Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az EU közös költségvetésének jövője Gondolatok a 2014-2020-as pénzügyi perspektíva kapcsán Szemlér Tamás Tanszékvezető egyetemi docens, Budapesti Gazdasági.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az EU közös költségvetésének jövője Gondolatok a 2014-2020-as pénzügyi perspektíva kapcsán Szemlér Tamás Tanszékvezető egyetemi docens, Budapesti Gazdasági."— Előadás másolata:

1 Az EU közös költségvetésének jövője Gondolatok a 2014-2020-as pénzügyi perspektíva kapcsán Szemlér Tamás Tanszékvezető egyetemi docens, Budapesti Gazdasági Főiskola Tudományos főmunkatárs, ICEG European Center Társadalmi egyeztetés az EU többéves pénzügyi keretéről - nyitókonferencia Budapest, 2011. november 28. Az EU közös költségvetésének jövője Gondolatok a 2014-2020-as pénzügyi perspektíva kapcsán Szemlér Tamás Tanszékvezető egyetemi docens, Budapesti Gazdasági Főiskola Tudományos főmunkatárs, ICEG European Center Társadalmi egyeztetés az EU többéves pénzügyi keretéről - nyitókonferencia Budapest, 2011. november 28.

2 Milyen az optimális EU-költségvetés? Forrás: http://www.glenrowanrestaurant.co.uk/loch_ness_monster.htm, http://www.lochnessaccommodation.co.uk/images/nessie.jpg, http://z.about.com/d/paranormal/1/0/3/B/loch_ness_1_lg.jpghttp://www.glenrowanrestaurant.co.uk/loch_ness_monster.htmhttp://www.lochnessaccommodation.co.uk/images/nessie.jpg http://z.about.com/d/paranormal/1/0/3/B/loch_ness_1_lg.jpg

3 A bevételi oldal Mit várunk? Átláthatóság és egyszerűség Pénzügyi autonómia A gazdasági erőforrások hatékony allokációjában játszott szerep Elégségesség Adminisztratív költséghatékonyság Stabil jövedelem biztosítása A bruttó hozzájárulás igazságossága Mit segíthetnek az új javaslatok? Új források Rendszerszerű „korrekciók” Kérdés: mi az esélyük a vita túlélésére?

4 A kiadási oldal Mit várunk? Idealista cél: érdemi válasz régi és újabb kihívásokra Közös agrárpolitika (vs. brit visszatérítés) Kohézió vs. (?) versenyképesség Európa helye a világban Mit segíthetnek az új javaslatok? Az Európa 2020 stratégiára épülő logika Újszerű (?) tételek és megoldások Kérdések: Mi a valódi tartalmuk? Mi lesz a vita végén a valódi tartalmuk?

5 Az EU-költségvetés mérete Mi a realitás? A keret: a GNI ~1%-a A jelenlegi kiadási arányok mellett nincs esély érdemi előrelépésre A kiadási arányok változtatása komoly politikai szándékot igényelne Kérdés: a néhány század százalékpont körül dúló csaták érdemi viták-e? (Válasz: NEM)

6 A hosszú távú alapkérdés Felváltható-e a juste retour (~ önzés) egy konstruktívabb megközelítéssel? –Lehetséges-e a valóban szükséges politikák (újra)definiálásából kiindulva,… –…e politikák költségvonzata alapján a közös költségvetés méretét meghatározva,… –…létrehozni egy koherens, kivételektől mentes finanszírozási rendszert? Elvben igen - de a gyakorlatban egyelőre nem ezt látjuk

7 Kint leszünk a vízből? Forrás: http://www.lochness.co.uk/images/nessieonland.jpghttp://www.lochness.co.uk/images/nessieonland.jpg

8 Köszönöm a figyelmet! szemler.tamas@kkfk.bgf.hu tszemler@icegec.hu Köszönöm a figyelmet! szemler.tamas@kkfk.bgf.hu tszemler@icegec.hu


Letölteni ppt "Az EU közös költségvetésének jövője Gondolatok a 2014-2020-as pénzügyi perspektíva kapcsán Szemlér Tamás Tanszékvezető egyetemi docens, Budapesti Gazdasági."

Hasonló előadás


Google Hirdetések