Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hogyan tudja segíteni az otthoni betegellátó rendszer a dialízis

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hogyan tudja segíteni az otthoni betegellátó rendszer a dialízis"— Előadás másolata:

1 Hogyan tudja segíteni az otthoni betegellátó rendszer a dialízis
kezelést? Ecsedy Ildikó Önkormányzat, Székesfehérvár

2 A házi szociális ellátó hálózat szerepe és lehetőségei az otthon közeli ellátásban Ecsedy Ildikó Szakmai vezető SZKSZAK Székesfehérvár

3 Betegnek lenni ugyan mindenütt rossz – de mégis otthon a legjobb.
Talán saját bőrünkön is megtapasztalhattuk mindezt. Valószínűleg mindannyian boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak vagyunk, amikor beteg napjainkat a megszokott és kedvelt otthon környezetünkben, családunk körében tudjuk eltölteni, még akkor is, ha ellátásunk, akár otthoni betegápolási szolgáltató bevonásával, egészségügyi szaksegítséget, felügyeletet, vagy gondozói segítséget igényel.

4 Házi segítségnyújtás ♦
A házi segítségnyújtás az egyik legrégebbi alapszolgáltatási forma, már a 70-es években is létezett. Az ellátást minden településen kötelező biztosítani, lakosságszámtól függetlenül. Célcsoportja azok az idős, beteg vagy fogyatékos személyek, akik a mindennapi életben nélkülözhetetlen feladataik ellátásában (fürdés, bevásárlás, takarítás, hivatalos ügyintézés, stb.) másokra szorulnak.

5 A szociális törvény szerint az alapvető gondozás és az alapápolás körébe tartozó feladatokat látja el, segítséget nyújt az önálló életvitel fenntartásában, az ellátott és a lakókörnyezete higiéniás körülményeinek megtartásában, valamint prevenciós szerepet tölt be, hiszen segítséget nyújt a vészhelyzetek kialakulásának megelőzésében. A szolgáltatás ma elsősorban időkorú személyek ellátását biztosítja. A házi segítségnyújtást a megállapított napi gondozási szükségletnek megfelelő időtartamban, de legfeljebb napi 4 órában kell biztosítani. A szolgáltatás térítésköteles.

6 Miért hasznos az otthoni ápolás a betegnek?
Tapasztalataink szerint a beteg, emberek nehezen válnak meg az otthoni, megszokott környezettől és számos okból kifolyólag lehetőség szerint minél rövidebb idejűre igyekszenek nyújtani az esetleges kórházi tartózkodások idejét. Lényegében a házi betegápolás során munkatársaink feladatának a középpontjában az ellátott személy áll, és természetesen az ő környezetében, az ő és hozzátartozói igényei szerint valósítjuk meg az ellátást.

7 Hogyan valósítjuk meg mindezt a gyakorlatban?
Általában a hozzátartozó felkérését követően egy személyes találkozó során ápolási dokumentációban felvesszük a beteg állapotát, egyeztetjük a beszerzendő gyógyászati segédeszközök kérdését, egyéb részleteket, majd megszervezzük néhány napon belül az ellátást. Az ellátásokat megelőzően és az ellátások során – amennyiben az ellátás módja, súlyossága megköveteli - folyamatosan kapcsolatot tartunk a házi- vagy szakorvosokkal.

8 Magyarországon az emberek ezrei szenvednek valamilyen vesebetegségben.
Szerencsére azonban a betegségek nagyobbik része nem veszélyezteti súlyosan az életet; vagy magától meggyógyul, vagy gyógyszeres, ill. sebészi terápiával eredményesen kezelhető. Ennek ellenére évente kb. 800 ember válik veseelégtelenné. Egészen az utóbbi évekig ez a kór végzetes volt. Az egészségügyi ellátás fejlődése (különösen a művesekezelés és a veseátültetés) következtében azonban ezeken a betegeken is segíteni tudunk.

