Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Beteg compliance jelentősége a hemodialízisben FMC Miskolci Nefrológiai Központ Dr. Kóbor Krisztina nephrologus főorvos, orvos-igazgató helyettes.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Beteg compliance jelentősége a hemodialízisben FMC Miskolci Nefrológiai Központ Dr. Kóbor Krisztina nephrologus főorvos, orvos-igazgató helyettes."— Előadás másolata:

1 Beteg compliance jelentősége a hemodialízisben FMC Miskolci Nefrológiai Központ Dr. Kóbor Krisztina nephrologus főorvos, orvos-igazgató helyettes

2 Beteg compliance jelentősége a hemodialízisben Kóbor Krisztina FMC Miskolci Nefrológiai Központ XVII. Debreceni Nefrológiai Napok 2012. május 30 –június 02.

3 Tartalom  fogalmak tisztázása  dializált beteg - mit jelent a compliance ?  meghatározó faktorok  a compliance objektív mérése  a rossz compliance következményei  javításának lehetőségei  saját tapasztalataink

4 Fogalmak Compliance („engedékenység”): - a mérték, amellyel a beteg követi az egészségügyi személyzet - a mérték, amellyel a beteg követi az egészségügyi személyzet kezelési, gyógyszerelési előírásait kezelési, gyógyszerelési előírásait Adherence ( „együttműködés”): - több, mint önmagában az előírások követése - a beteg tisztában van a kezelés céljával - a beteg tisztában van a kezelés céljával - tudatosan és pontosan tartja be az előírásokat Berger, B.A., 2004 US Pharmacist, 29(11), 50-54.

5 Compliance - kezelési modellek „Akut” kezelési modell: - a beavatkozások elfogadtatására irányul - a tünetekre koncentrál „Krónikus” kezelési modell: - az állapot progressziójának kontrolljára fókuszál - javítani igyekszik a túlélést és az életminőséget - a kezelési előírások betartása a túlélés szempontjából életbevágó!  a krónikus veselégtelenségben szenvedő betegek gyógyításában az egyik legnagyobb probléma!  a KVE betegek a compliance-vizsgálatok kedvelt célcsoportjai….

6 A dializált betegek problémái  só - és vízretenció  hypertonia  uraemiás toxinok - CN, kreatinin, húgysav stb.  foszfát retenció  metabolikus csontbetegség - osteodysthrophia, calcificatio  krónikus anemia  immunszupprimált állapot  cardiovascularis kórképek - ISZB, szívelégtelenség, stroke, perifériás verőérbetegség - ISZB, szívelégtelenség, stroke, perifériás verőérbetegség  diabetes szövődményei - a betegek több mint egyharmada!

7 A betegektől elvárjuk, hogy:  só- és folyadékbeviteli korlátozás  megfelelő fehérjetartalmú, de foszforszegény …  egészséges, de káliumszegény …  kalóriadús, de zsírszegény diéta  heti 3-4 x 4-5 órás hemodialízis + utazás  foszforkötő (calcium-tartalmú és/vagy nem-Ca-tartalmú)  natív és aktív D - vitamin,  calcimimeticum szedése  antihypertenzív gyógyszerek  antidiabeticumok, insulin  aspirin, statin, savkötő  rendszeres vizsgálatok

8 A dializált betegek vezetése  összetett,  a kezelő személyzettől tartós odafigyelést,  a betegektől életmód változtatását követel a HD betegek kb. 50 %-a nem tartja be a dialízissel kapcsolatos valamelyik, vagy összes előírást! (PD:30%) valamelyik, vagy összes előírást! (PD:30%) Saran, R., Bragg-Gresham, J.L., at al Kidney International, 2003 64(1),254-262 Kutner, N.G. Seminars in Dialysis, 2001 14(5), 242-247

9 A „compliance”-t meghatározó interaktív faktorok beteg kezelő személyzet egészségbiztosítási rendszer rendszer

10 A compliance mérése - dialízis kezelés, diéta

11 Dialysis Outcome and Practice Pattern Study (DOPPS) Saran at al, (2003), Kidney International,64, pp.254-262

12 Saran at al, (2003), Kidney International,64, pp.254-262 Befolyásoló tényezők

13 A dializáltak gyógyszeres terápiája M.Tozawa at al; NDT (2002) 17:1819-1824 Átlagos gyógyszerszedés a háziorvosi praxisban ugyanekkor: 2,7 / beteg !!!

