Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KONTROLLING © - 9. TÉMAKÖR: ÁGAZATI ÉS FUNKCIONÁLIS SAJÁTOSSÁGOK A KONTROLLINGBAN – VERLAG DASHÖFFER: kontrolling A GYAKORLATBAN -KOMPLEX GYAKORLATI TANÁCSADÓ.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KONTROLLING © - 9. TÉMAKÖR: ÁGAZATI ÉS FUNKCIONÁLIS SAJÁTOSSÁGOK A KONTROLLINGBAN – VERLAG DASHÖFFER: kontrolling A GYAKORLATBAN -KOMPLEX GYAKORLATI TANÁCSADÓ."— Előadás másolata:

1 KONTROLLING © - 9. TÉMAKÖR: ÁGAZATI ÉS FUNKCIONÁLIS SAJÁTOSSÁGOK A KONTROLLINGBAN – VERLAG DASHÖFFER: kontrolling A GYAKORLATBAN -KOMPLEX GYAKORLATI TANÁCSADÓ kontrolling SZAKEMBEREKNEK – (CD MELLÉKLET) BUDAPEST, 2003. DECEMBER 4.3.FEJEZET

2 © TELJESÍTMÉNYKONTROLLING A teljesítmény kontrolling elsősorban a termelő-tevékenységet folytató vállalkozások kontrolling rendszerének fontos és egyre fontosabbá váló eleme. Feladata alapvetően az értékesítésre kerülő teljesítmények tervezése és terv-tény összehasonlítása.

3 © KÖLTSÉG- ÉS EREDMÉNYKONTROLLING A kontrolling részrendszerek közül az egyik legfontosabbnak tekintett és emiatt az egyik legkiforrottabb részrendszer a költség- és eredmény kontrolling.

4 © KÖLTSÉGKONTROLLING A költségkontrolling funkciói közé tartozik a költségek tervezése, ellenőrzése. A költségkontrollingban a hagyományos vetületek mellett egyre gyakrabban találkozhatunk a korszerű szemléletet tükröző ún. folyamatköltség számítással. A költségszámítások kiegészülnek különböző jövedelmezőségi számításokkal, vizsgálatokkal, melyek keretében meghatározásra kerül  a termékek, tevékenységek jövedelmezőségi mutatója /fedezete/,  különböző gazdaságossági, jövedelmezőségi mutatószámok,  a vállalkozói ár alsó határa,  stb.

5 © EREDMÉNYKONTROLLING Az eredménykontrollingban a teljesítmény kontrollingól átvett árbevétel ismeretében történik a vállalkozási és vezetői eredmény tervezése vizsgálata is általában több fedezeti lépcsőben. Több fedezeti lépcső alkalmazása esetén képet kapunk arról is, hogy a vállalkozás különböző egységei hogyan járulnak hozzá a jövedelmező működéshez.

6 © MARKETINGKONTROLLING A marketingkontrolling feladatai a vállalkozás piaci kapcsolataihoz kötődnek, melynek keretében az értékesítéssel összefüggésben lévő kontrolling feladatok végrehajtására kerül sor. A marketingkontrolling elsősorban a vevőkkel és a velük fennálló kapcsolatokkal foglalkozik.

7 © ESZKÖZEI  Erősségek-gyengeségek, lehetőségek-veszélyek elemzése (SWOT analízis)  Portfolió analízis  Benchmarking  Pozicionálási analízis  Életciklus és tapasztalati görbe analízis  Fedezetszámítás  Folyamatköltségszámítás  Célköltségszámítás  Forgalom-eredmény számítás Stratégiai marketing- kontrolling Operatív marketing- kontrolling

8 © PÉNZÜGYI KONTROLLING Az operatív kontrolling fontos eleme A pénzügyi kontrolling közvetlen kapcsolatban van a teljesítmény, illetve a költség- és eredménykontrollinggal. Középpontjában finanszírozási kérdések állnak, külső és belső finanszírozási lehetőségek. A pénzügyi kontrolling főbb feladatai  a cash flow tervezése,  tervezetthez képesti változásának a vizsgálata, illetve  a cash flow alakulását befolyásoló tényezők értékelése  a likviditás tervezése és alakulásának figyelemmel kísérése.

