Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

64 éves férfi – Előzmények 1.  2005. jobb oldali térdműtét  2007. január: belgyógyászati kezelés fulladás, palpitáció → pitvarfibrilláció → Concor, Syncumar.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "64 éves férfi – Előzmények 1.  2005. jobb oldali térdműtét  2007. január: belgyógyászati kezelés fulladás, palpitáció → pitvarfibrilláció → Concor, Syncumar."— Előadás másolata:

1 64 éves férfi – Előzmények 1.  jobb oldali térdműtét  január: belgyógyászati kezelés fulladás, palpitáció → pitvarfibrilláció → Concor, Syncumar TEE: 6 cm pitvarok, bal fülcsében spontán echokontraszt tCa: 2,18 mmol/l, kreat: 94 µmol/l, vizelet: negatív  március-április: kardiologiai kezelés TEE: negatív → Cordarone telítés hatástalan → sikeres elektromos cardioversio, de másnap ismét pitvarfibrilláció → Cordarone, Syncumar tovább tProt: 60 g/l, kreat: 81 µmol/  otthon létráról leesett, bordáit beütötte – rtg: borda-, gerinc- vagy medencefractura nincs

2 64 éves férfi – Előzmények 2.  május-szeptember: INR ellenőrzések  október: pulmonologiai és belgyógyászati ambuláns kezelések fullad, köhög mko. alszárödéma, jo-on hydrothorax, máj 3 hu-jal nagyobb → cardialis decompensatio → diureticum szív UH: EF: 55%, JK nyomás: 65 Hgmm  Egy hét múlva: jobban van, jelentős pleuralis folyadék nincs  Majd újabb egy hét múlva: jo-on 3 hu hydrothorax → punkció: 800 ml szalmasárga Cytologia: sejtszegény, lymphocyták, mesothel sejtek, malignitas nincs

3 64 éves férfi – Előzmények nov : sürgős belgyógyászati kezelés  Mrtg: kezdődő tüdőödéma, jo. hydrothorax, bo-on infiltrátum  We: 10 mm/h, CRP: 1,7-15 mg/l, kreat: µmol/l, Hgb: 123 g/l, Fvs: G/l, neut: 55%, eos: 1,5-0,1%, vizelet prot: 0,3 g/l  Punkció: 1800 ml szalmasárga, cytologia: negatív  Mellkas CT: Embolia pulm. nincs, jo-on kp. szabad folyadék, mko. nagy kiterjedésű alveolaris fedettség levegő bronchogrammal, drug indukálta alveolitis? → steroid 120 mg/nap + Avelox, Cordaron kihagyása

4 Pulmonologiai kivizsgálás november :  Bronchoscopia: negatív  Mellkas CT: alveolaris fedettségben majdnem teljes regressio, infiltrátum, góc, kóros nyirokcsomó nincs  Teljes has CT: deformalt hólyagot nagyobb prostata domborítja, a tok megvastagodott, egyenetlen, a periprostaticus zsírszövet infiltrált → tu. prostatae susp. csigolyákban, bordákban, mk. csípőcsontban, mk. femurfejben számtalan, szabálytalan 1-2-cm-es lyticus góc → multiplex csont met. susp.

5 Pulmonologiai kivizsgálás 2. DátumNaKtCaKreatEgyébTerápia Alp: 225; tProt: PSA: 23.5; CA125: 123Aredia ® iv Aredia ® iv Bonefos ® po oliguriaK ↓

6 Átvétel Nephrologiai Osztályra november vége – december  Sürgős HD kezelés hyperhydratio miatt Na: 125 mmol/l, K: 6.0 mmol/l, tCa: 1.93 mmol/l, tProt: 51 g/l, kreat: 527 µmol/l, Alp: 216 U/l, vizelet prot: 0.2 g/l  Acut tubularis necrosis oka valószínűleg a bisphosphonat  Átmeneti diuresisfokozódás után ismét oliguria, tartósan magas salakanyagszintek → heti 3x HD  Csontmetastasisok miatt irradiatio  Prostata biopsia: szövettan negatív, de klinikailag prostata tu. valószínű, kísérőbetegségek miatt újabb biopsiát nem végzünk, TAB indítása javasolt

