Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A VÍZÜGY STRATÉGIÁJA „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M IKLÓS „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A VÍZÜGY STRATÉGIÁJA „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M IKLÓS „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M."— Előadás másolata:

1 A VÍZÜGY STRATÉGIÁJA „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M IKLÓS „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M IKLÓS Budapest, 2012. április 24.

2 Ú TKERESÉS, JÖVŐ A világ és Magyarország vízgazdálkodása az útkeresés időszakát éli. Változik a gondolkodás világméretekben: Rio+20 (Rio de Janeiro, 2012. június 20-22.) Víz Világ fórum (Marseille, 2012. március) Blueprint Európai Unió

3 R IO +20 2012. JÚNIUS 20-22. Rio+20 – első ízben olyan jövőkép, mely politikailag megvalósítható lesz Fontos a kitűzött cél, de még fontosabb az odavezető út Változik a világ,energetikai forradalom, információs társadalom, Emberközpontúság, holocén után antropogén világ, nőnek a szociális feszültségek, jövőnk alapja a munka, Fenntartható fejlődés, integrált kezelésmód, gazdaság, szociális kérdések, környezetvédelem, egységes összefüggésben vizsgálandó.

4 V ÍZ V ILÁGFÓRUM M ARSEILLE, 2012. MÁRCIUS A vízhez való hozzáférést, csak a csatornázással együtt szabad kezelni. A szolgáltatás igénybevétele során a hozzáférés prioritása legyen szociális alapú. Cél a vízveszteségek csökkentése, takarékos vízhasználatok elterjesztése. Növelni kell az állami irányítást a szektorban, az önkormányzatok fokozott állami ellenőrzésese szükséges. Növelni kell a tisztított szennyvíz újrafelhasználását – különösen a mezőgazdaságban. A víziközmű fejlesztések műszaki mutatóin kívül, egészségügyi minőségi indikátorok használatára célszerű áttérni (pl. mortalitás, várható élettartam, vírusfertőzések esetszáma stb.) a műszaki beavatkozások előtt és után.

5 K LÍMAVÁLTOZÁS, MINT HAJTÓERŐ Hidrológiai ciklus jobb megismerése Hidrológiai szélsőségekre adandó válaszok Humán hatás következményei, felkészülés Alkalmazkodás követelménye

6

7 A VÍZGAZDÁLKODÁS, mint szolgáltató infrastruktúra, a társadalom víz iránti igényeit elégíti ki, és védi a javakat a vizek kártételei ellen. A stratégiában vizsgálandó témák: rendelkezünk-e elegendő mennyiségű és minőségű vízkészlettel, milyen mértékű a biztonság, és mekkorák a kockázatok, milyen mértékben szolgálja a vízgazdálkodás a gazdaság, a társadalom, a vidék fejlődését a hazai vízgazdálkodás mennyire szolgálja az életminőség javítását, mennyire érvényesülnek az ökológiai szempontok, mennyire hatékony az intézményi rendszer működése?

8 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A VÍZÜGY STRATÉGIÁJA „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M IKLÓS „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M."

Hasonló előadás


Google Hirdetések