Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vöröshúsok fogyasztásáról Milyen előnyei vannak a vöröshús- fogyasztásnak? Valóban annyira egészséges? Milyen hátrányai vannak? Hetente hányszor javasolt.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vöröshúsok fogyasztásáról Milyen előnyei vannak a vöröshús- fogyasztásnak? Valóban annyira egészséges? Milyen hátrányai vannak? Hetente hányszor javasolt."— Előadás másolata:

1 Vöröshúsok fogyasztásáról Milyen előnyei vannak a vöröshús- fogyasztásnak? Valóban annyira egészséges? Milyen hátrányai vannak? Hetente hányszor javasolt fogyasztani felnőtteknek és gyerekeknek? Egyes vöröshúsok milyen elkészítési módját javasolod?

2 Milyen előnyei vannak a vöröshús- fogyasztásnak fontos fehérjeforrások, mivel fehérjéik teljes értékűek fontos fehérjeforrások, mivel fehérjéik teljes értékűek izomzat átlagosan 17-20% fehérjét tartalmaz izomzat átlagosan 17-20% fehérjét tartalmaz mioglobin az emberi szervezet elsődleges vasforrása mioglobin az emberi szervezet elsődleges vasforrása vízben oldódó nitrogéntartalmú vegyületek, ún. húsbázisok vagy extraktív anyagok: kreatin, kreatinin, xantin, ATP vízben oldódó nitrogéntartalmú vegyületek, ún. húsbázisok vagy extraktív anyagok: kreatin, kreatinin, xantin, ATP zsírtartalma tág határok között mozog:2,5 - 37% között zsírtartalma tág határok között mozog:2,5 - 37% között a glikogén befolyásolja a hús minőségét, de mennyisége nem számottevő a tápanyagszámítás szempontjából a glikogén befolyásolja a hús minőségét, de mennyisége nem számottevő a tápanyagszámítás szempontjából ásványi anyag tartalma 1-2%: Na, Mg, Ca, K ásványi anyag tartalma 1-2%: Na, Mg, Ca, K nagyobb mennyiségben tartalmazza a D-, A-, vitamint valamint a B-vitamin csoportot nagyobb mennyiségben tartalmazza a D-, A-, vitamint valamint a B-vitamin csoportot

3 Evidencián alapuló orvoslás Bizonyított összefüggés azt jelenti, hogy epidemiológiai vizsgálatokból származó tudományos bizonyítékokkal alátámasztott, a szakemeberek által egyértelműen elfogadott, igazolt összefüggés van egy táplálkozási tényező és a daganat kialakulása között Bizonyított összefüggés azt jelenti, hogy epidemiológiai vizsgálatokból származó tudományos bizonyítékokkal alátámasztott, a szakemeberek által egyértelműen elfogadott, igazolt összefüggés van egy táplálkozási tényező és a daganat kialakulása között Valószínű: epidemiológiai vizsgálatok többsége amelett szól, hogy a táplálkozási tényező és valamely daganat között oki kapcsolat van, de ez a kapcsolat még nem 100%-an van bizonyítva Valószínű: epidemiológiai vizsgálatok többsége amelett szól, hogy a táplálkozási tényező és valamely daganat között oki kapcsolat van, de ez a kapcsolat még nem 100%-an van bizonyítva Feltételezhető: epidemiológiai tudományos vizsgatok alapján nem lehet egyértelműen kijelenteni a tápl tényező és a daganat kockázat-növelő szerepét, de a vizsgálatok nagyrésze alapján ez felvetődik Feltételezhető: epidemiológiai tudományos vizsgatok alapján nem lehet egyértelműen kijelenteni a tápl tényező és a daganat kockázat-növelő szerepét, de a vizsgálatok nagyrésze alapján ez felvetődik

