiás potenciál): erősen szenzitív egyénben a kukorica csíraolaj is tüneteket válthat ki

25 allergén aktivitás meghatározása immunogén jelleg : antitest indukálása keresztreaktivitás : a már meglévő antitesthez kapcsolódási készség kapcsolat az immunglobulin-kötő képesség és a klinikai tünetek között

26 Az allergének permeábilitásra képes molekulamérettel és kötésre alkalmas térszerkezettel rendelkeznek Ha a táplálékfehérje a tápcsatornában lebomlott peptidekre, akkor a szervezet már nem ismeri fel az idegen fehérje eredetét

27 A táplálékallergia a táplálék, v. a táplálék- összetevők által kiváltott specifikus reprodukálható „adverz” tünet-együttes, melyben kóros immunológiai eltérések mutathatók ki.

28 A táplálékallergia epidemiológiája A táplálékallergia/intolerancia előfordulását nehéz meghatározni, mert az adatok a fekvő- és járó- betegellátáshoz forduló személyekre vonatkoznak, nem fedik le a teljes populációt double blind placebo controlled food challenge gyakran nem végzik el a diagnosztikában egyéb diagnosztikai eljárásokat bőrtesztek, specifikus IgE vizsgálatok, önkitöltős kérdőív gyakran túlbecsülik/alábecsülik IgE-reakció hiánya nem zárja ki  nem tesznek különbséget allergia és az intolerancia között,

29 gyermekek között 4-8%-ot, a felnőttek körében 2%-os előfordulását tartanak valószínűnek Az utóbbi években mind Európában, mind az Egyesült Államokban nagyobb előfordulási gyakoriságról számolnak be A tehéntejallergia előfordulását 2,25 %-os, tojásallergiát 2,6 %-os, a földimogyoró-allergiát 0,4-6%-os Kisgyermekekben a tehéntej allergia gyakoribb előfordulását immunológiai éretlenség és a nagyobb tejfogyasztás?. A földimogyoró allergia gyermekek, és felnőttek körében azonos Nők körében gyakoribb a táplálékallergia

30 A táplálékallergia prevalenciájának a megállapítása a./ önkitöltős kérdőíves, „self reported”, felmérésben a kérdezett személy allergiásnak tartja magát b./ az orvos a klinikai kép alapján állítja fel a diagnózist c./ dupla-vak placebo kontrollos terhelés és IgE ellenanyag jelenlétének kimutatása egy reprezentatív népcsoportban.

31 dupla-vak placebo kontrollos terhelés - költséges az önkitöltéses kérdőíves felmérések (akár tízszeresen) túlbecsülték. Validált telefonos interjú alkalmazva a túlbecsülés (kb. kétszeres) a precíz, validált telefonos interjút megbízhatóbbnak tartják a prevalencia megítélésére, mint a pozitív bőrtesztet, és a szérum analízist

32 Táplálékintolerancia a táplálék vagy a táplálék-összetevők által kiváltott kellemetlen tünetek immunológiai vagy pszichés eltérés nélkül következnek be A táplálékallergiának megfelelő kép jön létre.

33 táplálék-intolerancia Természetes Kemikáliák anyagok hatására tejcukor szulfit glutén nitrit koffein glutamát hisztamin tartrazin tiramin benzoesav triptamin oxalát szerotonin réz stb. stb.

34 intolerancia enzimdefektus pl.: a tejcukorbontó enzim hiánya enzimaktivitás gátlása pl.: proteináz inhibítorok * biogén aminok fokozott bevitele pl.: hisztamin : sajt, hal, sonka, szalámi, szerozonin : banán tiramin : sajt, sonka, szalámi, bor fenil-etilamin : csokoládé, bor hisztamin felszabadító faktorok: földieper hisztamin lebontás gátlása adalékanyagok koffein, irritáló hatás pl.: fűszerek

35 Diagnózis felállítása A táplálékallergia * a diagnózis felállítása az orvos feladata * nem minden adverz reakció allergia * sokféle tünet allergiás eredetű

36 türelem, bizalom és kitartás A táplálékallergia diagnózisa: * a klinikai tünetek gondos észlelése, a pontos diagnosztikus eljárások, eredményeinek értékelése, verifikálása: eliminációs és provokáció, gasztroenterológus és dietetikus együttműködése

37 Diagnosztikai lehetőségek A táplálkozási anamnézis. A táplálék-tüneti napló, táplálkozás idejét, az elfogyasztott étel részletes összetételét, a megjelenő tüneteket és azok megjelenési idejét, esetleges külső tényezőket (pl. étkezés utáni fizikai aktivitást). A beteg 1 hónapig vezeti megszokott étkezési és életkörülmények között. Specifikus IgE és IgG kimutatása. Bőrpróbák (Prick-tesztek, illetve Pach-tesztek) - gyári készítményekkel, - friss táplálékkal (pl. friss zöldségekkel, vagy tejjel).

38 Epikután tesztek Provokáció, amely lehet nyílt, illetve kettős vak, placebokontrollált (DBPCFC=Double Blinde Placebo Controll Food Challenge) A provokációt megelőzően a beteg úgynevezett „kereső étrend”-et (allergénszegény) kap, amely mellet tünetmentessé válik.

39 éhgyomorra kapja reggel az első provokáló anyagot és meghatározott sorrendben a továbbiakat délutánig. dokumentálni a provokáció során történteket (tüneteket vagy azok hiányát). Ezt egymást követő napokon megismételjük. étel adalékanyag provokációnál 90 percet kell várni két különböző anyag adása között, táplálékallergének esetében ½-1 napot a beteg anamnézisétől függően (azonnali vagy késői reakcióra számítunk-e).

