Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nehezen gyógyuló sebek ellátása. Versiva® XC™ elgélesedő habkötszer

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nehezen gyógyuló sebek ellátása. Versiva® XC™ elgélesedő habkötszer"— Előadás másolata:

1 Nehezen gyógyuló sebek ellátása. Versiva® XC™ elgélesedő habkötszer
Nehezen gyógyuló sebek ellátása. Versiva® XC™ elgélesedő habkötszer. Hanga Péter (Replant-Cardo Kft.)

2 A sebben leggyakrabban előforduló mikroorganizmusok
Baktérium Aerob baktérium (pld. Staphylococcus, Streptococcus) Anaerob baktérium (pld. Clostridia) Gombák (pld. Candida)

3 Baktérium Staphylococcus aureus mikroszkóp alatt (x100)
Staphylococcus aureus növekedése vérből készített agar táptalajon

4 Mikrobiális fejlődés a sebben
Kontamináció/Érintettség (gazdaszervezet szabályozza) Kolonizáció ((becsült mikrobiális populáció, gazdaszervezet szabályzásal, microbiális egyensúly) Gazdaszervezet ellenállása Kritikus kolonizáció (becsült mikrobiális populáció, Nem fejlődő seb, mikrobiális egyensúlyzavar, fertőzésre utaló jel nincs) Helyi antiszeptikus kötszerek The wound has now deteriorated from being contaminated/colonized to critical colonization/infection. The host is no longer in control of managing the microbial load and the bacteria have taken over. Physician referral is necessary for the patient to be assessed for the need for systemic antibiotics REFERENCE: Bowler P Progression toward Healing: Wound Infection and the Role of an Advanced Silver-containing Hydrofiber Dressing OWM supplement Optimizing Wound Care: Wound Progression, Bacterial Balance , and the Use of an Absorbent Silver-containing Hydrofiber Dressing from the Satellite Symposium at the 16th Annual Symposium on Advance wound Care and the Annual Medical Research Forum on Wound Repair, held in Las Vegas, Nev., April 28 – May 1, 2003 Mikoorganizmusok (mennyiség súlyosság) Fertőzés (mikrobiális ellenőrzés) Szisztémás antibiotikumok és helyi antiszeptikus tényezők Copyright © Phil Bowler 2002

5 Mit okoz a baktérium a sebben?
Késlelteti a sebgyógyulást (nyilvánvaló klinikai fertőzés nélkül [Kritikus Kolonizáció]) Fertőzést (gáttolja a gyógyulást) Bűzös sebeket Krónikus gyulladást

6 A baktériumok hatása a sebgyógyulásra
Az életképes baktériumok a sebgyógyulást segítő sejtekkel veszik fel a versenyt a tápanyagért és az oxigénért A baktériumok feldolgozzák a metabolikus anyagokat, reaktiválják az enzimeket és a toxinokat, melyek válaszul gyulladást okoznak: a meghosszabbodott gyulladás hátráltatja a sebgyógyulást Although the influence of bacteria on healing is controversial, it seems obvious that viable bacteria in a wound compete with wound healing cells for nutrients and oxygen. Bacteria also elaborate metabolic wastes, reactive enzymes, and toxins, all of which cause the wound bed to become inflamed, and prolonged inflammation retards wound healing. Several, well-controlled, clinical studies have documented that patients with pressure ulcers and venous ulcers that have high levels of bacteria (>10 5) do not heal. (Bendy, 1964; Lookingbill, 1978; Lyman, 1970). Other studies involving leg ulcers have reported that healing occurred despite high levels of bacteria (Alper, 1983; Eriksson, 1984). However, they did not report the rate of wound healing. Wound healing can occur in the presence of high levels of bacteria, but it is probable that it would have occurred much faster if the level of bacterial contamination had been reduced (Rodeheaver, 1997).

7 A seb mikrobiális terheltsége
Sejt kommunikáció Mikrobiális Ökoszisztéma Szinergia Baktériumok együttes működése a túlélés, növekedés és ártalmasság fokozódására. A sejtsűrűség függő kommunikáció jelző molekulákkal, elősegíti a túlélést az új környezetben (pld. biofilmek, korokozó faktorok, antibiotikumok)

8 A mikroorganizmusoknak a sebben egymással képesek „kommunikálni”,
ezáltal erősítik a túlélést, növekedést, és ártalmasságot a komplex mikrobiális ökoszisztémán belül.

9 a szervezet által kontrolált seb bioburden fenntartása
Seb bioburden ellenőrzése és a fertőzés csökkentése Fő cél: a szervezet által kontrolált seb bioburden fenntartása a kritikus kolonizáció és fertőzés megelőzése

10 Szervezet által kontrolált seb bioburden elérése & a sebkörnyezet optimalizálása a gyógyulás érdekében Keresztfertőzés ellenőrzése Nedvesség fenntartó záró kötszer (szükség esetén antimikrobiális védelemmel) Kitöltetlen tér elkerülése Optimális antimikrobiális környezet fenntartása (endogén & exogén) Nedves környezet fenntartása Támogatni a szervezet sejtműködését Pl. angiogenezis

11 AQUACEL® Hydrofiber® kötszer
A rostok felszívják és megtartják a szálak belsejében a baktériumokat.

12 Aquacel ® és Aquacel ® Ag kötszerek

13 Elektronmikroszkópos felvétel a Hydrofiber® kötszerek működéséről

14 Elgélesedő habkötszer

15 Hydrofiber® technológia
Az egyedülálló elgélesedő kötszer ötvözi a habkötszerek használatának egyszerűségét és a ConvaTec Hydrofiber® technológiájának előnyeit: A sebkörnyéki bőr védelmére és a maceráció csökkentésére lett kifejlesztve (jó folyadékmegkötő- és megtartó képesség jellemzi). A viselet során mindvégig kényelmes a beteg számára és még az eltávolítás sem okoz traumát. Többet nyújt, mint csupán a nedves sebkörnyezet megteremtése. Az elgélesedés révén védi a sebet.