4 Milyen hátrányai vannak? Daganatos betegségek és a táplálkozás összefüggései –túlzott energiabevitel (sok zsíros hús, korszerűtlen konyhatechnika – bőzsírban sütés)  bizonyított: növeli a méh,  valószínű: vese,  feltehetőleg: vastagbél daganat lehetőségét –túlzott vöröshús  bizonyítottan (nincs ilyen)  valószínűleg: növeli a vastagbél és végbélrák kockázatát  feltehetően: fokozza a hasnyálmirigy, mell, prosztata és vesedaganat kockázatát

5 Daganatos betegségek és a táplálkozás összefüggései –túlzott állati-zsír bevitel  feltehetően növeli a tüdő, mell, vastagbél, végbél, méh, prosztata daganatos megbetegedéseit. (a túlzott koleszterinfogyasztás feltehetően növeli a tüdő, és hasnyálmirigy rákos elfajulását) –túlzott sóbevitel  valószínűleg fokozza a gyomorrák kockázatát

6 Mozgásszervi megbetegedések Mozgásszervi megbetegedések esetén a magas extraktív anyag tartalmú, illetve sok nitrogént (purint) tartalmazó húsbázisok fogyasztása erősen korlátozott, mivel a betegséget belobbanthatja. Ilyen pl. a köszvény. Súlyos esetben a nagy mennyiségű fogyasztás akut köszvényes rohamot is előidézhet. Mozgásszervi megbetegedések esetén a magas extraktív anyag tartalmú, illetve sok nitrogént (purint) tartalmazó húsbázisok fogyasztása erősen korlátozott, mivel a betegséget belobbanthatja. Ilyen pl. a köszvény. Súlyos esetben a nagy mennyiségű fogyasztás akut köszvényes rohamot is előidézhet.

7 Emésztőszervi megbetegedések Szintén az extraktív anyagok/húsbázisok felelősek, a nyálkahártya vérbőségének fokozásáért. Szintén az extraktív anyagok/húsbázisok felelősek, a nyálkahártya vérbőségének fokozásáért. –Ez lehet kedvező, ha étvágykeltés a cél é ez által a gyomor előkészül pl. egy csontleves után az összetetteb, nehezebben emészthető ételek befogadására. –Hátrány azonban bizonyos emésztőszervi megbetegedéseknél, amelyek a szájnyálkahártya, a nyelőcső, a gyomor bizonyos fokú gyulladásával, esetleg fekélyével járnak. (pl.: szájüregi herpesz fertőzés, nyelőcső reflux betegsége, gyomor gyulladás = gyomorrontás, gyomorfekély, stb.)

8 Hetente hányszor javasolt fogyasztani? Naponta 2-3 alkalommal javasoljuk a húsfogyasztást, ám nem teszünk különbséget a vöröshúsok és az egyéb szárnyasfélék között Naponta 2-3 alkalommal javasoljuk a húsfogyasztást, ám nem teszünk különbséget a vöröshúsok és az egyéb szárnyasfélék között Közétkeztetési kiszabat szerint g színhús jár egy főétkezéskor felnőtteknek Közétkeztetési kiszabat szerint g színhús jár egy főétkezéskor felnőtteknek 80/1999. (XII.28.) GM-EüM-FVM együttes rendelete a vendéglátás és közétkeztetés keretében történő élelmiszer-előállítás és forgalmazás feltételeiről. (ugyanezek az ajánlási adatok szerepelnek az I/2000. (I.7.) SZCSM rendeletben is 80/1999. (XII.28.) GM-EüM-FVM együttes rendelete a vendéglátás és közétkeztetés keretében történő élelmiszer-előállítás és forgalmazás feltételeiről. (ugyanezek az ajánlási adatok szerepelnek az I/2000. (I.7.) SZCSM rendeletben is

9 Élelmiszer (g) 1-3 év 4-6 év 7-10 év év év év 60 év fölött Hús (baromfi, sertés, marha) Húskészítmény Belsőség Hal

