Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

6. Nemzetközi Részecskefizikai Diákműhely MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet (RMKI) Budapest, 2010. március 3. A rendezvény szervezői:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "6. Nemzetközi Részecskefizikai Diákműhely MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet (RMKI) Budapest, 2010. március 3. A rendezvény szervezői:"— Előadás másolata:

1 6. Nemzetközi Részecskefizikai Diákműhely MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet (RMKI) Budapest, 2010. március 3. A rendezvény szervezői:

2 Richard P. Feynman Nobel díj: 1965 Előszó. „Olyan dolgokról fogok most Nektek beszélni amit a 3.- 4. éves fizikus hallgatóinknak tanítunk… Szeretnélek most meggyőzni Benneteket, hogy ne adjátok fel ha nem értitek. A fizikus hallgatóink sem értik… És ez azért van mert magam sem értem. Senki nem érti.”

3 Az elemi részecskék (kvarkok és „társaik”) csodálatos világa lesz a nap témája A fent látható 3 színes kvark most éppen egy protonná állt itt össze De ennél többet is tudnak…

4 Ezek a részecskék is –sok ezer társukhoz hasonlóan- kvarkokból épülnek fel.

5 Az alábbi képen egy elektron és egy proton nagyenergiájú ütközését láthatják. A „heves” ütközés eredményeként nagyszámú és sok fajta új részecske keletkezik. Heuréka! E=mc 2 elektron + proton  új részecskék Szó lesz arról is hogyan „gyárthatunk” ilyen sok fajta és fura részecskét ezért az elmélet mellett beszélünk majd a gyorsítókról és a detektorokról is. A délutáni „on-line” méréseik során pedig a fentebb vázoltakhoz hasonló -a CERN gyorsítóján mért- nagyenergiájú valós részecskeütközések eredményeit fogják elemezni

6 Képek a nap eseményeiről

7 A terem még üres… de itt már megy az előadás Ilyen bonyolult egyenletekkel azért nem lesz dolgunk

8 Látogatás intézetünk kis gyorsítójánálItt már a délutáni on-line méréseknél tartunk Méréseik során 100 hasonló részecske-ütközés képével („eseménnyel”) fognak szembesülni, ezeket kell majd megfelelő kategóriákba besorolniuk.

9 Minden résztvevő ilyen „kitűzőt” visel majd a konferencián Wigner Jenőt 1963-ban Nobel-díjjal tüntették ki.

10 Minden résztvevő megjelenését ilyen „diplomával” igazoljuk

11 Ilyen T-shirtet csak a kvíz-játék nyertes párosa kap!

12 Szeretettel várjuk Önöket 2010. március 3.-án a Nemzetközi Részecskefizikai Diákműhelyen MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet (RMKI) Jancsó Gábor jancso (at) rmki.kfki.hu


Letölteni ppt "6. Nemzetközi Részecskefizikai Diákműhely MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet (RMKI) Budapest, 2010. március 3. A rendezvény szervezői:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések