Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

CouchSurferek – A tipológiák és ideológiák között Bóna Enikő Amerikanisztika-kommunikáció, 2010 Témavezető: Dr Pusztai Bertalan, egy. docens Szegedi Tudományegyetem.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "CouchSurferek – A tipológiák és ideológiák között Bóna Enikő Amerikanisztika-kommunikáció, 2010 Témavezető: Dr Pusztai Bertalan, egy. docens Szegedi Tudományegyetem."— Előadás másolata:

1 CouchSurferek – A tipológiák és ideológiák között Bóna Enikő Amerikanisztika-kommunikáció, 2010 Témavezető: Dr Pusztai Bertalan, egy. docens Szegedi Tudományegyetem

2   Couchsurfing.org = a legnépszerűbb Hospitality Exchange Network

3

4

5 Kutatási célkitűzés A CouchSurfing.org oldalt használó alternatív turista elméleti keretekbe helyezése két ismert turistatipológia segítségével. A CouchSurfing.org –on megalkotott ideológiák és normarendszerek vizsgálata a regisztrált tagok kommunikációja és öndefiníciói alapján.

6 Elméleti háttér: Turistatipológiák A „turista” (divatos turistaparadicsomok és a kényelem, kikapcsolódás vonzzák) és az „utazó” (egyedi helyek, eredeti élmények) közötti ellentétre épülnek.

7 Stanley Plog tipológiája Nagy hangsúlyt fektet a preferált úticélokra. Allocentrikus turista: az „utazó” típus. Kedvelt úticéljai: kevésbé „bejáratott helyek”, gyakran harmadik világ Pszichocentrikus turista: a „turista” típus. Kedveli pl. a tengerparti üdülőhelyeket.

8 Erik Cohen tipológiája Intézményesült turisták: szervezett és egyéni tömegturista: kényelemre építő szolgáltatások, kevés kapcsolat a helyi lakosokkal Nem intézményesült turisták: felfedező és vándor: szokatlan iránti vágy és a helyiekkel való ismerkedés igénye, kalandvágy

9 Az etic és emic szemléletek találkozása a kutatásomban Etic: objektivista szemlélet = típusok elemzése: kultúrafüggetlen, univerzális, objektív kategorizálást mutatnak be. Emic: konstruktivista szemlélet = ideológiák és normarendszerek elemzése: belső ideologizálás.

10 Kutatási módszereim Saját kérdőív: főként nyitott kérdések, Cohen és Plog állításait belevonva, illetve arra ösztönözve őket, hogy megfogalmazzanak ideológiákat és normákat Oldal tartalmának elemzése a kérdőív eredményeinek alátámasztása céljából. Pl.: fórumhozzászólások, adatlapról részletek, referenciák

11 Példák a kérdéseimre Mi a következő tervezett úticélod: Milyen arányban tervezettek, illetve spontánok az utazásaid? Egy mondatban foglald össze, hogy ki a tökéletes vendég!

12 Válassz ki ötöt az alábbiak közül! Mik a legfontosabb dolgok számodra egy utazás során?  Túrázás  Tengerpart  Kocsmák  Klubok (diszkó, sztriptíz, szerencsejáték stb.)  Fesztiválok, koncertek, színház, stb.  Helyi emberekkel való kommunikáció  Nagyvárosi nyüzsgés  Valláshoz köthető helyek (templomok, kegyhelyek, zarándokhelyek)  Városnézés  Úton lenni  Helyi ételspecialitások  Egyéb:

13 Eredmények – Plog allocentrikus úticéljai és a Surferek közti párhuzam: Surferek kedvelik az allocentrikus úticélokat, a bejelölt távoli álomúticélok elsöprő többségben Plog allocentrikus úticéljainak feleltek meg. Új úticélok Nem szokványos, „alternatív” látnivalók

14 – Cohen nem-intézményesült turistáival való párhuzam: spontaneitás fontossága stoppolás, valamint az egyedülutazás kedvelése, mint a szabadság és a kötetlenség forrásai Önkéntesturizmus helyeslése Fő motivációk: önkeresés és a tudásvágy Legfontosabb: helyi lakosokkal való beszélgetések.

15 Ideológiák és normák: CouchSurfing- Spirit CS-Spirit: egy eszmerendszer, amelyet a CS-törzs alkotott meg az évek folyamán olyan normákat és követendő magatartásmintákat foglal magában, melyet jól láthatóan propagálnak a tagok különböző csatornákon (pl. fórumok, adatlapok, referenciák).

16 CouchSurfing-Spirit: Thank you for reading all what is below; last detail: request my couchwant to experience if you have the couchsurfing spirit, i.e if you the unique cultural exchange provided by this great project. And all the people I've hosted so far were truly special. I mean that everybody that has the "couchsurfing- spirit" has to be open minded, spontaneous, fun, optimistic and so on. And it's always a pleasure to spend time with such a person.

17 Konklúzió A H.E.N. jellegű oldalak jelentősen hozzájárulnak egy alternatív utazás kivitelezéséhez.

18 Konklúzió „Utazó” vs „turista” megkülönböztetés: a Surferek egyik fontos lételeme. A tagok ideológiákat, normarendszereket hangoztatnak az oldalon, mely közösségük fennmaradását és minél hatékonyabb működését szolgálja.

19 Hipotézisek további kutatásaimhoz: Közösségi oldalak = “Electronic Tribes” Belső rétegződés kutatása: miben mások a különböző kultúrákból, országokból származó CouchSurferek?

20 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "CouchSurferek – A tipológiák és ideológiák között Bóna Enikő Amerikanisztika-kommunikáció, 2010 Témavezető: Dr Pusztai Bertalan, egy. docens Szegedi Tudományegyetem."

Hasonló előadás


Google Hirdetések