Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egészségtudatos táplálkozásról – szülőknek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egészségtudatos táplálkozásról – szülőknek"— Előadás másolata:

1 Egészségtudatos táplálkozásról – szülőknek
© A tananyag a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szellemi terméke, bármilyen változtatás csak a MDOSZ írásbeli engedélyével lehetséges. Egészségtudatos táplálkozásról – szülőknek Kovács Ildikó Lelovics Zsuzsanna

2 Mi az egészség? A „minőségi” életforma megvalósítása sok mindenen múlik. Ugyan nem elégséges, de szükséges feltétele egészségünk megőrzése.

3 Kire hallgasson? A sokféle, egészséges életmódra vonatkozó ígéret, titokzatosan megkívánt feltételek, misztikus „gyógyulások” zűrzavarában mindenkinek van egy biztos ötlete.

4 Kire hallgasson a gyermeke?
A gyermek nehezebb helyzetben van, mint Ön, hiszen számos információt hall, amelyek között nehéz eligazodnia. Előfordulhat, hogy nincs aki segítsen neki abban, hogy például eldöntse: fogyókúrázzon-e, mit vegyen a boltban, a büfében stb. Gyermeke sokat hall, tanul az iskolában is az egészségtudatos életmódról: beszélgessenek erről a témáról! Gyermeke egészsége érdekében a szülő, tehát Ön tehet a legtöbbet. Mutasson példát, segítse gyermeke ételválasztását.

5 Néhány jól ismert alapelv 1.
Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek! Változatosság: ha sokféle ételt fogyasztunk, nagyobb az esélye annak, hogy szervezetünket minden szükséges tápanyaggal ellátjuk. A zsiradékok mennyiségére és minőségére is ügyelni kell! Az édességek, desszertek, rágcsálnivalók fogyasztása csak mértékkel javasolt!

6 Még néhány alapelv Legyen szívügye a sófogyasztás mérséklése!
Teljes értékű gabonafélék alkossák az étrend alapját! Zöldséget és gyümölcsöt naponta többször is kell enni! Tej, tejtermék fogyasztása naponta ajánlott! Sovány húsok, húskészítmények, halak és a tojás fontos alkotóelemei az étrendnek!

7 Amiről gyakran elfeledkezünk
A szomjúság legjobban az ivóvízzel oltható! A kiegyensúlyozott táplálkozás a vásárlással kezdődik! Törekedjen az ideális étkezési körülmények megteremtésére! Fontos a helyes étkezési ritmus is!

8 Szívhez szóló tanácsok 1.
Tegyen meg mindent annak érdekében, hogy gyermeke ne menjen reggeli nélkül iskolába. Amikor gyermeke szomjas, mindig kapjon – lehetőleg cukormentes – folyadékot. A gyermekek nem mindig érzik a szomjúságot, gyakorta elterelődik erről a figyelmük is. Ezért rendszeresen figyelmeztetni kell őket az ivásra. Engedje meg gyermekének, hogy annyit szedjen és annyit egyen, amennyi jólesik. Ne egye túl magát amiatt, hogy nem szabad ételt hagynia a tányéron.

9 Szívhez szóló tanácsok 2.
Segítsen gyermekének megérteni, hogy nincs jó vagy rossz étel. Mutasson jó példát, próbáljon ki újdonságokat! Ismertesse meg családját minél többféle élelmiszerrel és étellel! Soha ne jutalmazza a gyermekét étellel, és ne büntesse az étkezés megvonásával!

10 Szívhez szóló tanácsok 3.
Az ételeknek és az italoknak legyen kijelölt helye (a konyhában, az étkezőben). Ne tartson a számítógép vagy a tévé közelében még rágcsálnivalókat sem. Legyen rálátása gyermeke tévénézési szokásaira, ne engedje gyermekének korlátlanul és kontrollálatlanul a tévézést és számítógépezést!

11 Szívhez szóló tanácsok 4.
Teremtse meg a lehetőségét annak, hogy gyermeke rendszeresen mozogjon, és a testmozgásnak minél több formáját megismerje. Mutasson ebben is példát: mozogjon együtt gyermekével! Egy közös séta, kirándulás, foci olyan családi program, amely bármelyik hétvégén megvalósítható.

12 Adódhatnak problémák Figyeljen fel rá, ha gyermekének megváltozott az étvágya, hirtelen sokat fogyott (lányok!), vagy hízott. Beszéljen vele erről! Ha szükséges, keressenek fel szakembert, aki segít a probléma feldolgozásában (pl. háziorvos, iskolaorvos, pszichológus).

13 Az elhízás nem csak esztétikai probléma
Ugye nem szeretné, hogy gyermeke beteg legyen és csúfolják az osztálytársai? Magyarországon a gyermekek egyharmada elhízott és még több a kövér felnőtt. A kiegyensúlyozott táplálkozás és az aktív életmód segít abban, hogy a testtömeg ne haladja meg az optimálisat. Az elhízásra még inkább igaz, hogy könnyebb megelőzni és tenni ellene, mint fogyókúrázni. Gyermekkorban fogyókúrázni csak orvos javaslatára, és tanácsait megfogadva szabad, mivel a növekedést is súlyosan befolyásolhatja a tápanyagmegvonás.

14 Nem tilos, de… Ezek helyett… ezek ajánlottak
Cukrozott, szénsavas üdítőitalok Rostos gyümölcs- és zöldséglevek, ásványvíz Zsiradékban gazdagabb, fehér lisztből készült sütemények (linzerek, leveles-vajas tészták) Különböző töltelékkel készült rétesek, piték, piskóták, illetve túrós, diós, mákos pékáruk Hagyományos szendvicsek Szendvicsek zöldségekkel kiegészítve

15 Nem tilosak ezek sem, de…
Ezek helyett… ezek ajánlottak Csokoládék, cukorkák Müzliszeletek, aszalt gyümölcsök, kompót/befőtt, friss gyümölcsök, tejdesszertek Chipsek, sós ropik Szezámmagos ropik, pattogatott kukorica, puffasztott gabonaszeletek, natúr olajos magvak, extrudált kenyerek

16 Ők már döntöttek!

17 Jó egészséget kívánunk!
Természetes, hogy enni mindenki tud, azonban a táplálkozást folyamatosan tanuljuk. Alakítsa ki szokásait tudatosan, gyermekével együtt, s a siker nem marad el! Az egészségtudatos táplálkozás nem drágább, viszont kétségkívül több odafigyelést és időt igényel. Szánjon pár percet a család egészségére minden nap!


Letölteni ppt "Egészségtudatos táplálkozásról – szülőknek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések