Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A területi együttműködés külgazdasági és Kárpát- medencei vetületei Szakáli István Loránd Főosztályvezető Budapest 2012. június 6.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A területi együttműködés külgazdasági és Kárpát- medencei vetületei Szakáli István Loránd Főosztályvezető Budapest 2012. június 6."— Előadás másolata:

1 A területi együttműködés külgazdasági és Kárpát- medencei vetületei Szakáli István Loránd Főosztályvezető Budapest 2012. június 6.

2 2 Stratégiai dokumentumok Új Széchenyi Terv Külgazdasági Stratégia Wekerle Terv Nemzetrész fejlesztési stratégiák (Mikó Imre Terv)

3 3 Új európai növekedési övezet

4 4 Előfeltevések A Kárpát-medence tulajdonképpen egy európai makrorégió ! Magyarország és a magyar gazdaság hosszú távú integráló és dinamizáló szerepet tölt be a térségben (Közép-Európai HUB, fordítókorong hatás) A magyar gazdaság számára, léteznek eddig ki nem aknázott lehetőségek a makrorégióban (nyelv, kultúra, identitás, személyes, intézményes és politikai kapcsolatok).

5 5 Kárpát-medencei növekedési övezet

6 6 A Wekerle Terv célterülete

7 7

8 8 Forrás: NGM

9 9 Jövőkép 2020-ra A térség országai megsokszorozzák egymással való kapcsolataikat A magyar gazdaság képes kiaknázni a makro-regionális helyzetéből adódó előnyöket A hazai vállalkozások határon túli partnerkapcsolatokon keresztül szélesítik piacaikat A határon túli magyar gazdasági szervezetek szerepe felértékelődik Eredmény: A szomszédos országokba irányuló kivitel megduplázódik A KKV-szektor közvetlen exportból való részesedése megközelíti az uniós arányt A KKV-k mintegy ¼ - e képes lesz részt venni a külpiaci tevékenységekben A külföldön befektetett tőkeállomány folyamatosan növekszik A tőkekihelyezés harmada a szomszédos országokba irányul A tőkekifektetés cégek szerinti koncentrációja mérséklődik

10 10 A Wekerle Terv célrendszere

11 11 Ágazati stratégiák EU 2020 Magas szintű politikai dokumentumok (pl.: Magyar növekedési terv) 11 Tematikus cél Nemzeti Fejlesztési Koncepció Partnerségi megállapodás Operatív Programok A fejlesztés politika nem pénzügyi eszközei Nemzeti fejlesztési kezdeményezések Szoros összefüggés a magyar és az európai tervezéséi folyamatok között Regionális (megyei) koncepció

12 12

13 13 Köszönöm Köszönöm a figyelmet! Szakáli István Loránd főosztályvezető Cím: 1051 Budapest, Honvéd u 13-15. E-mail: lorand.istvan.szakali@ngm.gov.hulorand.istvan.szakali@ngm.gov.hu


Letölteni ppt "A területi együttműködés külgazdasági és Kárpát- medencei vetületei Szakáli István Loránd Főosztályvezető Budapest 2012. június 6."

Hasonló előadás


Google Hirdetések