Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

9. TÉMAKÖR: ÁGAZATI ÉS FUNKCIONÁLIS SAJÁTOSSÁGOK A KONTROLLINGBAN –

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "9. TÉMAKÖR: ÁGAZATI ÉS FUNKCIONÁLIS SAJÁTOSSÁGOK A KONTROLLINGBAN –"— Előadás másolata:

1 9. TÉMAKÖR: ÁGAZATI ÉS FUNKCIONÁLIS SAJÁTOSSÁGOK A KONTROLLINGBAN –
VERLAG DASHÖFFER: kontrolling A GYAKORLATBAN KOMPLEX GYAKORLATI TANÁCSADÓ kontrolling SZAKEMBEREKNEK – (CD MELLÉKLET) BUDAPEST, DECEMBER 4.3.FEJEZET

2 TELJESÍTMÉNYKONTROLLING
A teljesítmény kontrolling elsősorban a termelő-tevékenységet folytató vállalkozások kontrolling rendszerének fontos és egyre fontosabbá váló eleme. Feladata alapvetően az értékesítésre kerülő teljesítmények tervezése és terv-tény összehasonlítása.

3 KÖLTSÉG- ÉS EREDMÉNYKONTROLLING
A kontrolling részrendszerek közül az egyik legfontosabbnak tekintett és emiatt az egyik legkiforrottabb részrendszer a költség- és eredmény kontrolling.

4 KÖLTSÉGKONTROLLING A költségkontrolling funkciói közé tartozik a költségek tervezése, ellenőrzése. A költségkontrollingban a hagyományos vetületek mellett egyre gyakrabban találkozhatunk a korszerű szemléletet tükröző ún. folyamatköltség számítással. A költségszámítások kiegészülnek különböző jövedelmezőségi számításokkal, vizsgálatokkal, melyek keretében meghatározásra kerül a termékek, tevékenységek jövedelmezőségi mutatója /fedezete/, különböző gazdaságossági, jövedelmezőségi mutatószámok, a vállalkozói ár alsó határa, stb.

5 EREDMÉNYKONTROLLING Az eredménykontrollingban a teljesítmény kontrollingól átvett árbevétel ismeretében történik a vállalkozási és vezetői eredmény tervezése vizsgálata is általában több fedezeti lépcsőben. Több fedezeti lépcső alkalmazása esetén képet kapunk arról is, hogy a vállalkozás különböző egységei hogyan járulnak hozzá a jövedelmező működéshez.

6 MARKETINGKONTROLLING
A marketingkontrolling feladatai a vállalkozás piaci kapcsolataihoz kötődnek, melynek keretében az értékesítéssel összefüggésben lévő kontrolling feladatok végrehajtására kerül sor. A marketingkontrolling elsősorban a vevőkkel és a velük fennálló kapcsolatokkal foglalkozik.

7 Operatív marketing-kontrolling Stratégiai marketing-kontrolling
ESZKÖZEI Operatív marketing-kontrolling Erősségek-gyengeségek, lehetőségek-veszélyek elemzése (SWOT analízis) Portfolió analízis Benchmarking Pozicionálási analízis Életciklus és tapasztalati görbe analízis Stratégiai marketing-kontrolling Fedezetszámítás Folyamatköltségszámítás Célköltségszámítás Forgalom-eredmény számítás

8 PÉNZÜGYI KONTROLLING Az operatív kontrolling fontos eleme
A pénzügyi kontrolling közvetlen kapcsolatban van a teljesítmény, illetve a költség- és eredménykontrollinggal. Középpontjában finanszírozási kérdések állnak, külső és belső finanszírozási lehetőségek. A pénzügyi kontrolling főbb feladatai a cash flow tervezése, tervezetthez képesti változásának a vizsgálata, illetve a cash flow alakulását befolyásoló tényezők értékelése a likviditás tervezése és alakulásának figyelemmel kísérése.

