Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az értékrend szerepe egy szilágysági falu magyar lakosainak migrációs stratégiáiban Készítette: Keresztury Ágnes Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az értékrend szerepe egy szilágysági falu magyar lakosainak migrációs stratégiáiban Készítette: Keresztury Ágnes Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális."— Előadás másolata:

1 Az értékrend szerepe egy szilágysági falu magyar lakosainak migrációs stratégiáiban Készítette: Keresztury Ágnes Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézet 2011

2

3 A lakosság etnikai összetétele

4 A kutatás módszertana „A modernizáció – legyen annak lefolyása bármilyen hirtelen, drámai vagy gyökeres – ezt a meglévő és mindenki számára elérhető és használható tudást, a létező kulturális és vallási hagyományokat teljes egészében sem ignorálni, sem azonnal megváltoztatni nem tudja.” (Niedermüller Péter) 3 generáció: ◦ 1. 1960 előtt születtek -> szocializáció a tradicionális falusi környezetben ◦ 2. 1960-1990 között születettek -> szocializáció az államszocializmusban ◦ 3. 1990 után születettek -> szocializáció a jelenlegi rendszerben Történelmi törések, eltérő szociokulturális környezet (Hartog)

5 Az értékrend hatása a migrációs stratégiákra A migrációs stratégiákra ható tényezők: ◦ Mezőgazdasági termelés és munkafogalom ◦ Iskoláztatás, oktatás ◦ A rokonsági háló lokális jellege ◦ Falusi életmód és a városi értékrend megítélése ◦ Az idős szülők iránt érzett felelősség

6 Az értékrend hatása a migrációs stratégiákra

7

8 Falusi életmód és értékrend „Volt, hogy bementem hozzá [a menyasszonyához] szombat délben Szilágycsehbe, és ott ültem hétfő reggelig. De én már vasárnap délben a blokkban rosszul voltam, mintha börtönben lettem volna. […] Én nem nagyon tudnék megszokni városon. Nem tudnék mit csinálni. Itt azért csak van egy kis föld, meg két tehén, ott meg csak a falat bámulnám.” (33 éves férfi) „Mi köztünk [saját korosztályában] nem sokat változtak az emberek. Még Amiék [a 29 éves lánya] közt sem. De akik utánuk vannak, ezek a húsz évesek, már másabbak sokkal. Rosszabbak, összegyűlnek, verekednek. Isznak, aztán bemennek kocsival Szilágycsehbe, és rosszakat csinálnak.” (55 éves nő) „Nem éppen ez volt az álmom, mert én gondoltam, beköltözök egy blokkba, és ott fogok lakni. De a férjem ezt [a falusi életet] nagyon szereti.” (28 éves nő)

9 Az idősek iránt érzett felelősség

10 Összefoglalás Tradicionális, biztonságra törekvő magatartás vs. modern életstratégiára jellemző haszonmaximalizálás Családi és közösségi elvárások Egyensúlyi állapot Kutatás kiterjesztése: interjúk készítése román lakosokkal, és magyar középiskolásokkal

11 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Az értékrend szerepe egy szilágysági falu magyar lakosainak migrációs stratégiáiban Készítette: Keresztury Ágnes Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális."

Hasonló előadás


Google Hirdetések