10 Szívbarát program - Táplálkozási szivárvány A lényeg, hogy húsfélékből napi 2-3 egységet javasolt fogyasztani. A lényeg, hogy húsfélékből napi 2-3 egységet javasolt fogyasztani. 1 egységnyi mennyiségek: 1 egységnyi mennyiségek: –5-10 dkg hús (csont nélkül) pulykamellfilé, csirkecomb, sovány hússzelet, –kb. 2 szelet hal, –3-5 dkg felvágott, –1 db virsli

11 Milyen elkészítési módját javasolod? Sertéshús Első rendűekből a legkiválóbb minőségű ételek, frissensültek, egészben sültek készíthetők. Első rendűekből a legkiválóbb minőségű ételek, frissensültek, egészben sültek készíthetők. Másodrendű húsrészekből jóízű párolt ételek, töltött ételek állíthatók elő. Másodrendű húsrészekből jóízű párolt ételek, töltött ételek állíthatók elő. A harmadrendű húsrészekből darált húsételek, párolt apróhús ételek, vagy olyan speciális ételek készülhetnek, mint a kocsonya. A harmadrendű húsrészekből darált húsételek, párolt apróhús ételek, vagy olyan speciális ételek készülhetnek, mint a kocsonya.

12 Marhahús Első osztályú a legértékesebb, és a sertéshúsnál leírt első rendű ételek készítésére alkalmas, Első osztályú a legértékesebb, és a sertéshúsnál leírt első rendű ételek készítésére alkalmas, –valamint a bélszín, amelyből nyersen készül a tatár- bifsztek. A másod- és harmadosztályú húsok, a sertésnél leírt másodosztályú ételeknek felelnek meg leginkább, míg a A másod- és harmadosztályú húsok, a sertésnél leírt másodosztályú ételeknek felelnek meg leginkább, míg a A negyedrendűek a sertéshúsnál leírt harmadrendű ételek készítésére alkalmas A negyedrendűek a sertéshúsnál leírt harmadrendű ételek készítésére alkalmas

13 Borjúhús ételek

14 Általános jellemzők A hús színe halvány rózsaszín, A hús színe halvány rózsaszín, Zsírral nincs átszőve, Zsírral nincs átszőve, Enyhén savanykás tejszagú Enyhén savanykás tejszagú Izomzata tömött, rostjai finomak Izomzata tömött, rostjai finomak Magas a víztartalma, Magas a víztartalma, Extraktív anyagokat nem tartalmaz Extraktív anyagokat nem tartalmaz

15 I. Rendű húsrészek Gerinc: szeletelve borda (cotlette) 8-10 dkg Gerinc: szeletelve borda (cotlette) 8-10 dkg –karaj (a nyak felé eső része) –vesés (a farok felé eső része) Szűzpecsenye Szűzpecsenye –borjú szeletke 2-3 dkg –borjú érme 5-6 dkg Comb Comb –felsál –dió: szeletelve a borjú java (steak) dkg –rózsa: szeletelve a borjúfilé 8-10 dkg –frikandó

16 II. rendű húsr. és III. rendű húsr. Lapocka Lapocka Szegy Szegy Nyak Nyak Csülök Csülök Fej Fej Láb Láb Apróhúsok Apróhúsok

17 1. Lapocka 2. Felsál 3. Dió 4. Rózsa 5. Frikandó 6. Karaj 7. Vesés 8. Szegy 9. Hátsó csülök 10. Elülső csülök 11. Nyak 12. Fej 13. Lábak

18 Belsőségek Az agyvelőből elkészíthetők mindazok az ételek melyek a marhából, ezen kívül kedvelt frissensütve, csőbensütve, tojással. Az agyvelőből elkészíthetők mindazok az ételek melyek a marhából, ezen kívül kedvelt frissensütve, csőbensütve, tojással. A nyelvet leggyakrabban főzve, párolva különféle mártással használjuk fel. A nyelvet leggyakrabban főzve, párolva különféle mártással használjuk fel. A májat roston, natúr, rántva, párizsiasan, tokánynak, pástétomnak, A májat roston, natúr, rántva, párizsiasan, tokánynak, pástétomnak, A tüdőt és szívet szalontüdőnek, pörköltnek, A tüdőt és szívet szalontüdőnek, pörköltnek, A mirigyet rántva, vajban párolva, A mirigyet rántva, vajban párolva, A vesét nyárson sütve, savanyúan, tojással, pörköltnek készíthetjük el. A vesét nyárson sütve, savanyúan, tojással, pörköltnek készíthetjük el.