9 BERUHÁZÁS- ÉS PROJEKTKONTROLLING
Azoknál a vállalkozásoknál, amelyeket a környezeti változások rákényszerítenek a folyamatos innovációra a kontrolling részrendszerek közül kiemelt jelentőséggel bír a beruházás- és project kontrolling. Ennek a részrendszernek a keretében a beruházások és innovációs projectek teljes élettartama alatti költségeit (költségkereteit) tervezik és valamennyi beruházással, projecttel kapcsolatban elvégzik a döntés meghozatalához elengedhetetlen gazdaságossági számításokat, vizsgálatokat.

10 LOGISZTIKAI KONTROLLING
legfontosabb feladata célja állandó gazdaságossági kontroll a költségek és teljesítmények terv-tény összehasonlítása felett, valamint, a döntéselőkészítő információk megszerzése, rendezése és szolgáltatása tevékenységei

11 TEVÉKENYSÉGEI célkitűzés, tervezés tényhelyzet mérése
terv-tény eltérés elemzése beavatkozás, intézkedés eredmények ellenőrzése, visszamérés

12 HUMÁN ERŐFORRÁS KONTROLLING
A humán erőforrás kontrolling feladatai sokrétűk, hiszen a vállalkozás legfontosabb és különleges - önálló akarattal rendelkező és ezért a teljesítményét befolyásolni tudó - erőforrásához kötődnek. Alapvető funkciója a a munkaerő tervezése, a bérezés, ösztönzés, illetve munkaerőköltségek tervezése. Ezen a területen a tervezés az eddigi szemlélet változását követeli meg a vállalkozások, szervezetek szakembereitől, hiszen a fejlett országok tapasztalatai egyre nyilvánvalóbbá teszik, hogy - már napjainkban is, a jövőben pedig még inkább - a legfontosabb sikertényező az alkalmazottak tudása, kreativitása. Ezen túl a kontrolling a terv-tény összehasonlítás alapján információkat szolgáltat a teljesítmények alakulásáról.

13 KÖRNYEZETKONTROLLING
integrált tevékenység gazdaságos működés fontos eleme megvalósítja: a kibocsátások tervezését mennyiségben és költségben összegyűjti a környezetvédelemmel kapcsolatos tényadatokat az informatika eszközrendszerével rendezi, tárolja és értékeli a terv és tényadatokat a költségelemzéssel és más kontrolling módszerekkel megalapozza a gazdaságos környezetvédelmet

14 IT-KONTROLLING Informatika szerepe → szolgáltat és innovál
Célja: az üzlet szabályozási, vezénylési, megelőzési munkájának támogatása Eszközei: tervezés, elemzés, ellenőrzés és információellátás Kiemelt területei: IT-Controlling Portfolio (ITC-P) IT szerepe az üzleti stratégia megvalósításában IT és a Balanced Scorecard kapcsolata (ITC-BSC)

15 VÁLSÁGMEGELŐZŐ KONTROLLING
A válságmegelőző kontrolling keretében azokat a mutatószámrendszereket dolgozzák ki és alkalmazzák, amelyek időben felhívják a figyelmet a veszélyekre és ezáltal lehetővé teszik, hogy a vezetők a kritikus helyzeteket korai szakaszban felismerjék. A kritikus helyzet korai felismerése biztosítja a lehetőségét annak, hogy a vezetők megfelelő intézkedésekkel a válsághelyzetet elkerüljék, illetve felkészüljenek a kezelésére.

16 RÉSZFOLYAMATOK KONTROLLINGJA
A részfolyamatok kontrollingján belül az egyes gazdálkodási folyamatok logisztikai folyamat, munkaerő- bérgazdálkodási folyamat, tárgyieszköz-gazdálkodási folyamat...) költségtervezésére és terv-tény összehasonlítására kerül sor.


Letölteni ppt "9. TÉMAKÖR: ÁGAZATI ÉS FUNKCIONÁLIS SAJÁTOSSÁGOK A KONTROLLINGBAN –"

Hasonló előadás


Google Hirdetések