14 A nem előírásszerű gyógyszerszedés okai:  a gyógyszer ára (67%!!!)  nem egyértelmű előírás (30%!!!)  mellékhatások (21%)  túl sok gyógyszer (18%)  a beteg nem jut el a gyógyszertárba (17%) Holley, J.L., & DeVore, C.C. Advances in Peritoneal Dialysis 2006, 22, 162-166. A beteg és a gyógyszerszedés

15 A kezelő személyzet A beteg - compliance-t pozitívan befolyásolja:  a dialízis személyzete és a betegek közötti szoros kapcsolat  folyamatos párbeszéd  egyértelmű és indokolt kezelési és gyógyszerelőírások  a beteg szociális helyzetének figyelembevétele  dietétikus, szociális nővér jelenléte  képzett személyzet, magas óraszámban való jelenléte

16 Saran at al, Kid Int, 64 (2003),pp.254-262 DOPPS

17 Egészségbiztosítási rendszer  betegjog! – de beteg „kötelesség” ?  HD melletti munkavállalás nehézsége?  rokkantnyugdíj rendszer ?  3 hónapos gyógyszerárváltozás, követhetetlen gyógyszerváltás ?  alacsony finanszírozás – kislétszámú, szatellita állomások ellehetetlenítése?  betegszállítási rendszer – utazási idő ? a beteg együttműködését elősegítik? a beteg együttműködését elősegítik?

18 A rossz compliance következményei - DOPPS Saran at al, Kid Int,64(2003),pp.254-262

19 Eredmények - CHOICE Page 19 Choises for Healthy Outcomes in Caring for ERDS  USA, n=739 HD, 1995-1998 Mark L. Unruh at al AJKD,Vol46,No6,2005: pp1107-1116  a 65 éven aluli, dialízist kihagyók között kevesebb volt a transzplantáció! (OR:0,41)

20 A compliance javítása Amit mortalitás csökkentésben nyerünk a dialízis technika fejlesztésével és az új gyógyszerekkel, elveszíthetjük a rossz compliance-szel !!!

21 Szükséges feltételek  a beteg motivációja és egzisztenciája  a kezelési előírások jelentőségének megértése  a betegség progressziója és a dialízis kezelés feletti kontroll  állandó interakció a beteg és a kezelők között, a „kitartás” elérése  nővérek kiemelt szerepe – több „face to face” interaktív idő!  a jó compliance-t elősegítő egészségbiztosítási rendszer

22 Teendők a compliance javítása érdekében  a rossz compliance megállapítása - elektronikus adatbázis (pl.Euclid)  markerek vizsgálata – labor és magatartásbeli (P,elmulasztott, rövidített kezelés,magas IDS, stb.) (P,elmulasztott, rövidített kezelés,magas IDS, stb.)  felvilágosítás a következményekről, sz.e. hozzátartozók bevonása  a kezelési stratégia céljának hangsúlyozása  a kezeléssel kapcsolatos kóros tünetek – hypotonia, görcs, szomjúságérzés stb. – minimalizálása minimalizálása  a beteg komfortérzésének javítása  a kezelési és gyógyszerelési terv „testre szabása”

23 Stratégia az FMC-ben és Miskolcon  nagylétszámú dialízisközpont (≈ 300 beteg) hátrányainak leküzdése  a beteg – kezelőszemélyzet szorosabb kapcsolata: 35-40 beteg + magasan képzett nővér team - a betegek hosszútávú követése + belgyógyász/nefrológus  a Fresenius belső minőségügyi és hatékonysági előírásai és ennek folyamatos ellenőrzése (Balance ScoreCard ) közös koncepciót teremtenek ellenőrzése (Balance ScoreCard ) közös koncepciót teremtenek  a jó compliance feltétele a jó eredménynek (heti 3x, eff. 4óra stb.)  maximális flexibilitás a betegbeosztásban (betegszállítás - 2012.05.02.???)  személyzet továbbképzése, rendszeres betegmegbeszélések  peritoneális dialízis preferálása (25% a PD arány!) – compliance! utazás! költséghatékonyság!

24 Köszönöm a figyelmet! Sok sikert!

25


Letölteni ppt "Beteg compliance jelentősége a hemodialízisben FMC Miskolci Nefrológiai Központ Dr. Kóbor Krisztina nephrologus főorvos, orvos-igazgató helyettes."

Hasonló előadás


Google Hirdetések