Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kaizen költségszámítás Ableda Zoltán. Költségszámítási rendszerek felhasználási területei Olyan termékek és szolgáltatások kialakítására, amelyek kielégítik.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kaizen költségszámítás Ableda Zoltán. Költségszámítási rendszerek felhasználási területei Olyan termékek és szolgáltatások kialakítására, amelyek kielégítik."— Előadás másolata:

1 Kaizen költségszámítás Ableda Zoltán

2 Költségszámítási rendszerek felhasználási területei Olyan termékek és szolgáltatások kialakítására, amelyek kielégítik a fogyasztói igényeket és egyben nyereségesen állíthatók elő; A minőség, a hatékonyság és a gyorsaság terén szükséges folyamatos vagy eseti fejlesztések előjelzésére; Az első vonalban dolgozó alkalmazottak tanulásának támogatására, hogy folyamatosan tökéletesítsék munkájukat; A termékösszetétel meghatározásának és a befektetési döntéseknek a támogatására; A szállítók közötti választás elősegítésére; Az árra, a termékjellemzőkre, a minőségre, a szállítás módjára és a fogyasztói szolgáltatásokra vonatkozó döntések támogatására; A megcélzott piacokra és fogyasztói szegmensekre vonatkozó hatékony és eredményes erőforrás-elosztásra.

3 Kísérletek a hatékonyabb költséggazdálkodásra Átmenő teljesítményszámítás (Throughput Accounting, TPA) Életciklus költségszámítás (Lyfe-cycle costing) Célköltségszámítás (Target costing) Kaisen költségszámítás (Kaisen costing) Tevékenység alapú költségszámítás és vezetés (Activity Based Costing and Management, ABC, ABM) Folyamatköltségszámítás és vezetés (Prozesskosten rechnung and Managemant, PKR, PKM)

4 Kaizen költségszámítás A kaizen költségszámítás az a „folyamatos fejlesztés, ami egy termék teljes életciklusán át az előállítási folyamat költségeinek csökkentésére irányul”; A kaizen költségszámítás a tényleges termelési folyamatra épül; Több nem pénzügyi mutatót is számításba vesznek, hogy az alkalmazottak javítani tudják a folyamatok minőségét és átfutási idejét; Megkülönböztető tulajdonsága, hogy pénzügyi jellegű információt is nyújtanak a munkatársak számára, azért, hogy azok még hatékonyabb folyamatokat tudjanak kifejleszteni.

5 Kaisen költségszámítás fajtái: Az első fajta egy adott termék költségének a csökkentésére koncentrál. A második a termelési folyamatokra fókuszál. A folyamatok költségének csökkentését célozza.

6 Kvázi profitcenterek A vállalat dolgozóit azzal próbálja motiválni, hogy tevékenységének profitjáról ad részletes információt Pszichológiai előnye a kaisen költségszámítással szemben, hogy a profit növelése pozitívabb hatást vált ki a dolgozókban, mint a költségek lefaragása.

7 Alkalmazásuk érett iparágak, érett termékek az ismétlődő folyamatokat alkalmazó szolgáltatóvállalatok, mint például a bankok, biztosítók, kormányhivatalok.

8 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Kaizen költségszámítás Ableda Zoltán. Költségszámítási rendszerek felhasználási területei Olyan termékek és szolgáltatások kialakítására, amelyek kielégítik."

Hasonló előadás


Google Hirdetések