16 A kötszer felépítése Hab/ film Biztonságos, de gyengéd tapadó felület
Hydrofiber réteg belül AQUACEL-el Biztonságos, de gyengéd tapadó felület Hab/ film

17 A kötszer felépítése Hydrofiber® Technology Sebpárna Hydrofiber®
Hab / Film

18 Hab / film réteg Vírus- és baktériumgátat képez
A sima felületnek köszönhetően alacsony a súrlódási hatás, így a kötszer tovább fenntartható Vízálló

19 Öntapadó réteg Bőrbarát ragasztóréteg (Betahesive™)
Biztonságos tapadást biztosít, de gyengéd is egyben Magas nedvszívó képességet biztosít Szerkezeti integritás jellemzi

20 Belső sebvédelem A nem szőtt, kevert rostokból álló belső réteg felszívja és egybefüggő gélt képezve megtartja a sebváladékot a kötszerben. Megakadályozza a kötszer által felszívott sebváladék kifolyását a kötszerből, valamint elzárja a sebtől a baktériumokat, illetve a váladékban található káros anyagokat, enzimeket. Segít elkerülni a keresztfertőzést.

21 Az elgélesedés folyamata

22 A gélpárna és a hab összehasonlítása nyomás alatt
Versiva ® XC™ Habkötszerek A gél minden irányban kiterjeszti a ránehezedő súlyt, így hatékonyan kipárnázza a sebet. Még kompresszió hatására sem engedi ki a felszívott váladékot! A hagyományos habkötszerek nem tudják több irányban eloszlatni a súlyt, ezért nem képesek olyan hatékonyan kipárnázni a sebet, mint a gél.

23 A gélpárna és a hab összehasonlítása nyomás alatt
In vitro kísérlet: a kötszerek száraz és nedves állapotában

24 Laboratóriumi vizsgálat

25 Laboratóriumi vizsgálat
A Versiva® XC™ jelentősen több folyadékot tud magában tartani 40 mm Hg nyomás alatt, mint a többi hagyományos habkötszer: A hagyományos habkötszer felszívja ugyan a nedvességet, de nem tartja magában olyan hatékonyan, mint az elgélesedő habkötszer, ami a sebkörnyéki bőr macerációjához vezet. Habkötszer A Habkötszer B

26 Megkötött Staphylococcus aureus
Vírus és baktériumgát Megkötött Staphylococcus aureus

27 Sebkörnyéki maceráció kockázata
Versiva® XC™ elgélesedő habkötszer Hagyományos habkötszer

28 Indikáció A Versiva® XCTM elsődleges és másodlagos kötszerként egyaránt alkalmazható olyan krónikus sebeknél, mint: a vénás/artériás eredetű lábszárfekély, a nyomási fekély, a diabéteszes lábseb, a traumás seb.

29 Alkalmazás Elsődleges kötszerként alkalmazható váladékozó, felületes sebek esetében. Másodlagos kötszerként való alkalmazása: Mély vagy fertőzött sebek esetében Aquacel® vagy Aquacel® Ag kötszerrel kombinálva. Ez a két kötszer tökéletes párost alkot a közepesen és az erősen váladékozó sebek kezelésében. Kiegészítve egymást még hatékonyabb váladékkezelést nyújtanak!

30 A Versiva® XC™ Aquacel® Ag-vel és Aquacel® -lel kombinálva

31 A kötszer 6 napig a helyén maradt
Eset ismertetés Szeptember 16. A kötszer 6 napig a helyén maradt Nincs szivárgás

32 Eset ismertetés

33 Eset ismertetés Szeptember 26. Nincs maceráció

34 Eset ismertetés Szeptember 29.

35 Eset ismertetés Seb gyógyulása 28 nap alatt

36 A Versiva ® XC ™ használatának előnyei
Hatékony váladékkezelés Segíti az autolitikus debridációt Nyomás alatt is magában tartja a váladékot Jobban védi a sebet, mint a többi hagyományos habkötszer Megnyugtatja a fájdalmas sebeket, kíméli a sebkörnyéki bőrt Könnyű a felhelyezése és az eltávolítása Vízálló Baktérium és vírusgátat képez Vágható Hosszabb fenntarthatóság→ költséghatékonyság

37 Mérettáblázat Méret Db/csomag Nem öntapadó 7,5 x 7,5 cm 10 11 x 11 cm
Öntapadó sarokra 18,5 x 20,5 cm Öntapadó keresztcsontra 21 x 25 cm

38 Kötszerformák Keresztcsont Sarok Öntapadó Nem öntapadó

39 Öntapadó kötszer sarokra és keresztcsontra
Különleges kialakításuknak köszönhetően még a nagy súrlódásnak kitett területeken is a helyükön maradnak.

40

41 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Nehezen gyógyuló sebek ellátása. Versiva® XC™ elgélesedő habkötszer"

Hasonló előadás


Google Hirdetések