19 Sült Párolt Bécsi szelet Bécsi szelet Natúr szelet Natúr szelet Borjúsült Borjúsült Töltött borjúszegy Töltött borjúszegy Borjúbecsinált Borjúbecsinált Borjúpaprikás Borjúpaprikás Borjúrizottó Borjúrizottó Tavaszi borjúborda Tavaszi borjúborda Mexikói borjútokány Mexikói borjútokány

20 Fatányéros Az elnevezés 1900-as években jelent meg Az elnevezés 1900-as években jelent meg Kerek fa tálon szervírozzák, alatta fém alátéttel Kerek fa tálon szervírozzák, alatta fém alátéttel Kinyitott mini bugyli- bicskát szúrnak bele Kinyitott mini bugyli- bicskát szúrnak bele 100 g sertésborda 100 g sertésborda 60 g borjúszelet 60 g borjúszelet 60 g bélszínszelet 60 g bélszínszelet 30 g libamáj 30 g libamáj 30 g füstült szlonna 30 g füstült szlonna

21 Borjúszelet magyaróvári módra évi brüsszeli világkiállításra készítette Rákóczi János 840 g borjúszelet 840 g borjúszelet 180 g főtt sonka 180 g főtt sonka 100 g óvári sajt 100 g óvári sajtGombapép 250 g gomba 250 g gomba 50 g vaj 50 g vaj 30 g vöröshagyma 30 g vöröshagyma 1 tojás 1 tojás Köret 200 g rizs 200 g rizs 150 g zöldborsó 150 g zöldborsó 120 g paradicsom 120 g paradicsom 1 kg burgonya 1 kg burgonya Tálalás A rizs alapra a natúrszelet, rá a gombapép, majd a sonka és a sajt. Ezt megolvasztani, a tál végére szalmaburgonya kerül. A rizs alapra a natúrszelet, rá a gombapép, majd a sonka és a sajt. Ezt megolvasztani, a tál végére szalmaburgonya kerül.

22 Borjúcsülök Pékné módra Borjúcsülök Pékné módra –borjúsült –cikkekre vágott burgonya –hagymát sütünk vele együtt

23 Szapáry máj Rostonsült borjúmáj Rostonsült borjúmáj Cikkekre vágott pirított hagymaár zöldpaprika, paradicsom Cikkekre vágott pirított hagymaár zöldpaprika, paradicsom Tisztított velővel összesütni és a májra halmozni Tisztított velővel összesütni és a májra halmozni Körete rizs, vagy burgonya Körete rizs, vagy burgonya Szapáry kastély – Bükkfürdő Szapáry kastély – Bükkfürdő Gróf Szapáry Gyula, kiegyezés után Heves megye főispánja Gróf Szapáry Gyula, kiegyezés után Heves megye főispánja

24 Marchal máj Marchal József –Albert főherceg konyhafőnöke –Nemzeti Kaszinó –Grand Hotel –Lilafüredi Plotaszálló igazgatója Kolozsvári húsos szalonnát kisütni Kolozsvári húsos szalonnát kisütni Ebben a sózott, borsozott, lisztbe mártott borjúmájszeletet kisütjük Ebben a sózott, borsozott, lisztbe mártott borjúmájszeletet kisütjük Buronyakörettel tálaljuk Buronyakörettel tálaljuk


Letölteni ppt "Vöröshúsok fogyasztásáról Milyen előnyei vannak a vöröshús- fogyasztásnak? Valóban annyira egészséges? Milyen hátrányai vannak? Hetente hányszor javasolt."

Hasonló előadás


Google Hirdetések