Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MINŐSÉGJELZŐ mondatelemzési gyakorlás. A hatalmas zsiráfok Afrikában lombot legelnek. Legelőször is meg kell keresnünk a mondat állítmányát. Kérdezzünk.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MINŐSÉGJELZŐ mondatelemzési gyakorlás. A hatalmas zsiráfok Afrikában lombot legelnek. Legelőször is meg kell keresnünk a mondat állítmányát. Kérdezzünk."— Előadás másolata:

1 MINŐSÉGJELZŐ mondatelemzési gyakorlás

2 A hatalmas zsiráfok Afrikában lombot legelnek. Legelőször is meg kell keresnünk a mondat állítmányát. Kérdezzünk rá! Mit állítunk? Legelnek. Tehát a legelnek szó lesz a mondat állítmánya. Húzzuk alá dupla vonallal!

3 A hatalmas zsiráfok Afrikában lombot legelnek. Most pedig keressük meg a mondat alanyát! Kérdezzünk rá! Kik legelnek? Zsiráfok. Vagyis a zsiráfok szó lesz a mondat alanya. Húzzuk alá egy vonallal!

4 A hatalmas zsiráfok Afrikában lombot legelnek. Ezután tovább kell kérdeznünk. Mit legelnek (a zsiráfok)? lombot. Ez a szó lesz a mondat tárgya, amit szaggatott vonallal jelölünk.

5 A hatalmas zsiráfok Afrikában lombot legelnek. Ezután tovább kell kérdeznünk. Hol legelnek (a zsiráfok)? Afrikában. Ez a szó lesz a mondat helyhatározója, amit hullámos vonallal jelölünk, és elé írunk egy kis h-t.

6 A hatalmas zsiráfok Afrikában lombot legelnek. Végül pedig a jelzőt kell megkeresni. Kérdezzünk rá! Milyen zsiráfok (legelnek)? Hatalmas zsiráfok. Ez lesz tehát a mondat jelzője, azon belül is a minőségjelzője. Ezt pontozott vonallal kell jelölni, és elé kell írnunk azt, hogy mi. (minőségjelző).

7 A hatalmas zsiráfok Afrikában lombot legelnek. ÁGRAJZ:


Letölteni ppt "MINŐSÉGJELZŐ mondatelemzési gyakorlás. A hatalmas zsiráfok Afrikában lombot legelnek. Legelőször is meg kell keresnünk a mondat állítmányát. Kérdezzünk."

Hasonló előadás


Google Hirdetések