9 A szociális munkás lehetőségei a vesebetegek otthoni ellátásának, életminőségének javításával, ezen belül táplálkozásuk támogatásával kapcsolatban. Az élelmiszer beszerzés megoldása, a táplálkozás alapjának megteremtése cél: ne fordulhasson elő, hogy a beteg segítő hiányában a mozgás- vagy a tájékozódás korlátai miatt nem tud bevásárolni ill. nem a megfelelő élelmiszert szerzi be. Az élelmiszer beszerzéshez szükséges anyagi lehetőségek kontrollja ill. megteremtésük támogatása.

10 cél : ne fordulhasson elő, hogy a beteg kórházi vagy dialízis távolléte miatt nem tudja kézhez venni a nyugdíját vagy egyéb jövedelmét ill. ne essen el a neki egyébként járó támogatástól (rendkívüli vagy rendszeres pénzbeli segély, ellátás) A vesebeteg élelmezésének támogatása élelmiszer segély ill. adomány útján. cél: a beteg ne essen el a jótékonysági szervezetek, támogatási akciók útján megszerezhető élelmiszerektől. Kapcsolattartás a megfelelő szervezetekkel, ezen belül a helyi Vesebeteg Egylettel is.

11 A vesebeteg táplálkozásának kontrollja (info a beszerzés, támogatás során)
cél: tudjunk róla, eszik-e egyáltalán, vagy eleget eszik-e az adott beteg, elfogyasztja-e a szükséges táplálékmennyiséget, minőségileg is elfogadható-e a táplálkozás. Az otthoni súlymérés kontrollja (van-e egyáltalán mérleg, méri-e magát a beteg, figyel-e a testsúlyára). Kapcsolattartás a beteget kezelő orvos (-okkal), nefrológiai team-mel.

12 A beteg táplálkozását nehezítő vagy lehetetlenné tevő tényezők kontrollja
cél: ne fordulhasson elő, hogy pl. foghiány vagy rágási nehézség miatt a beteg nem táplálkozik megfelelően (protézis készítés-javítás, fogászati ellátás szervezése, támogatása, a beteg által esetleg nem említett rágási-nyelési panaszok kiderítése), ill. nem említett, megoldatlan gyomor-bél panaszok miatt elégtelen a felszívódása, vagy rendkívüli veszteségei vannak (időnkénti hányások, nem említett hasmenések) Információ, kapcsolattartás a nefrológiai team-mel.

13 A beteg elégtelen táplálkozásához vezető lelki bajok helyszíni észlelése.
cél: az egyedüllét vagy éppen az együttélők okozta depresszió vagy feszültség észlelése, hatásának csökkentése személyes megjelenéssel ill. megoldási lehetőségek keresése. Kapcsolattartás a háziorvossal, szakorvosi team-ekkel.

14 A beteg táplálkozással kapcsolatos edukációjának otthoni támogatása, a nefrológiai szakmai indokok alapján előírt szabályok betartásának támogatása. cél: javuljon a beteg diétás együttműködése, ne forduljon elő (ha volt) túlzott folyadékfogyasztás, dialízisek közötti súlynövekedés, a beteg ismerje a túlzott só, foszfor- és káliumbevitel veszélyeit, tudja elkerülni a veszélyes ételeket, ugyanakkor mennyiségileg és minőségileg is kellő összetételű legyen a fehérje-táplálkozása (pl. esszenciális aminosavak, optimális P-tartalmú étrend) és megfelelő legyen az energiabevitele. Kapcsolattartás a nefrológiai team-mel (akár a predialízis, akár a dialízis szakban).

15 Az otthoni mesterséges táplálás támogatása
cél: a beteg váltsa ki és fogyassza el a számára rendelt per os mesterséges tápszereket, tápláltsága javuljon. Részvétel esetleg (körülményektől függően) a beteg otthoni parenterális táplálásában.

16 Köszönöm a figyelmet! „Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi: a világ nem vele kezdődött.” A mi világunk Önökkel: apáink, nagyapáink életével, munkásságával kezdődött. Önök építették számunkra azt a jelent, amelyben a mi generációnk egy újabb nemzedék jövőjét alapozhatja meg. Mindennapi munkánkhoz az elődök példáiból meríthetünk erőt hitet és bátorságot.


Letölteni ppt "Hogyan tudja segíteni az otthoni betegellátó rendszer a dialízis"

Hasonló előadás


Google Hirdetések