40 Szűk (kereső étrend):  főtt pulykahúst, főtt burgonyát, főtt rizst, főtt almát, főtt körtét, vizet tartalmaz. 2 hétig alkalmazzák. Leromlott tápláltsági állapot a diéta kiegészíthető hidrolizált klinikai gyógytápszerrel, amelyek a fehérjéket részben bontva tartalmazzák.

41 Oligoantigén diéta A változat: bárányhús, rizs, rizsliszt, alma, körte, napraforgó-, és kukorica-csíraolaj, zöld saláták, víz, ásványvíz, konyhasó, kalcium, vitaminok alkotják, kizárólag a főzés és párolás engedhető meg. B változat: pulykahús, burgonya, burgonyapüré, alma, körte, banán, napraforgó-, kukoricacsíra- olaj, zöld saláták, brokkoli, karfiol, kelbimbó, víz, konyhasó, kalcium, vitaminok alkotják, enyhén lehet fűszerezni, de itt is kizárólag a főzés, párolás engedhető meg.

42 A táplálékallergia tünetei nem étel- specifikusak /orális allergia!/ akut és krónikus monoszimtómás halmozottan jelentkező különböző súlyosságú a korral változhat mind a súlyosság, mind a szervi lokalizáció

43 A táplálékallergia tünetei nem étel- specifikusak /orális allergia!/ akut és krónikus monoszimtómás halmozottan jelentkező különböző súlyosságú a korral változhat mind a súlyosság, mind a szervi lokalizáció

44 táplálékallergia tünetei igen színesek különböző súlyosságúak egy tünet is lehet nagyon diszkrét * egy betegben egy időben többféle tünet ugyanazon beteg egyszerre többféle táplálékra is lehet allergiás

45 ATÓPIÁS MENET táplálékallergiához később inhalációs allergia csatlakozik, ill. felváltja azt. csecsemőkorban: tejfehérje allergia 3 éves korra megszűnik 6-10 éves korra: pollen érzékenység : conjunctivitis 14 éves korba: allergiás rhinitis, bronchitis obstructiva

46 keresztallergia Táplálékok között : tehéntej - kecsketej - juhtej tojás – baromfihús uborka – sárgadinnye –tökfélék Táplálék és légúti allergének között : görögdinnye - paprika – parlagfű alma – barack – körte - nyírpollen

47 A nagy imitátor Az allergiás tünetek gyakran más megbetegedés klinikai képét utánozhatják allergiára gyanakszunk más megbetegedés esetén Más betegségek (savtúltengés, műtét, fekélybetegség, alkoholizmus, fertőzés, gyógyszerek) hozzájárulhatnak az ételallergiák kialakulásához

48 Fertőzések ill. a bélflóra szerepének megítélése Infekciók növelhetik a szenzitizáció lehetőségét pl. RSV fertőzés triggerelheti az allergiás reakciót; vakcináció? Rosszabb higiénés viszonyok között élő észt gyermekekben kevesebb az allergia, mint a jobb körülmények között élő svédekben Bélflórájukban több a lactobacillus

49 A nagy imitátor Az allergiás tünetek gyakran más megbetegedés klinikai képét utánozhatják allergiára gyanakszunk más megbetegedés esetén Más betegségek (savtúltengés, műtét, fekélybetegség, alkoholizmus, fertőzés, gyógyszerek) hozzájárulhatnak az ételallergiák kialakulásához

50 A táplálékallergia tünetei 1. gyomor-bélrendszeri tünetek: hasmenés, véres széklet, hasi fájdalom GOR súlyállás (csecsemő) Utánozhatja: gyomor, máj, epehólyag, hasnyálmirigy betegségei, bélfertőzés, ulceratív colitis, Crohn betegség, diverticulitis, alkohol ill. gyógyszer mellékhatás stb

51 Táplálékallergia tünetei 2. Bőrtünetek: ekzema, urticaria, exanthema ajak és nyálkahártya tünetek, dermatitis, viszketés, angio-oedema Utánozhatja: kiütéses fertőzőbetegségek, biogén aminok ( bevitel, felszabadítás, lebontás) gyógyszerek, fénytúlérzékenység, anaciditás, bélhurút, alkoholizmus stb.

52 Táplálékallergia 3. Légúti tünetek: orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, köhögés, rekedtség, obstruktív bronchitis, asztma rhino-conjunctivitis Utánozhatja: bakteriális, virális, mikotikus fertőzés, sinusitis, krónikus bronchitis, GOR stb.

53 Táplálékallergia tünetei 4. Hematológiai tünetek: apró bőr v. nyálkahártya-vérzés vashiányos anaemia eosinophylia Utánozhatja: elégtelen vas bevitel és/vagy felszívódás, vérzés, hematológiai betegségek stb.

54 Táplálékallergia tünetei 5, Idegrendszeri tünetek: viselkedési zavar alvászavar migrén * Utánozhatja: minimális cerebrális dysfunctio, depresszió, szorongás, szenvedély-betegség, mindennapi stressz stb.

55 Táplálékallergia tünetei 6. Anafilaxiás shock Ált. 30’-en belül kialakul szédülés, kipirulás, hasi fájdalom; súlyos állapot, keringés összeomlása amerikai mogyoró, tenger gyümölcsei

56 Az anaphylaxiás reakció 25-60%-át táplálékallergia okozza 172 esetből 103-at táplálékallergia 28-at darázscsípés 15-öt gyógyszer okozott Kemp et al: Arch. Intern.Med. 1995:155:


Letölteni ppt "ALLERGIA MSc. táplálékallergia népegészségügyi problémává vált az érintettek számának növekedése, az allergiás reakció súlyossága jelentősen rontja mind."

Hasonló előadás


Google Hirdetések