Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ ÉLELMEZÉS MINŐSÉGI DIMENZIÓI 1.Az élelmezés stratégiája 2.Az élelmezési folyamat 3.Az élelmezés szervezete 4.Az élelmezés személyi feltételei (emberi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ ÉLELMEZÉS MINŐSÉGI DIMENZIÓI 1.Az élelmezés stratégiája 2.Az élelmezési folyamat 3.Az élelmezés szervezete 4.Az élelmezés személyi feltételei (emberi."— Előadás másolata:

1 AZ ÉLELMEZÉS MINŐSÉGI DIMENZIÓI 1.Az élelmezés stratégiája 2.Az élelmezési folyamat 3.Az élelmezés szervezete 4.Az élelmezés személyi feltételei (emberi erőforrás) 5.Az élelmezés tárgyi feltételei 6.Az élelmezés ellenőrzése 7.Standardok és indokátorok 8.Fogyasztói elégedettségvizsgálat 9.Az élelmezés dokumentációja

2 Érték könyvelés Főkönyvi kivonat Elemzés Élelmezési pénznorma Élettani igények Étlap Ételrecept Számla/ száll.levél Élelmezési pénznorma számla Létszám adatok Bevételi bizonylat Kiadási bizonylat ételosztó Pénzügyi lebonyolítás Tételes anyag- nyilvántartás Utalványozás Étkeztetés Étel- készítés Beszerzés Megrendelés Tervezés Tárolás Szállító élelmiszer ételélelmiszer Készlet adatok Létszám adatok Pénzügyi bizonylat kivételi bizonylat Bevételi bizonylat Naponkénti keret Anyag -mozgások Érték adatok Könyvelési bizonylat Élelmezési keret meg- állapítása tevékenység Anyagi folyamat információ Megrendelő Kiadási bizonylat

3

4 Az élelmezés célja Gazdaságos üzemeltetés Minél optimálisabb ráfordítással minél nagyobb eredmény elérése. Fogyasztói elégedettség Nyersanyagköltség Jogszabályoknak megfelelni Energia Költségtakarékos üzemelt Munkaerő Eszközfelhasználás

5 KÜLSŐ TÉNYEZŐK, HATÁSOK Közgazdasági, jogi, politikai, pénzügyi és egyéb környezeti hatások bemenet 1. fogyasztó objektív és szubjektív igénye 2.ételkészítés nyersanyagai kimenet 1. fogyasztó elégedettsége 2. elkészült étel minősége (élvezeti érték, tápanyag) ÉLELMEZÉSI SZOLGÁLAT anyagi folyamat tevékenységi folyamat információs folyamat SZOLGÁLTATÁST IGÉNYBEVEVŐ INTÉZET tevékenységi folyamat információs folyamat AZ ÉLELMEZÉS MODELLJE BELSŐ TÉNYEZŐK, HATÁSOK építészeti adottság személyi feltételek (mennyiség és minőség) tárgyi feltételek információs hálózat (hardware, software) ÉLELMEZÉS

6 A betegélelmezés célja Gazdaságos üzemeltetés Minél optimálisabb ráfordítással minél nagyobb eredmény elérése Fogyasztói elégedettség Nyersanyagköltség Jogszabályoknak megfelelni Energia Költségtakarékos üzemelt Munkaerő Ápolási idő csökkenése Eszközfelhasználás Beteg állapotváltozása

7 KÜLSŐ TÉNYEZŐK, HATÁSOK Közgazdasági, jogi, politikai, pénzügyi és egyéb környezeti hatások bemenet 1. beteg és egészséges fogyasztó objektív és szubjektív igényei 2. ételkészítés nyersanyagai kimenet 1.beteg állapotában bekövettkezett változás és a fogyasztó elégedettsége 2. elkészült étel minősége (diéta, élvezeti érték, tápanyag) ÉLELMEZÉSI SZOLGÁLAT anyagi folyamat tevékenységi folyamat információs folyamat DIETETIKAI SZOLGÁLAT és az ÁPOLÁSI EGYSÉGEK tevékenységi folyamat információs folyamat A BETEGÉLELMEZÉS MODELLJE BELSŐ TÉNYEZŐK, HATÁSOK építészeti adottság személyi feltételek (mennyiség és minőség) tárgyi feltételek információs hálózat (hardware, software) ÉLELMEZÉS