7 További kórlefolyás január:  HD kezelés heti 3x  Állapotromlás miatt ismételt felvétel tCa: ,65 mmol/l, kreat: 302 µmol/l, TP: 52 g/l, alb:36 g/l, Alp: 285 U/l, CRP: 5,2 mg/l fullad → 1000 ml pleuralis folyadék lebocsátás naponta ultrafiltrációk, szárazsúlycsökkentés anaemia miatt transzfúzió ismételt irradiatio  fokozódó kisvérköri decompensatio → kamrafibrilláció → sikertelen resuscitatio

8 Bisphosphonátok metabolizmusa AZONOSSÁGOK  nem metabolizálódnak  nem kerülnek kapcsolatba a P450 cytokróm rendszerrel  változatlanul ürülnek a glomerularis filtrációval, tubularis secretioval  beszűkült vesefunkció csökkenti a kiválasztást → emelkedett szérum- (és csont) szint → fokozott toxicitás KÜLÖNBSÉGEK  Fehérjéhez kötődés ibandronate 87% zolendronate 56% pamidronate 54%  „Vese-féléletidő” zolendronate nap ibandronate 24 nap

9 Collapsing FSGS – pamidronat(?)  nephrosis sy  leggyakoribb a collapsing FSGS kanyargós GBM visceralis epithel hypertrophia, hyperplasia diffúz tubularis károsodás, a tubuláris sejtek cystas degeneratioja J Am Soc Nephrol 2001; 12:

10 ATN – zolendronate(?)  akut tubularis necrosis kefeszegély károsodása irregularis luminalis szegély cytoplasma hypereosionphilia megnagyobbodott, hyperchrom sejtmag desqumalt apoptoticus sejtek diffúz interstitialis oedema és fibrosis Kidney International, Vol. 64 (2003), pp. 281–289

11 A vesekárosítás mechanizmusa  direkt podocyta és tubularis epithelkárosítás  farnesyl diphosphat synthase gátlás – terápiás hatás az osteoclaston, toxicus az epithelen?  gyógyszer indukálta mitochondrialis toxicitás? J Am Soc Nephrol 2001; 12: Am J Kidney Dis 2006; 47:

12 Klinikai vizsgálatok és felügyeleti szervek tapasztalatai  A nephrotoxicitás függ a dózistól és az infúzió sebességétől  Osteoporosis terápia során nem észleltek nephrotoxicitást  Az ibandronat nem okozott vesekárosodást  Rizikófaktorok: előrehaladott tumoros folyamat megelőző bisphosphonat kezelés egyéb nephrotoxicus terápia (pl.: NSAID) időskor exsiccosis

13 A vesekárosodás megelőzése  minden intravénás bisphosphonat dózis előtt vesefunkció-ellenőrzés  más okkal nem magyarázható azotémia (>44 μmol kreat. emelkedés vagy normális induló vesefunkció esetén 124 μmol abszolút kreat. szint) esetén a bisphosphonat felfüggesztése  a terápia újraindítása csak 3-4 hét után, ha a vesefunkció normalizálódott  myeloma multiplex esetén 3-6 havonta a proteinuria mértékének kontrollja J Clin Oncol 2007; 25:

14 Volt-e hajlamosító tényező? Boncolási szövettan:  Csontvelő: a sejtes elemek túlnyomó része excentricus magvú, kerékküllő kromatinú myelomasejt, amely a normal haemopoesist visszaszorítja; ezen sejtek CD138 és lambda könnyűlánc pozitívak  Prostata: Hyperplasia nodosa med. grad. prostatae, prostatitis chr.

15 Összegzés  Az intravénás bisphosphonátok hatékony szerek az osteoporosis, a tumorokhoz társuló hypercalcaemia és az osteolyticus csontmetastasisok kezelésében.  A nephrotoxicitas dózis- és infúziósebesség-függő.  A vesekárosodás veszélye csökkenthető szoros vesefunkció-ellenőrzéssel, szükség esetén a dózis és az infúziósebesség módosításával.

16 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "64 éves férfi – Előzmények 1.  2005. jobb oldali térdműtét  2007. január: belgyógyászati kezelés fulladás, palpitáció → pitvarfibrilláció → Concor, Syncumar."

Hasonló előadás


Google Hirdetések