9 © BERUHÁZÁS- ÉS PROJEKTKONTROLLING Azoknál a vállalkozásoknál, amelyeket a környezeti változások rákényszerítenek a folyamatos innovációra a kontrolling részrendszerek közül kiemelt jelentőséggel bír a beruházás- és project kontrolling. Ennek a részrendszernek a keretében a beruházások és innovációs projectek teljes élettartama alatti költségeit (költségkereteit) tervezik és valamennyi beruházással, projecttel kapcsolatban elvégzik a döntés meghozatalához elengedhetetlen gazdaságossági számításokat, vizsgálatokat.

10 © LOGISZTIKAI KONTROLLING legfontosabb feladata célja  állandó gazdaságossági kontroll a költségek és teljesítmények terv-tény összehasonlítása felett, valamint,  a döntéselőkészítő információk megszerzése, rendezése és szolgáltatása tevékenységei

11 © TEVÉKENYSÉGEI célkitűzés, tervezés tényhelyzet mérése terv-tény eltérés elemzése beavatkozás, intézkedés eredmények ellenőrzése, visszamérés

12 © HUMÁN ERŐFORRÁS KONTROLLING A humán erőforrás kontrolling feladatai sokrétűk, hiszen a vállalkozás legfontosabb és különleges - önálló akarattal rendelkező és ezért a teljesítményét befolyásolni tudó - erőforrásához kötődnek.  Alapvető funkciója a a munkaerő tervezése, a bérezés, ösztönzés, illetve munkaerőköltségek tervezése. Ezen a területen a tervezés az eddigi szemlélet változását követeli meg a vállalkozások, szervezetek szakembereitől, hiszen a fejlett országok tapasztalatai egyre nyilvánvalóbbá teszik, hogy - már napjainkban is, a jövőben pedig még inkább - a legfontosabb sikertényező az alkalmazottak tudása, kreativitása.  Ezen túl a kontrolling a terv-tény összehasonlítás alapján információkat szolgáltat a teljesítmények alakulásáról.

13 © KÖRNYEZETKONTROLLING integrált tevékenység gazdaságos működés fontos eleme megvalósítja:  a kibocsátások tervezését mennyiségben és költségben  összegyűjti a környezetvédelemmel kapcsolatos tényadatokat  az informatika eszközrendszerével rendezi, tárolja és értékeli a terv és tényadatokat  a költségelemzéssel és más kontrolling módszerekkel megalapozza a gazdaságos környezetvédelmet

14 © IT-KONTROLLING Informatika szerepe → szolgáltat és innovál Célja: az üzlet szabályozási, vezénylési, megelőzési munkájának támogatása Eszközei: tervezés, elemzés, ellenőrzés és információellátás Kiemelt területei:  IT-Controlling Portfolio (ITC-P)  IT szerepe az üzleti stratégia megvalósításában  IT és a Balanced Scorecard kapcsolata (ITC-BSC)

15 © VÁLSÁGMEGELŐZŐ KONTROLLING A válságmegelőző kontrolling keretében azokat a mutatószámrendszereket dolgozzák ki és alkalmazzák, amelyek időben felhívják a figyelmet a veszélyekre és ezáltal lehetővé teszik, hogy a vezetők a kritikus helyzeteket korai szakaszban felismerjék. A kritikus helyzet korai felismerése biztosítja a lehetőségét annak, hogy a vezetők megfelelő intézkedésekkel a válsághelyzetet elkerüljék, illetve felkészüljenek a kezelésére.

16 © RÉSZFOLYAMATOK KONTROLLINGJA A részfolyamatok kontrollingján belül az egyes gazdálkodási folyamatok  logisztikai folyamat,  munkaerő- bérgazdálkodási folyamat,  tárgyieszköz-gazdálkodási folyamat...) költségtervezésére és terv-tény összehasonlítására kerül sor.


Letölteni ppt "KONTROLLING © - 9. TÉMAKÖR: ÁGAZATI ÉS FUNKCIONÁLIS SAJÁTOSSÁGOK A KONTROLLINGBAN – VERLAG DASHÖFFER: kontrolling A GYAKORLATBAN -KOMPLEX GYAKORLATI TANÁCSADÓ."

Hasonló előadás


Google Hirdetések