Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A mikrovezérlők világa

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A mikrovezérlők világa"— Előadás másolata:

1 A mikrovezérlők világa

2 Mi is az a microcontroller?
A microkontroller egy integrált áramkör ami kicsiben tudja mind azt amit egy számítógép. Képes programokat futtatni, műveleteket végezni és kommunikálni a külvilággal portjain keresztül. Hogy mire is használjuk? Vannak esetek amikor nem kell olyan nagy tudású berendezés mint egy PC, és előnyös ha sok a kommunikációs portok száma. Ilyen eszköz lehet mondjuk egy riasztó vagy vasúti sorompó vezérlése.

3 PIC 16F84 Tudni kell róla hogy ez nem a Neumann elvek szerint működik! Szívében egy nagy teljesítményű RISC processzor működik melynek az utasításkészlete 35 db egyszerű utasításból áll. Minden utasítást egy órajelciklus alatt végez el kivéve az elágazásokat. Az utasítások 14 bitesek. Ami nagy előny, hogy itt a verem memória az egy különálló hardveres egység! Különleges tulajdonságai hogy bekapcsolás után addig nem kapcsolja az órajelet a CPU-ra amíg nem működik stabilan és ha rendellenes működést észlel reset –eli saját magát.

4 A 16F84 Harvard architektúrájú RISC mikroprocesszor
A 16F84 Harvard architektúrájú RISC mikroprocesszor. Az ilyen architektúránál külön válik a program és az adat memória. A 16F84 egy 8bites ALU-t és egy munkaregisztert (W) tartalmaz. Ez az ALU általános célú aritmetikai és logikai egység, amely az adatok valamint a W regiszter, illetve bármelyik fájlregiszter között végzi a műveleteket. Az ALU tud összeadni, kivonni, léptetni, és logikai műveleteket végezni. Az aritmetikai műveleteket kettes komplemensben végzi.

5

6 PIC 16F84 lábkiosztása

7 A processzor számára az ütemadó órajelet egy quartz kristály adja melyet az osc1/2 láb közé kell kötni. A 16F84-ben 2 portcsalád található: Ez a PortA és a PortB! A PortA 5 lábat tartalmaz a PortB pedig 8 lábat. Ezekről mi döntjük el hogy melyíket szeretnénk ki illetve bemenetként használni! Ez történhet egyesével és globálisan is! Pl: clrf trisb (Legyen kimenet a B összes lába) bcf trisb, (Legyen kimenet az B 1. lába)

8 Microcontrollerek programozása
Először meg kell írnunk a programot. Ezt általában gépikódban írjuk meg és egy fordító programmal létrehozzuk a .HEX fájlt. Ennek a neve is mutatja hogy hexadecimális. Ezt a fájlt lehet rá tölteni (égetni) a microcontroller-re! Ehhez már csak egy erre a célra kifejlesztett égető és egy szoftver szükséges. Égetésné figyelni kell hogy a microcontrollert jól helyezzük el az égetőben mert ha véletlenül rosszul (pl.: fordítva) tesszük bele az könnyen vezethet Ft –hoz PIC 16F84 esetében. Magyarul a PIC tönkremegy! A microcontrollerek nagyon kényesek a túlfeszültségre, ezért tanácsos védelmet építeni az áramkörbe.

9 Gyári PIC égető Ez egy alapabb PIC égető melynek ára 33600Ft

10 Otthoni tanulásra ez is jó!
Ez egy házilag elkészíthető PIC égető mely a PIC 16F84 égetésére tökéletesen megfelel. Ez a Com portra csatlakoztatható és ugyan olyan jól funkcionál mint gyári társa. Csupán az áruk különbözik. Ez a jószág kb. 200 Ft-ba kerül!!!!!!

11 Microcontrollerek előnyei
Kis feszültségigény (5V) Sok ki/be meneti port (típusonként eltérő) Gyors műveletvégzés Kis méret Hosszú élettartam Nagy megbízhatóság


Letölteni ppt "A mikrovezérlők világa"

Hasonló előadás


Google Hirdetések