8 Rendszer típusa Központi konyhaüzem (mely folyamatot végzi) Szállítás (mit, mivel, hogyan) Betegellátási épület Befejező tálalókonyha feladata Tálalókonyha feladata Betegosztály feladata Centralizált csoportos ellátás Besz. (1) Rakt.(2) Elők.(3) Ételkészítés (4a,4b, 4c) Tálalás (5) csop. Készétel szállítása termoszedényben, csoportosan tálalva Tálalás (5) egyénekre Mosogatás (7) dec Étkeztetés (6) Decentralizált ellátás Beszerzés (1) Raktározás (2) Előkészítés (3) Ételkészítés (4a, 4b, 4c) Tálalás (5) Mosogatás (7) Előkészített nyersanyag zárt edényben, tartályban Ételkészítés (4c) Tálalás (5) csoportosan Ételkészítés (4c) Tálalás (5) egyénekre Mosogatás (7) centr. Tálalás (5) egyénekre Mosogatás (7) dec. Étkeztetés (6) Centralizált egyéni ellátás Beszerzés (1) Raktározás (2) Előkészítés (3) Ételkészítés (4a, 4b, 4c) Tálalás (5) egyén. Mosogatás (7) centr. Készétel személyre tálalva, ételszállító kocsikban vagy dobozokban Étkeztetés (6)

9 ÉLELMEZÉSI RENDSZEREK 1.Beszerzés 2.Raktározás 3.Előkészítés 4.Ételkészítés 4.a. Hidegkonyha 4.b. Cukrászat 4.c. Melegkonyha 5.Tálalás 6.Étkeztetés 7.Mosogatás A B C D Központi/bázis k. ABCD Befejező tálalók. AB + CD Melegítő-tálaló k. ABC + D

10 Humánpolitika Tankönyv: (könyvtárban meg van) Bende Lászlóné: Humánpolitika az egészségügyben

11 Próbaidő Közalkalmazottaknál max. 4hónap, köztisztviselőknél max. 6 hónap Egyébként, maximum 3 hónapig terjedhet.

12 A foglalkoztatás megszűnése, megszüntetése A foglalkozás megszűnik: Munkavállaló halálával Kinevezésben foglalt határozott idő lejártával Munkáltató jogutód nélküli megszűnésével

13 Foglalkoztatás megszüntethető: Munkáltató és a dolgozó közös akaratnyilvánítása alapján Dolgozó egyoldalú akaratnyilvánítása alapján rendes felmondással a Mt. szerint Munkáltató egyoldalú akaratnyilvánítása alapján rendes felmondással a Mt. szerint

14 Azonnali hatállyal a próbaidő alatt Felmentéssel Fegyelmi eljárás eredményeként hivatalvesztéssel Rendkívüli felmondás

15 Szabadság és egyéb jogosultságok A szabadság a dolgozó regenerálódását szolgáló, évenként meghatározott mértékű, fizetéssel járó, igazolt munkahelyről való távollét. Mértéke függ a munkáltató munkajogi jelegétől Közalkalmazott /20; nap/ Köztisztviselő /25 nap/ Egyéb /20 nap/

16 Végkielégítés A végkielégítés mértéke 3 év után egyhavi, 5 év után 2 havi, ezt követően öt évente 1-1 havi átlagkereset összege

17 Ösztönző juttatások Csak az állami alkalmazottakra vonatkozik a 13. havi illetmény valamint a jubileumi jutalom. Rendkívüli szabadság Üdülési csekk Tanulmányok támogatása


Letölteni ppt "AZ ÉLELMEZÉS MINŐSÉGI DIMENZIÓI 1.Az élelmezés stratégiája 2.Az élelmezési folyamat 3.Az élelmezés szervezete 4.Az élelmezés személyi feltételei (emberi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések